24 Şubat 2010 00:00

Mustafa Türkel istifa etti

TEKEL işçileri, Türk-İş önü ve çadırkentteki direnişlerinin 71. gününe, Mustafa Türkel’in Türk-İş genel sekreterliğinden “istifa”sını öğrenerek girdiler.

Paylaş

TEKEL işçileri, Türk-İş önü ve çadırkentteki direnişlerinin 71. gününe, Mustafa Türkel’in Türk-İş genel sekreterliğinden “istifa”sını öğrenerek girdiler.
Kararı önce, “Konfederasyonların kararını beğenmediği için istifa etti” diye değerlendiren işçiler, gerekçenin, önceki gece Kumlu’ya yönelik sloganları ve istifa çağrıları olduğunu öğrenince tepki gösterdiler.
Dört konfederasyon başkanının aldığı ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu tarafından önceki gün akşam saatlerinde açıklanan eylem kararlarını “yetersiz” bulan işçiler, Türk-İş önünde kararı ve Kumlu’yu protesto etmişlerdi.
Sık sık “Kumlu istifa”, “Kumlu Tayyip’e ortak mı oldun?”, “Kumlu buraya” sloganları atan işçilere seslenen Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, “Muhatabınız biziz. Yola çıkarken kendimize güvenip yola çıktık” dedi. Amaç, işçilere, “Biz size imza attırmayacağız, sizin yanınızda olacağız” dedi.
KUMLU’YA PROTESTO
İşçilerin tepkilerinin sürmesi üzerine söz alan Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, “Kimse sözünden caymadı, siz de caymayın” dedi.
İşçilerin alkış ve sloganlarla tepkilerinin sürmesi üzerine Türkel, “Ne yapacaksınız, geleyim oraya öldürün beni” diye konuştu. Türkel’in, “Eğer bunları kabul etmiyorsanız, ‘Biz bildiğimizi yaparız’ diyorsanız, sizlere kolay gelsin” sözleri ve bırakıp gitmesi, işçileri daha da öfkelendirdi. Bu sözleri “yuh”larla karşılayan işçiler, Türk-İş Genel Merkezi’ne girmeye çalıştı.
Daha sonra yeniden devreye giren Mecit Amaç, işçileri asla yarı yolda bırakmayacaklarını söyledi. Genel başkana, “Söyledikleriniz yenilir yutulur şeyler değil” diyen Amaç, sakinleşmelerini istedi. “Sabah gruplar halinde toplantı yapılacağı” kararıyla işçilerin çadırlarına dönmeleri istendi. Moral bozukluğu içinde çadırlarına dönen işçiler, kendi aralarında durum değerlendirmeleri yaptılar. Genel Sekreter Mecit Amaç ve şube yöneticileri, çadırları gezerek işçileri sakinleştirmeye çalıştı, sohbetler ettiler.
Geç saatlerde ise Bafra’dan işçiler öncülüğünde, işçiler çadırlardan toplanarak Türk-İş önüne gitti ve Türkel’in gönlünü almaya çalıştı.
Sloganlarla Türkel’e destek veren ve “özür” dileyen işçiler, görüşme isteklerini ilettiler. Ancak Türkel’in evinde olduğunu öğrenince, işçiler, İstanbul Şube Başkanı Yunus Durdu’dan, başkanı telefonla aramasını istediler ve seslerini sloganlarla duyurmaya çalıştılar.
TOPLANTILAR İPTAL
Dün sabah ise sendika yönetimlerinin çağrısı ile Samsun şubesine üye Samsun, Amasya, Merzifon’dan işçiler toplantı salonuna geçtiler. Ancak o saatlerde Türkel’in “istifa” kararını öğrenen Mecit Amaç ve sendika yöneticileri, gerekçesini açıklamadan toplantıyı ertelediler.
Türkel, istifasını yazılı olarak Türk-İş’e sabah 08.00 sıralarında gönderdi, ancak Amaç ve diğer yöneticiler açıklanmasını geciktirdiler.
Toplantıyı erteledikten sonra Amaç ve Genel Başkan Danışması Mustafa Akbudak, Türkel’in evine gittiler. Ancak Türkel’i kararından vazgeçirmek mümkün olmadı. İstifa kararı daha sonra basına duyuruldu.
KUMLU VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTI
Edindiğimiz bilgilere göre Türkel, akşamdan istifasını açıkladı, ancak Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu vazgeçirmeye çalıştı. Türkel de “Gece düşüneyim” dedikten sonra, sabah istifa mektubunu Türk-İş’e iletti. Bu saatten sonra da telefonla görüşen Kumlu, istifayı geri aldırmaya çalıştı, ancak Türkel ısrar etti.
İşçiler ise önce istifa kararının, konfederasyonların eylem kararlarına karşı protesto olduğunu düşünerek, istifayı olumlu buldular. Ancak gerekçenin, Kumlu’yu protestoları olduğunu öğrenince tepki gösterdiler. Genel bir suskunluk hakim olmakla birlikte bazı işçiler, “İşçiye tepki gösteremez. Bu işçi, kadını erkeği 71 gündür kar, kış, soğuk demeden burada oldu. Emzikte çocuğunu bırakıp gelen kadınlarımız oldu” dediler.
İşçilerin bir kısmı da mücadelelerini savaşa benzeterek, “Bir komutan savaş sırasında askerlerini terk edemez. Bu ahlaka sığmaz” diye tepki gösterdiler.
(Ankara/EVRENSEL)

Sloganlar istifa ettirdi
Tek Gıda-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Akyürek, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel’in istifasının, TEKEL işçilerinin Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu aleyhindeki sloganlarından kaynaklandığını bildirdi. Akyürek yaptığı açıklamada, Türkel’in, genelsekreterlikten istifasının, “Türk-İş yönetimine duyduğu tepkiden kaynaklandığı” iddialarının doğru olmadığını söyledi.Türkel'in, dün akşam TEKEL işçilerinin Kumlu aleyhine slogan atılması nedeniyle istifa kararı aldığını dile getiren Akyürek, Türkel'in, daha önce TEKEL işçilerini uyardığını anımsattı.
ÖNCEKİ HABER

Konfederasyonların kararı yeterli bulunmadı

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...