25 Şubat 2010 00:00

İş, eğitim ve barış için

Futbol denince aklımıza gelen bu sefer barış, dayanışma ve mücadele olabilir mi? Belli olanlar 11’er kişilik 2 takım ve taraftarlar.

Paylaş

Futbol denince aklımıza gelen bu sefer barış, dayanışma ve mücadele olabilir mi? Belli olanlar 11’er kişilik 2 takım ve taraftarlar. Milyon dolarlık futbolcular, kara para aklayan mafyatik kulüp başkanları, taraftarlar arasındaki kavgalar ve endüstriyel futbola kurban edilen centilmenlik kuralları ise bilmezden gelinenler. Bunun dışında spor ve futbol mümkün değil mi?
Denizli’de göç denince ilk akla gelen mahalleler Akkonak, Yeşilyurt, Esentepe ve Gümüşler. Bu mahallelerin gençlerini bugünlerde farklı bir heyecan sarmış durumda. İşçi, işsiz ve öğrenci gençler, bir futbol turnuvası düzenliyor. Uyuşturucu ve yozlaşmanın artan işsizlikle mahalle gençliğini kuşatmasına karşı bu turnuva çok anlam taşıyor. Mahallelerde gençliği iş, eğitim ve barış talebiyle halı saha futbol turnuvasına davet eden Emek Gençliği, turnuvadan sonra aynı taleplerle Newroz’a da hazırlanacak.
SORUNLAR ÇOK
Turnuvanın düzenleyicilerinden Hüseyin Göz, Esentepe Mahallesi’nde oturuyor. İnşaat işçisi olan Göz, turnuvaya Esentepe İsyan Spor adı ile katılan takımın kaptanı. Göz, mahalledeki gençlerin bir grubunun inşaat ve küçük esnafın yanında çırak olarak çalıştığını, bir grubunun okula gitme şansı bulduğunu söylüyor. Ama bir diğer grubun ise uyuşturucu kıskacında olduğuna dikkat çekiyor.
Siirt Eruhlu olan Hüseyin Göz, gençlerin ortamının değişmesi için meslek sahibi olabilmeleri ve sosyal etkinliklerin mahallelerde yaygınlaşması gerektiğini ekliyor. Son 2-3 yılda tekstildeki işsizlikten dolayı inşaata yönelim olduğunu da aktaran Göz, ailelerin kalabalık olmasından dolayı çocukları ile çok ilgilenemediğini söylüyor. Son olarak kupayı alacaklarına emin olduğunu söyleyen Göz, taraftar desteklerinin kendi takımları için avantaj olduğunu anlatıyor.
İŞ BULMAK ZOR
Salih Deliktaş, meslek lisesinde metal bölümde okuyor; Yeşilyurt Mahallesi’nde oturuyor. Oturduğu mahallede Siirt, Ağrı ve Muşluların olduğunu, kendilerinin ise Batman Kozluk’tan geldiklerini aktaran Deliktaş, gençlerin uyuşturucuya yöneliminin arttığını ve iş bulmanın giderek zorlaştığını ekliyor. İş bulmak kadar meslek edinmenin de zor olduğunu belirten Deliktaş, o yüzden okula giderek en azından meslek sahibi olarak iş arayacağını umut ediyor. İş, eğitim ve barış için futbol oynamanın da anlamlı olacağını vurgulayan Deliktaş, kupayı kaldıracaklarına inanıyor.
GENÇLER İÇİN İYİ OLACAK
Siirt Eruh’tan Denizli’ye gelen Mehmet Öner, manav çırağı olarak çalışıyor. Kendini bildi bileli dayısının tezgahında Denizli’nin tüm pazarlarını dolaştığını söyleyen Öner, okula devam etmediği için pişman. Futbolla ilgili olduğunu da söyleyen Öner, turnuvanın mahalle gençliği için çok iyi olduğunu ve göçle buralara gelen gençlerin, kendi bulundukları yerlerde kalsalar uyuşturucu batağına böylesine düşmeyeceklerini düşündüğünü söylüyor.
ÜNİVERSİTELİLER DE KATILACAK
Pamukkale Üniversitesi öğrencileri de kurdukları iki takımla turnuvaya dahil olacaklar. Üniversite öğrencisi Onur Yaşar, Emeğin Şövalyeleri takımının kaptanı. Turnuvanın, mahalle gençleri ile üniversite gençliğinin buluşması açısından iyi olacağını söylüyor. İddialı olduklarını aktaran Yaşar, “Futbolu futbol olmaktan çıkartıp, barış ve kardeşlik için köprü olmasını sağlayacağız” diyor.
(Denizli/EVRENSEL)

HANGİ TAKIMLAR KATILIYOR?
Turnuvaya katılan takımlar ise şöyle: Barışspor, Emeğin Şövalyeleri, Yedi-Bela FC, Esentepe Gençlik, Karaman Gençlik, Kiremitçi Emek Spor, Yeşilyurt, Gençarslanlar, Kremalı Bisküvi Spor, Akkonak Spor, Emek Gücü, Esentepe İsyan Spor, Mahcup Judocular, Cankuşlarspor.
İsmail Afacan
ÖNCEKİ HABER

Konser bileti delil oldu 5 kişi 10 aydır tutuklu

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...