24 Şubat 2010 00:00

ExxonMobil işçilerinden TOTAL işçilerine destek grevi

FRANSA’da petrol şirketi TOTAL çalışanlarının grevi ülke genelinde yakıt sıkıntısı riskini artırırken, ABD’li ExxonMobil petrol şirketinin bir yakıt deposunda çalışanlar TOTAL ile dayanışma için dün greve gitti.

Paylaş

FRANSA’da petrol şirketi TOTAL çalışanlarının grevi ülke genelinde yakıt sıkıntısı riskini artırırken, ABD’li ExxonMobil petrol şirketinin bir yakıt deposunda çalışanlar TOTAL ile dayanışma için dün greve gitti.
TOTAL’de çalışan işçilerin büyük çoğunluğunun üye olduğu CGT sendikasının yaptığı çağrıya yanıt veren ExxonMobil çalışanları, ülkenin kuzeydoğusundaki yakıt deposunda yaptıkları grev ile birlikte yakıt deposuna giden yolları ulaşıma kapattı.
Petrol şirketi TOTAL çalışanlarının cuma günü başlattığı eylemin ülkede yakıt sıkıntısı riski ortaya çıkarması üzerine, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy devreye girme kararı aldı. Sarkozy’nin TOTAL yöneticileriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir görüşme yapacağı bildirildi.
TOTAL’in, ülkenin kuzeyindeki Dunkerque limanında bulunan rafineriyi kapatma planını gözden geçirmesi üzerine sendika greve gitme kararı almıştı. Sendika, geçen yıl 7.8 milyar dolar net kâr sağlayan grubu, çalışanların haklarını yeteri kadar düşünmemekle suçluyor.
Petrol devi TOTAL, Dunkerque’deki rafineriyi kapatma kararı alsa bile buradaki çalışanlara iş garantisi vereceğini açıklamıştı. Avrupa’nın 3. büyük petrol şirketi olan TOTAL’in, bu rafinerinin, kapatılıp kapatılmaması yolundaki son kararını haziran ayında vermesi bekleniyor. Yaklaşık 800 işçinin çalıştığı rafineride, eylül ayından bu yana talebin düşmesi gerekçe gösterilerek üretim yapılmıyor.
FRANSA TELECOM’DA YENİ İNTİHAR VAKASI
Son aylarda yaşanan intiharlarla gündeme gelen France Telecom şirketinde çalışan bir görevli daha intihar etti. Fransa’nın Lens kentindeki son intihar vakasıyla şirkette ocak ayından bu yana intihar edenlerin sayısı 7’ye çıktı. İntihar eden 54 yaşındaki Telecom görevlisinin, uzun zamandır özel yaşantısındaki sıkıntılardan dolayı psikolojik tedavi gördüğü bildirildi. Şirketin yeniden düzenlenmesi çalışmaları çerçevesinde çalışanların oldukça huzursuz olduğu belirtilen şirkette, geçen yıl 32 işçi hayatına son vermişti.
Daha önce hisselerinin büyük bir çoğunluğu devlette bulunan şirkette, özelleştirme programıyla birlikte ortaklığın önemli bir bölümü özel sektöre geçmişti. İntihar edenlerin önemli bir kısmı, geride bıraktıkları mektuplarda, iş yaşamındaki yoğun psikolojik baskıdan şikayetçi olmuş ve intihar etmelerinin sorunlusunun France Telecom yönetimi olduğunu ifade etmişlerdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Temizlik işçileri kazandı

SONRAKİ HABER

Komşuda grev provası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...