25 Şubat 2010 00:00

DAİYANG METAL İŞÇİLERİ SENDİKA İÇİN YÜRÜDÜ

ÇORLU Avrupa Serbest Bölgesinde bulunan Daiyang Metal fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan arkadaşlarına sahip çıkan işçiler, akşam iş çıkışı yürüyüş yaptı.

Paylaş

ÇORLU Avrupa Serbest Bölgesinde bulunan Daiyang Metal fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan arkadaşlarına sahip çıkan işçiler, akşam iş çıkışı yürüyüş yaptı.
Türkiye’nin tek paslanmaz çelik üreticisi olan Daiyang Metal’de çalışan işçiler uzun süreli çalışmaya karşı, izin ve vardiyaların düzene sokulması ve ücretlerin yükseltilmesi için Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldular. 6 aylık bir örgütlenme sürecinde 140 işçinin çoğunu üye yapan Birleşik Metal-İş Sendikası şubat başında yetki için Çalışma Bakanlığı’na başvuru yaptı.
Yetki başvurusundan sonra örgütlenmeden haberi olan fabrika yönetimi hemen işçiler üzerinde baskı uygulamaya başladı. Bundan sonuç alamayan yönetim ilk önce 6 işçiyi işten attı. İşten atılmaların durdurulması ve baskıların durması için fabrikada yemek boykotu yapan işçiler fabrika yönetiminden sendikanın tanınmasını istediler.
Sendikasız çalışma olduğu için fabrikayı Türkiye’de kurduklarını, kesinlikle sendikayı tanımayacaklarını işçilere söyleyen fabrika yönetimi baskılarına ve işten atmalara devam etti. Salı günü 3 işçinin daha işten atılmasına tepki olarak işçiler akşam iş çıkışında servislere kadar taleplerini dile getiren sloganlarla yürüdüler.
MÜCADELE SÜRECEK
İşten atılmalar karşısında Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı açıklamada “Bazı işverenler ne yazık ki bu ülkeyi işçilerin hiçbir haktan yararlanamayacağı, sendikalaşamayacağı, karın tokluğuna diledikleri sürelerde çalıştırabilecekleri bir muz cumhuriyeti olarak görmektedir. Çalışanlarımıza karşı yapılan bu hukuk dışı uygulamalar karşısında tüm kurum ve yetkilileri yasaları uygulamaya davet ediyoruz.” Dedi. Açıklamada ayrıca Birleşik Metal-İş Sendikası olarak tüm hukuki ve meşru mücadelemizi yapacaklarını dile getirdiler.
TEK PASLANMAZ ÇELİK ÜRETİCİSİ
Daiyang Metal fabrikası 1973 yılında Güney Kore’de paslanmaz çelik üretimine başladı. Ülkemizdeki paslanmaz çelik kullanımının artması ve Avrupa pazarına yakınlığından dolayı 2007 yılında ülkemizin ilk ve tek paslanmaz çelik üretim fabrikası Çorlu Velimeşe’de bulunan Avrupa Serbest Bölgesinde kuruldu. Toplam 80 bin 916 metrekare alan üzerine kurulu olan ve yıllık 120 bin M/T kapasiteye sahip Daiyang Metal, serbest bölgedeki en büyük fabrika olma özelliğine sahip. (Çorlu/EVRENSEL)
Tuncay Sağıroğlu
ÖNCEKİ HABER

Ataşehir Belediyesi’ne grev kararını astılar

SONRAKİ HABER

Parayı işçiden alıp alıp Mercedes’e veriyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...