24 Şubat 2010 00:00

DİSK/Tekstil çözüm arayışında

Uzun süredir iç tartışmalar yaşayan DİSK/Tekstil Sendikası, 28 Şubat’ta olağanüstü genel kurulunu toplayacak.

Paylaş

Uzun süredir iç tartışmalar yaşayan DİSK/Tekstil Sendikası, 28 Şubat’ta olağanüstü genel kurulunu toplayacak. Hafta sonu olağanüstü kurula giderek yeni yönetimini seçecek olan delegelerin, DİSK/Tekstil’den beklentisi sorunların son bulması. Olağanüstü kongrede, mevcut Genel Başkan Rıdvan Budak ile mevcut Genel Sekreter Recep Türkyılmaz’ın genel başkan adaylığında iki ayrı listenin çıkması bekleniyor. DİSK/Tekstil’in olağanüstü kongre kararı alması ile birlikte tüm şubelerde, liste tartışmaları ve nasıl bir yönetimin şekilleneceği konuşulan ana gündem. Kaç aday çıkacağı, yönetimde kimlerin bulunacağı tartışmaları, tekstil işçilerinin sorunlarının önüne geçmiş bulunuyor. Tekstil’in grup toplusözleşme görüşmelerinin başlayacak olması, yeni sendikalar yasasının çıkacak olması, Antep’te süren Çemen grevi ve TEKEL işçilerinin direnişi ise tali plana düşmüş durumda.
BOSSA BİRLİĞİNİ KORUYACAK
Tekstil BOSSA Adana Şube Yönetim Kurulu, gerek delegelerle gerekse de diğer kurullarıyla yaptığı değerlendirme sonucu Recep Türkyılmaz’la hareket etme kararı aldı. Adana’da Tekstil’in örgütlü olduğu ve işçilerin çalıştığı 3 BOSSA fabrikası bulunuyor. Bu üç fabrikada Tekstil Sendikası’nın 1650 üyesi var. Olağanüstü kongre bir önceki kongrenin delegesi ile toplandığı için seçimde BOSSA Şubesinin 65 delegesi oy kullanacak.
Yaptıkları toplantıları ve değerlendirmeleri gazetemizle paylaşan BOSSA Şubesi, TEKEL işçilerinin mücadelesinin ülkenin her kesimini etkisi altına aldığı, sendikalarına üye olan Çemen Tekstil işçilerinin grevlerinin sürdüğü bir süreçte sendikanın olağanüstü gündemle uğraşmasından memnun olmadıklarını belirttiler. Olağanüstü kongre kararının kesinleştiğini ve geriye dönüşün olmadığını belirten BOSSA Şube Yönetim Kurulu, yaptıkları toplantılar sonucu kendi birliklerini korumayı her koşulda beraber davranmayı karar altına aldılar.
Kendi birliklerinin bir sonucu olarak da Recep Türkyılmaz’la hareket etmeyi netleştirdiler. Aldıkları kararın bir kişinin veya birilerinin yönlendirmesi sonucu alınmadığına vurgu yapan BOSSA Adana Şube Yönetim Kurulu, alınan kararın tartışılarak ve bütün delegelerin ve yönetici kurulların ortak iradesiyle alındığını söylediler. Gerçekleşecek olağanüstü kongrenin içe dönük tartışmaları ve sıkıntıları aşmaya vesile olmasını isteyen BOSSA Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, işçilerin haklarının her geçen gün budandığı bir dönemde, tekel işçilerinin gösterdiği yoldan yürümenin ve yüzünü işçilere dönmenin bir sendikayı inşa etmenin olmazsa olamazı olduğunu vurguladılar.
Bütün Tekstil delegelerine çağrıda bulunan BOSSA Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, “Kim kazanırsa kazansın, sendikamızın, örgütlenme mücadelemizin sekteye uğramaması lazım. Kazanan da kaybeden de sendikasına sahip çıkmalıdır. Bu sendika sadece bizim değil bütün işçilerin ve gelecek kuşakların sendikası. Bunun için bir an önce iç sorunlarla boğuşmayı bırakmamız, kendi üyelerimizin ve bir bütün olarak işçi sınıfının mücadelesini büyütmemiz gerekiyor” dediler.
‘TEKSTİL’İ VAR ETME KONGRESİ’
On binlerce işçinin “Mücadeleci sendika, işçi haklarını koruyan sendika” diyerek tercih ettiği DİSK/Tekstil, son on yıldır yaptığı üç kongrede de tekstil işçileri için alternatif oluşturamadı. Son üç kongre “DİSK/Tekstil’i var etme kongresi” olarak ele alındı. Ancak her kongre sonrası iç tartışmalar yeniden alevlendi ve sendika tamamen iç sorunlardan kurtulamadı. Tekstil’de sendikal anlayış değişecek mi, olağanüstü kongre gerçekten bir dönüm noktası olacak mı? Bütün bu sorular ilerleyen süreçte cevap bulacak. Tekstil BOSSA üyesi işçiler ve delegeler; gelinen noktayı “Hep aşağı doğru gidiyoruz. Sürekli kan kaybediyoruz. Üye sayımız sürekli azaldı. Buna dur diyecek bir kongre ve yönetim gerekiyor” şeklinde özetliyorlar. (Adana/EVRENSEL)
Halil İmrek
ÖNCEKİ HABER

Birlik olumlu samimiyet önemli

SONRAKİ HABER

Konfederasyonların kararı yeterli bulunmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa