24 Şubat 2010 00:00

İşçinin sırtına basarak büyüyor

Brillant markasının üretimini yapan Baydemirler Grup, yeni yılda hedefini büyüttü.

Paylaş

Brillant markasının üretimini yapan Baydemirler Grup, yeni yılda hedefini büyüttü. Yılda 200 milyon dolar ciro yapan firma yeni yılda bütçesini yüzde 25 artıracağını ve 40 yeni mağaza açacağını duyurdu. Hedef dünya markası olmak. Baydemirler’in Kıraç’ta bulunan fabrikasında görüştüğümüz işçiler bu açıklamalara tepkili.
Ücretlerinin düzenli ödenmediğini, ikramiyelerinin verilmediğini söyleyen işçiler, karşılarına hep kriz gerekçesinin çıkarıldığını anlattılar. Fabrikanın kendi emekleri üzerinden büyüdüğünü, bu servetin kendi sırtlarından kazanıldığını ifade eden işçiler, hak ettikleri değerin verilmemesinden yakındılar.
İşten atılma tehlikesi nedeniyle ismini yayınlamadığımız bir işçi şunları söyledi: “Bizim ocak ayı ücretlerimiz halen ödenmedi. Fabrika yönetimi bunu hep yapıyor. Bizim haklarımızı vermiyor. Mısır’a, İran’a yeni fabrikalar açıyorlar, çıkıp basında ‘Krizi yendik’ diyorlar ama biz haklarımızı istediğimizde ‘Kriz var bu koşullara razı olmayan çıksın’ diyorlar.”
EN BÜYÜK EMEK BİZİM
Baydemirlerin resmi sitesinde yer alan “Felsefemiz sayesinde, bizimle çalışan her kurum ve kişi, Baydemirler Grubu ile iş yapmanın avantajını ve gururunu yaşayacaktır” sözünün gerçeği yansıtmadığını belirten işçiler “Biz büyümede en büyük emeğe sahibiz ama karşılığını görmüyoruz” dediler.
Görüştüğümüz bir başka işçi ise “Çalışma koşullarımız oldukça ağır iş güvenliğinden yoksun çalıştırılıyoruz. Üstelik bugün fabrikanın çalışma koşullarına dayanamayan bir çok arkadaşımız işten çıkıyor. Her gün çıkanların yerine yeni işçiler alınıyor. Çıkıp kâr ettik krizi aştık diyorlar ama biz ücretimizi istediğimizde kriz var diyorlar. Bu nasıl iş biz anlamadık” diye konuştu.
Bir diğer işçi ise sosyal haklarının olmamasından yakınarak sözlerine şöyle devam etti: “Patron ‘Büyüdük’ diye açıklama yapmış. Kim sağladı bunu. Gece gündüz çalışarak bizim emeğimizle olmadı mı? Bize ikramiye dahi vermiyorlar. Bırakın ikramiyeyi ramazanda bile erzak vermiyorlar. Hadi ondan da geçtik halen aralık ayı mesai ücretlerimiz içeride duruyor. Bir aylık ücretimiz içeride. Fabrika bunu hep yapıyor. Gerekçe kriz. Bize mi yalan söylüyorlar bunlar, yoksa basına mı?”
‘FELSEFE’ BAŞKA
Fabrikanın asıl ‘felsefesinin’ “İşine gelmeyen kapı dışarı çıkar” olduğunu anlatan işçiler, ücretlerini ve fazla mesai paralarını düzenli almak istediklerini söylediler.
Görüştüğümüz işçilerden biri tepkisini şöyle dile getirdi: “Yıllardır emek harcıyoruz, en ufak bir şey dediğimizde kapıyı gösteriyorlar. Yıllardır kriz var diyip hiç bir hak vermiyorlar. Yemeklerimiz çok kötü çıkıyor, iş güvenliğimiz yok. Diğer yandan ‘Büyüdük, krizi aştık’ diyerek bizimle dalga geçiyorlar. 200 milyon dolar kâr ettik diyorlar, bizim ücretlerimizi da içeride tutuyorlar. Bu nasıl bir adalettir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

BAYDEMİRLER BÜYÜYOR

1960’larda kurulan Baydemirler Grubu, bugün sadece Türkiye’nin değil, Dünya’nın önemli ev tekstili şirketlerinden biri. Ayık 4 milyon metre üretim kapasitesine ulaşan grubun Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Baydemirler, moda haftası vesilesiyle basının karşısına çıktı. Baydemirler, “2009 yılında 4500 personelimizle gece gündüz çalıştık. 2010 hedeflerimizi büyüttük. Bütçemizi de yüzde 25 artıracağız, 40 yeni mağaza açacağız. Brillant’ı dünya markası haline getireceğiz” dedi.
Baydemirler Grubu Genel Müdürü Nail Özçoban da grubun yıllık cirosunun 200 milyon dolar civarında olduğunu, son 3 yılın cirosunun 600 milyon doları bulduğunu belirtti. 60’tan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını ve 3 yılda yapılan ihracatın toplamının 155 milyon dolar olduğunu kaydeden Özçoban, bugüne kadar yurt dışına yaptıkları yatırımın toplam tutarınınsa 400 milyon doların üzerinde olduğunu söyledi.
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

Bakırcılar’da sömürü çarkı

SONRAKİ HABER

İzmir Valiliği’nden çadır yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...