24 Şubat 2010 00:00

Komşuda grev provası

Ekonomik krizin etkisini hissettirmeye başladığı Avrupa ülkelerinde işçi ve emekçiler, hükümetlerin ve patronların saldırılarına karşı art arda greve gidiyor.

Paylaş

Yunanistan’da bugün yapılacak genel grev öncesi Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) üyesi işçiler, Atina borsasını işgal etti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Sol İttifak (SİRİZA) partilerinin de destek verdiği PAME eylemi, dün sabaha karşı başladı.
PAME üyeleri, hükümetin uygulamaya koyduğu kemer sıkma politikaları ile zengin sermayedarları protesto etmek amacıyla borsayı işgal etti. Ellerinde bayrak, afiş ve dövizlerle borsa önünde toplanan PAME üyeleri, borsa çalışanlarının binaya girmelerine izin vermedi. Atina borsasının iki giriş kapısını işgal eden yaklaşık 200 kişilik eylemci grubun hedefi, borsanın kapalı kalarak hisse senetlerinin işlem görmesine engel olmak.
BORSA KISA DEVRE YAPTI
PAME Yürütme Kurulu Sekreteri Hristos Katçiotis, kamu ve özel sektörde bugün yapılacak genel grev öncesi Atina borsasına kısa devre yaptırmayı amaçladıklarını söyledi. Kaçiotis şöyle konuştu: “Borsayı kapatarak halkı başkaldırmaya davet ediyoruz. Yarın kimse çalışmasın. Her şey adeta ölsün. Böylece politikacılara gerekli mesajı vermiş olalım. Paralar burada (borsada). Çalışanın emekli maaşı ve aylığı burada. Bankacılar, güçlü sermayedarlar ve armatörler burada. İşçinin alın teriyle ürettiğini yiyip bitiriyorlar. Bugün işten çıkarmalar var. Ödenek ve ikramiyelerin kesilmesi var. Terörizm ve korku var. Ne verdiyseler hepsini geri alıyorlar.”
Borsanın kapatılmasıyla Yunanistan’ın uluslararası camiadaki görüntüsüne zarar verip vermedikleri sorusunu ise Kaçiotis şöyle cevaplandırdı: “Bu, ülkenin dış dünyadaki görümü için sağlıklı bir şey. Bu halkın mücadelesi. Ülke ve halka rağmen zenginleşme peşinde koşanlara verdiği bir cevaptır. Çünkü bunlar halkın teri ile ürettiklerini yine halka ve ülkeye karşı kullanan koca kafalardır.”
Bütçe açığını çalışanların oluşturmadığını kaydeden PAME yetkilileri, borsa eylemiyle, Atina’da 3 gün süreyle ülkenin ekonomik durumuna ilişkin incelemelerde bulunacak olan AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkililerine paranın nerede olduğunu göstermeyi amaçladıklarını ifade etti. PAME, bugün yapılacak genel greve bütün çalışanların destek vermesi çağrısında da bulundu.
HAYAT DURACAK
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Memur Sendikaları Federasyonu hükümetin ekonomi politikasını protesto etmek amacıyla ülke genelinde bugün 24 saatlik greve gidecek. Genel grev nedeniyle ülkede hayat adeta duracak. Atina’da cadde ve sokaklar, günler öncesinden asılan grev ilanlarıyla süslendi. Radyo ve televizyonlarda yayınlanan duyurularda da bugün yapılacak greve bütün çalışanların destek vermesi isteniyor. (DIŞ HABERLER)

LUFTHANSA GREVİ ERTELENDİ

Almanya’da hafta başında etkili olan pilotların grevi, Frankfurt İş Mahkemesi’nde taraflar arasında sağlanan uzlaşma sonucunda ertelendi. Daha fazla ücret ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle pazartesi gecesi başlayan pilotların grevi, ilk gün etkili olunca, Lufthansa yönetimi, çareyi uzlaşma arayışında bulundu. Mahkemeye başvuran Lufthansa, görüşmelerin sonuçlanacağı 8 Mart gününe kadar grev yapılmamasını istedi.
Lufthansa’nın başvurusu üzerine konuyu görüşen ve grev kararının sona erdirilmesi kararını alan Frankfurt İş Mahkemesi’nde taraflar, ön koşulsuz olarak yeniden müzakere masasına oturmayı kabul etti. Bu durumda sendika ve Lufthansa yeniden pazarlıklara başlayacak.
Almanya’nın en büyük havayolu şirketi olan Lufthansa’da 4 bin 500 pilotu temsil eden Cocpit sendikası maaşlara yüzde 6.4 zam, daha iyi iş güvencesi ve faaliyetlerin taşeron firmalara kaydırılması uygulamalarına son verilmesini talep ediyor. Pazartesi günü yapılan grev nedeniyle 1800 sefer iptal edilmişti. (Köln/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ExxonMobil işçilerinden TOTAL işçilerine destek grevi

SONRAKİ HABER

İşçilere anlatılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa