25 Şubat 2010 00:00

Parayı işçiden alıp alıp Mercedes’e veriyorlar

Mercedes Benz Türk, İstanbul Sanayi Odası araştırmasına göre Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde 21. sırada.

Paylaş

Mercedes Benz Türk, İstanbul Sanayi Odası araştırmasına göre Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde 21. sırada. Her yıl üretim rekoru kıran Mercedes, kriz gerekçesiyle işçi ücretlerini, kısa çalışma ödeneği kapsamında yine işçilerden toplanan paralardan oluşan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödettiriyor. Fabrikada esnek çalışma uygulamalarının katlanılamaz boyuta ulaştığını söyleyen işçiler, sendikaları Türk Metal’i göreve çağırıyorlar.
Daha önce işçileri 1 aylık izne çıkartan Mercedes, yaklaşık bir aydır “kapsam içi” ve “kapsam dışı” uygulamasına başladı. Buna göre fabrikada “kapsam dışı” olarak gösterilen işçiler haftanın dört günü işte çalışıyor. Bu bölüme ayrılan işçiler, yaklaşık 120 saatlik ücretlerini kısa çalışma ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan alıyor. Ancak zaman içinde kapsam içine ve kapsam dışına alınan işçiler değişiklik gösteriyor.
HAVUZ SİSTEMİ AĞIRLAŞTIRILDI
İşçiler ise bu uygulamaya tepkili. Fabrikada her türlü esnek çalışma uygulamasının devam ettiğine dikkat çeken işçiler, Mercedes’in zarar ettiği ileri sürülerek 1 aylık ücretli izne çıkarıldıklarını hatırlattılar. Fabrikadaki havuz sisteminin daha da ağırlaştığına dikkat çeken işçiler, “Şu anda 200 saatlik fazla mesailerimiz havuzda yer alıyor. 200 saat çalışma karşısında alacağımız paraların ne zaman ve nasıl verileceğini ise bilmiyoruz. Çalışma saatlerimizde verimimizde bir değişiklik olmamasına rağmen bunlarla karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştular. Mercedes’in günlük ürettiği araç sayısını 14’e çıkarmak istediğini anlatan işçiler, izinli olunmayan dönemlerde çalışma koşullarının ağırlaştırıldığını ve bunun iş kazalarına davetiye çıkardığını belirttiler.
PARA YİNE BİZDEN ÇIKIYOR
“İzinde olduğumuz ayın ücretinin bir kısmını, devletin bizden kestiği ve işsiz kalmamız durumunda bize verecekleri paralardan verdiler. Rekorlar kıran Mercedes, ücretlerimizi ödemek için devletten yardım aldı. Aldığı yardım ödeneği ise yine bizden çıkan paralar. Yani sağ cebimizden alıp sol cebimize koyuyor. Bu durumda Mercedes ceplerini parayla dolduruyor” diyen işçiler, Mercedes’in, krizi bahane ederek kârından zarar etmek istemediğini, bunun bedelini de işçilerin ödediğini söylediler.
Bu duruma karşı fabrikada örgütlü olan Türk Metal Sendikası’nın hiç ses çıkartmadığını söyleyen işçiler, sendikalarını bu uygulamalara karşı göreve çağırdılar. (İstanbul/EVRENSEL)

PAZARINDA LİDER
Mercedes Benz Türk, Türkiye otobüs pazarında kuruluşundan bu yana pazar liderliğini elinde tutuyor. Mercedes Benz Türk, Batı Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere 70’i aşkın ülkeye otobüs ve 56 ülkeye kamyon ihraç ediyor. 2007 verilerine göre 16 bin kamyon, 3 bin otobüs üreten Mercedes Benz Türk, ürettiği otobüslerin 2 bin 415’ini, kamyonların ise 6 bin 240 adedini ihraç etti. Her sene üretimde rekor üzerine rekor kıran Mercedes Benz Türk, dünyada yaşanan ekonomik krizi gerekçe göstererek işçilerine hak kayıpları yaşatıyor.
ÖNCEKİ HABER

DAİYANG METAL İŞÇİLERİ SENDİKA İÇİN YÜRÜDÜ

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...