24 Şubat 2010 00:00

Açılım makyajdan öte değil

AKP hükümet olduğundan bu yana demokrasi havarisi kesildi.

Paylaş

AKP hükümet olduğundan bu yana demokrasi havarisi kesildi. Muhalefetle her kapıştığında ve sıkışınca ‘bakın ben yapıyorum onlar izin vermiyor’ propagandası yapıyor. Bununla yetinmeyen hükümet bir çok konuda ‘açılımlar’ yapıyor. Bir süredir gündemde olan Alevi çalıştaylarını asıl muhataplarına sorduk.

Rıza Çiçek (Kazım Karabekir Cemevi üyesi): Cumhuriyet kurulalı 85 yıl oldu. Birçok hükümet geldi gitti. Hiç biri Alevilerin sorunlarını gündemine almadı. Hiç değilse AKP bu konuyu gündeme getirdi dedik, ümitlendik. Getirdi ama oy beklentisi var samimi değil. AKP geldiğinden beri bir ekmeğe muhtaç olduk.
ALEVİLER BİR ARAYA GELMELİ
Ali Canyurt (Kazım Karabekir Cemevi üyesi): Maraş katliamının bir numaralı sanığını Alevi çalıştayına çağırmak Alevilerle dalga geçmektir. Hatta bu iş Alevilere hakaret etmektir. Sünni bir vatandaş olarak Cemevinin üyesiyim. Alevi açılımı bir makyajdır. Alevilerin çalıştayına Alevilerin gerçek temsilcileri katılamamıştır. Tıpkı Kürt sorununda gerçek muhataplarla görülmediği gibi bir durum söz konusudur. Aleviler bir araya gelerek, örgütlenerek talepleri arkasında daha güçlü durduğu sürece çözüme bir adım daha yakın olacaklardır.

Behlül Aslandar (Mahalle Esnafı): AKP sadece bu sorunu değil 8 yıldır hiçbir sorunu çözemeyeceğini ispat etmişti. Alevi temsilcilerini takdir ediyorum. O çalıştaya katılmayarak AKP’nin oyununa gelmediler.

Mustafa Kılıç (Kazım Karabekir Cem Evi Yönetim Kurulu Başkanı): Bana göre bir Alevi Açılımı yok. Açılımı Alevi dedeleri yapacaksa o zaman olur. Nasıl Kürt Açılımı yapılıyor ve ortada bir şey yoksa, Alevi açılımının da ismi var kendisi yok dedi. Alevilerin taleplerinin karşılandığı bir açılım bekliyoruz.
AKP KENDİ ALEVİSİNİ YARATMAYA ÇALIŞIYOR
Ali Aktepe (Kazım Karabekir Cem Evi Yönetim Kurulu Üyesi): AKP’nin kendi Alevisini yaratmak, Alevileri parçalamak istiyor. Aleviler yıllardır kendi ataları gibi dik durma mücadelesi verdi, bu göstermelik açılımın da karşısındayız. Pir Sultan’ın yolundan yürüyenler olarak Hızır Paşalara izin vermeyeceğiz.

Mehmet Beyazgül (Kazım Karabekir Cem Evi Yönetim Kurulu Üyesi): Cemevleri yasal statüye bile kavuşmamışken hangi açılımdan bahsediyorlar? Bir açılım olacaksa gerçek bir demokrasi ve gerçek bir laiklikle olur. AKP Hükümetini samimi olmaya çağırıyorum.

Murat Çoban: Alevilikte iftar yoktur. Bir iftar yemeği ile açılımı başlatması bile niyetini göstermiştir. Madımak katliamına dair hiçbir gelişme yok. Madımak oteli müze olsun talebi gayet insani bir talepken kulaklarını tıkıyorlar.

Ebumüslüm Karataş: Aslında AKP son dönemde Alevi köylerine cami yaparak kanıtladığı bir söylüyor. AKP aslında Sünni açılımı yapıyor. Açılımın göstermelik.

Hacı İbrahim Dede: Amaç Kuranı okumak değil yorumlarına riayet etmektir. Bakara Suresi 124’te diyor ki: “Kim ki benim ismimi zikrediyorsa iyi kimsedir, kim ki o topluluğu dağıtıyor ondan kötü kimse yok.” Bütün insanların ibadet hakkı olduğu gibi ibadet etme hakkı da vardır. (İstanbul/EVRENSEL)
Mehmet Aydoğdu
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Devrimci Karargah sanıklarına gazeteci-yazar desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...