25 Şubat 2010 00:00

Konser bileti delil oldu 5 kişi 10 aydır tutuklu

SAMSUN’da geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen Grup Yorum konserinin ardından gözaltına alınanlar, hâlâ tutuklu.

Paylaş

SAMSUN’da geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen Grup Yorum konserinin ardından gözaltına alınanlar, hâlâ tutuklu. Ankara’da yargılanan ve 10 aydır tutuklu bulunan Muhammed Ayvaz, Günay Özarslan, Ali Kemal Aşık, Hayriye Gündüz ve İhsan Özdil, bugün yeniden hakim karşısına çıkacak. Dava’nın iddianamesi ise evlere şenlik. Konser bileti satmanın suç sayılmasının yanında, 1999 ve 1997 de basımı yapılan ve her nasılsa 1988 ve 1987’de haklarında toplatma kararı alınan kitaplar ‘suça kanıt’ olarak değerlendirilmiş.
Grup Yorum, geçen ay Samsun’da bir konser daha verdi, ama 10 ay önceki Karadeniz turnesi kapsamındaki konserin biletleri ve afişleri “örgüt üyeliği”ne kanıt sayılıyor.
Grup Yorum, hem planlandığı gibi 24 Mayıs’ta konser verdi, hem de geçen ocak ayında bir kez daha Samsun’da dinleyicileriyle buluştu. İddianamede, albümleri serbestçe satılan, yaklaşık 25 yıldır faaliyetlerini sürdüren ünlü müzik grubu Grup Yorum’un “DHKP-C silahlı terör örgütü ile bağlantılı” olduğu iddia ediliyor. Söz konusu beş kişi de, bu nedenle “örgüt üyeliği” ile suçlanıyor.
Davadaki tek skandal bundan ibaret değil, yasaklı olduğu iddia edilen kitaplarda da trajikomik uygulamalara imza atıldı. İlk baskısı 1999 yılında yapılan “Bağımsızlık Demokrasi ve Sosyalizm Mücadelesi Gençlik-2” ve ilk baskısı 1997 yılında yapılan “Direniş Ölüm ve Yaşam II. Devrim Kuşağının Kahramanları” adlı kitaplar, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin bu kitapların basımından 10 yıl önce, yani 3 Mart 1988 ve 24 Eylül 1987 tarihindeki toplatma kararları gerekçe gösterilerek “suç delili” sayıldı.
AİLELER ADALET İSTİYOR
Samsun’da 2009 mayıs ayında Grup Yorum konseri öncesi başlatılan “teknik takip” ve sonrasında 12 Mayıs gece yarısı yapılan ev baskınlarıyla tutuklanan beş kişi, halen Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor. Aralarında esnaf ve öğrencilerin de bulunduğu 5 kişinin davasına, bugün saat 14.00’de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. 10 aydır Samsun’da yaptıkları eylemler ile adalet arayan aileler, uydurma delillerle 10 aydır tutuklu tutulan 5 kişinin bir an önce serbest bırakılmasını istiyor.
Öte yandan, benzer bir dava da, Rize’de düzenlenen Grup Yorum konseri ile ilgili olarak Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dayanışma güçlendirir mücadele değiştirir

SONRAKİ HABER

İş, eğitim ve barış için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa