24 Şubat 2010 00:00

Kadınlardan destek, polisten dayak

Grevin 44. gününü geride bırakan Çemen Tekstil işçilerinin kararlılığı sürerken, işçilere destek de artıyor. Önceki gün grevdeki işçileri ziyaret eden EMEP’li kadınlar kendi elleriyle...

Paylaş

Grevin 44. gününü geride bırakan Çemen Tekstil işçilerinin kararlılığı sürerken, işçilere destek de artıyor. Önceki gün grevdeki işçileri ziyaret eden EMEP’li kadınlar kendi elleriyle hazırladıkları ev yemeklerini işçilere ikram ettiler. Sonuna kadar Çemen işçilerinin yanında olacaklarını belirten EMEP’li kadınlar bu yıl Antep’te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de grevdeki Çemen Tekstil işçilerinin eşlerine adayacaklarını belirttiler. EMEP’li kadınların grev yerinden ayrılmasının ardından ise grevin başından beri işçilere karşı saldırgan tutumundan vazgeçmeyen polis yine işçilere saldırdı.
8 MART İŞÇİLERİN EŞLERİNE ADANACAK
Grevin başından beri işçilerle birlikte olan Emek Partisi Gaziantep il Örgütü’ne üye kadınlar evlerinde hazırladıkları yemekleri fabrika önüne getirerek grevdeki işçilere ikram ettiler. Ziyaret sırasında EMEP’li kadınlar adına konuşan Gülengül Kaplan, “Çemen işçilerinin onurlu mücadelesini selamlıyoruz” dedi. Kaplan, Çemen Tekstil işçilerinin mücadelede yalnız olmadıklarını EMEP’li kadınlar olarak grevdeki işçilerin yanında olduklarını belirtti. Kaplan “Yanınızdayız çünkü biz de emekçiyiz. Yanınızdayız çünkü, işçi, işçi eşi, işçi kardeşi, işçi kızlarıyız. Yanınızdayız çünkü Emek Partiliyiz” diye konuştu. 2 hafta sonra 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kutlanacağını hatırlatan Kaplan, Emek Partisi’nin bu yıl 8 Mart’ı tüm Türkiye de TEKEL işçisi kadınlara adadığını belirterek “Biz Antepli kadınlar da bu yıl 8 Mart’ı grevdeki Çemen Tekstil işçilerinin eşlerine adayacağız” dedi.
BİR AİLE OLDUK
Grevdeki işçiler adına konuşan Grev Komitesi Sözcüsü Mehmet Çelik ise EMEP’li kadınlara teşekkür etti. Çelik Emek Partisi’nin grevin başından beri sürekli yanlarında olduğunu belirterek, “Biz Emek Partililerle artık bir aile gibi olduk” dedi. Ziyaret sırasında, ‘Kadın erkek birlik, iş ekmek özgürlük’ ve ‘Çemen işçisi yalnız değildir’ sloganları atıldı.
POLİS YİNE SALDIRDI
EMEP’li kadınların grev yerinden ayrılmasından kısa süre sonra, vardiya değişimi sırasında polis yine grevci işçilere saldırdı. Grevin başından beri Çemen Tekstil Patronu Kamil Çetinkaya’nın yasaları hiçe saymasına, grev kırıcılığı yapmasına, işçileri tahrik etmesine sessiz kalıp, fabrika önüne yığılarak adeta patronu korumaya alan polisin tutumu değişmedi. Fabrikaya yeni işçi alan ve açıkça yasaları çiğneyen Çemen patronu da polisten aldığı güç ve cesaretle usulsüzlüğü daha da ileri götürdü. Cumartesi gününden beri vardiya değişimlerinde tespit yapmak için içeri girmek isteyen emniyet görevlilerini ve grev gözcülerini fabrikaya sokmayarak tespit yapılmasını engelleyen Çemen patronu yeni işçi alımına devam etti. Önceki gün sabahtan itibaren fabrikaya giden yolların başında nöbet tutarak iş başvurusuna gelen işçileri ikna edip geri gönderen grevci işçiler vardiya değişim saatinde içeriye yeni işçilerin girdiğini ve polisin de bu duruma göz yumduğunu görünce tepki gösterdiler. İşçilerin yasaların çiğnendiğini, grev kırıcılığı yapıldığını belirtip tepki göstermesi üzerine polis işçilere saldırdı.
POLİSE ‘ACIMADAN SALDIRIN’ EMRİ
Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı’nın açıkça “Acımadan saldırın” şeklinde emir vermesi üzerine Çevik Kuvvet ekipleri işçilere vahşice saldırdı. İşçilerin de taşlarla kendilerini savunmaya çalıştığı saldırı sırasında Aziz Özdemir adlı grevci işçi başına ve göğsüne aldığı darbeler sonucu fenalaştı. Aziz Özdemir arkadaşları tarafından Şehitkamil Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Birçok işçinin de baygınlık geçirdiği saldırıda fenalaşan Aziz Özdemir’e tansiyon düşmesi sonucu kalbinin sıkıştığı ve vücudunda yara olmadığı gerekçesiyle hastane tarafından rapor verilmedi. Bir süre serum takılıp tedavi gören Özdemir daha sonra taburcu edilerek evine gönderildi.
POLİS KORUMASIYLA USULSÜZLÜK
Saldırıdan sonra görüştüğümüz grevci işçiler sürekli yasaları çiğneyen, patronun yaptıklarına göz yuman polisin kendilerine acımasızca saldırmasına tepki gösterdiler. “Polisler içeri girip patronla yemek yiyip, çay içiyor. Sonra da çıkıp bize saldırıyor” diyen işçiler patronun polis korumasında yasları çiğnediğini belirttiler. Bedeli ne olursa olsun mücadeleye devam edeceklerini belirten işçiler AKP hükümetine ve yetkililere seslenerek, “Bu duruma müdahale etmek için birilerinin ölmesini mi bekliyorsunuz?” diye sordular.
(Gaziantep/EVRENSEL)
Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

Çocuk da kadın da olsalar gereği yapılıyor!

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...