24 Şubat 2010 00:00

Temizlik işçileri kazandı

İSVEǒin başkenti Stockholm’de temizlik işçileri, ücretlerinin düşürülmesini ve çalışma koşullarının kötüleştirilmesini engellediler.

Paylaş

İSVEǒin başkenti Stockholm’de temizlik işçileri, ücretlerinin düşürülmesini ve çalışma koşullarının kötüleştirilmesini engellediler.
Stockholm Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda belediyelerin yapmak zorunda olduğu hastalık bakımı, temizlik ve çöp toplama gibi işlerin bir kısmını taşeron firmalara verdi. Temizlik yapma ihalesini kazanan Liselotta AŞ çöp toplayıcılarının işlerine son verdi. Daha sonra da işten atılanların yeniden işe girmeleri için yeni sözleşmeye imza atmalarını istedi. İşçiler, ücretlerin düşürülmesine ve çalışma temposunun artırılmasına yol açacak sözleşmeyi imzalamayı reddederek direnişe geçtiler. Bu noktada, patronun yardımına iş mahkemesi yetişti. Mahkemenin direnişi yasa dışı ilan edip işçileri tazminat ödemeye mahkum etmesi üzerine işçiler direnişlerine son vermek zorunda kaldılar.
Transport sendikası işverenin işçileri yeni sözleşme imzalamaya zorlamasının yasalara aykırı olduğunu belirterek iş mahkemesine başvurdu. Ancak mahkeme, patronu haklı buldu ve ücretlerin düşürülebileceği yönünde karar verdi. İşçileri temsilen mahkeme heyeti içinde yer alan iki sendika temsilcisinin de kararın altına imza atmaları işçilerin tepkisine yol açtı.
İşçiler bir toplantı yaparak yasa ve yönetmenliklerde belirtilen çalışma kurallarını titizlikle uygulamayı kararlaştırdılar.
Kurallara uygun bir şekilde yerleştirilmeyen çöpleri almadılar. Park etme yasağı bulunan yerlerde arabalarını durdurmayı reddettiler.
Kısa süre içinde Stockholm’un birçok yerinde çöp dağları oluşmaya başladı. Belediye yönetimi çöplerin toplanmaması halinde taşeron firmalarla imzaladığı sözleşmeleri yeniden gözden geçireceğini açıkladı.
Önceki gün Liselotta AŞ Genel Müdürü, geçmişte yanlış yaptıklarını belirterek işçilerin ücretlerini düşürmekten, çalışma koşullarını değiştirmekten vazgeçtiklerini açıkladı.
(Stockholm/EVRENSEL)
Murat Kuseyri
ÖNCEKİ HABER

Obama, kamusal sigortadan vazgeçti

SONRAKİ HABER

ExxonMobil işçilerinden TOTAL işçilerine destek grevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...