23 Şubat 2010 00:00

RTÜK’ün tartıştığı konu, malum

RTÜK, Sunucu Saba Tümer’in sütyensiz göğüsleri ile Türkan Şoray’ın kızı Yağmur Ünal’ın, bacaklarına zum yapan Fox TV’ye ceza vermeyi tartışıyor.

Paylaş

RTÜK, Sunucu Saba Tümer’in sütyensiz göğüsleri ile Türkan Şoray’ın kızı Yağmur Ünal’ın, bacaklarına zum yapan Fox TV’ye ceza vermeyi tartışıyor. Ancak haberlere göre başkan ve üyeler, cezanın “İnsan hakkına aykırılık”tan mı, “Genel ahlak”tan mı verileceği konusunda ikiye bölündü.
Gazeteport’un haberine göre RTÜK’ün son toplantısında Fox TV’de 28 Ekim 2009’da yayınlanan “Bizden Kaçmaz” programı ele alındı. Programda, Saba Tümer’in göğüsleri ile Yağmur Ünal’ın bacaklarına zum yapılıp, ok işareti konulması tartışma çıkardı. Bu yayının, yasanın hem “Genel ahlak” hem de “İnsan onuruna ve temel insan haklarına aykırılık” maddesine aykırı olduğu ifade edildi.
AHLAK MI ONUR MU?
Ancak RTÜK Başkanı Davut Dursun ile üyelerden Tahsin Fendoğlu ve Vahap Darendeli bu karara “İnsan onuru açısından ceza”ya itiraz etti. Üç üye, “Genel ahlak” maddesinden cezayı yeterli buldu. Hülya Alp ve Mehmet Dadak ise genel ahlaktan değil, insan onurundan ceza verilmesini savundu. Başkan Dursun yazdığı muhalefet şerhinde şöyle dedi:
“Saba Tümer ile bir akşam yemeği çıkışı yapılan söyleşide, sunucunun çamaşır kullanmaması nedeniyle vücudunun belli olması öne çıkarılmış, göğüs bölümü oklar, kalp ve oval şekiller içine alınarak, özel olarak dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Yağmur Ünal’ın ise taksiye binerken isteği dışında açılan bacakları sergilenmiş ve kaza ile açılan bölge daire içine alınmıştır. Görüntüler genel ahlaka aykırıdır ancak, insan onuruna ve temel insan haklarına saygı ilkesi ile ilgisi yoktur.”
İNSAN HAKKI DEDİLER
Üyelerden Hülya Alp ise “Gece 22.58’de ve korumalı saatte yer alan yayında, genel ahlak değil, insan haklarına saygılı olunması ilkesi ihlal edilmiştir. Kadının çıplaklığının sergilenmesi ile, toplumun genel ahlakının bozulacağı iddiası, genel ahlak sorunu değil; insan onuru perspektifinde ahlaki bir sorundur. Kaza ile ortaya çıkan ve bir kadının özeli sayılan pozisyon, onun nezdinde tüm kadınların onuru yok sayılarak, özel vurgularla görüntülenmiştir.” dedi.
Üyelerden Tahsin Fendoğlu da genel ahlak cezasına katılırken, insan onuruna aykırılıktan cezaya karşı çıktı. Mehmet Dadak ise, cezanın genel ahlaktan değil, “İnsan onuru ve insan haklarına aykırı, kasti, reyting amaçlı yayın” nedeniyle verilmesini istedi. Vahap Darendeli de genel ahlaktan ceza verilmesini onaylarken, yayının insan onuru ve saygınlığını zedeleyecek bir nitelik taşımadığını vurguladı.
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

KIRILMA NOKTASI TRT2 23.30

SONRAKİ HABER

Başkent şubat ayını ‘sahnede’ kapatacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...