25 Şubat 2010 00:00

Çağlayan’da işçilere ulaşım eziyeti

ÇAĞLAYAN’da tekstil sektöründe çalışan işçiler, uzun ve sigortasız çalışmanın yanı sıra işe gidip gelirken de sorun yaşıyor.

Paylaş

ÇAĞLAYAN’da tekstil sektöründe çalışan işçiler, uzun ve sigortasız çalışmanın yanı sıra işe gidip gelirken de sorun yaşıyor. Ağırlıklı olarak 20-30 kişilik tekstil atölyelerinde çalışan işçiler, servisleri olmadığı için toplu ulaşımı kullanıyor. Ancak bu alanda yaşanan sıkıntılar ve yetersizliklere belediyelerin çözüm bulmaması nedeniyle, Çağlayan dışından gelen işçiler için işe gidiş ve gelişler tam bir eziyete dönüşüyor.
OTOBÜSE BİNEMİYORUZ
Ali Budak, Gazi Mahallesi’nde oturuyor. İşe gelip giderken Çağlayan’a direkt araba olmadığı için Karayolları otobüsünü kullanmak zorunda olduğunu anlatan Budak, “60 kişilik otobüse 160 kişi biniyoruz. Yağmurlu havalarda saatlerce otobüse binemiyoruz. Binebildiğimizde ise ya orta kapıdan ya da arka kapıdan binmek zorundayız. Durağa geldiğinde kalabalıktan dolayı inemiyoruz. İşe gitmemiz 1.5 saati buluyor. İşimize zamanında gelemiyoruz” diye konuştu. Belediyenin bu soruna çözüm bulmasını isteyen Budak, şu önerileri dile getirdi: “Otobüslerin sefer sayıları artırılmalı. Bir de Gazi’den Çağlayan’a yeni bir hat koyulmalı. Bunun için daha kısa güzergahlar oluşturulabilir. Mesela baraj yolu kullanılabilir. Ulaşım bizim vatandaşlık hakkımız. Bu hakkımıza saygı göstersinler.”
İKİ OTOBÜSE VERECEK PARA YOK
Erkan Demir de Gazi’de oturuyor. İşe geliş gidişlerde çok sorun yaşadığını anlatan Demir, “İşe gitmek için ya Gazi son durağa yürüyeceğiz ya da iki vesait yapacağız. Zaten zar zor haftalıklarımızı çıkarıyoruz, iki defa otobüse yol parası verecek gücümüz yok” dedi. Duraklarda oluşan kuyruk nedeniyle otobüse binemediklerini, bunun için ya yola çok erken çıktıklarını ya da işe geç kaldıklarını anlatan Demir, şöyle devam etti: “Bu güzergah üzerindeki dört mahalleden Kağıthane’de çalışan binlerce işçi var. Buralardaki yolcuların hepsini Karayolları otobüsü almak zorunda. Sultangazi Belediyesi’nin bunu görmesi lazım. Şoförlere bile sorsalar onlar da farklı bir şey söylemez. Onlar bile bu durumdan bıkmışlar. Yollarda yaşadıklarımız rezalet. Biz insan gibi gidip gelmek istiyoruz işimize.”
SERVİS KONULSUN
Metin Doğan ise Kayışdağı’ndan geliyor. Metrobüse zam yapıldığı dönemde yol parasını karşılamakta güçlük çektiğini anlatan Doğan, “Zam geri alındı ama bu ne kadar sürer bilmiyorum. Mavi akbilin kontör sayısını 200’den 160’a düşürünce yetmez oldu. Bunu yeniden 200’e çıkarmalarını talep ediyorum” dedi. Çağlayan’da çalışan işçilerin yüzde 90’ınını Çağlayan’da oturmadığına dikkat çeken Doğan, şu öneriyi getirdi: “Çağlayan gibi atölyelerin ve işçilerin yoğun olarak çalıştığı bölgelere merkezi yerlerden düşük bir ücrete otobüsler veya belediye servisleri koyabilirler.” Doğan, bu sorun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni göreve çağırdı.
BU SORUN ÇÖZÜLSÜN
Yusuf Çakmak ise yolculuk için korsan otobüsleri tercih ediyor. Belediye otobüslerinin, kalabalık olduğu için ilk durak dışında yolcu almadığını söyleyen Çakmak, “Belediyelerin otobüs sayısını artırması ve kalkış saatlerini sıklaştırması lazım. Ya da hükümet işyerlerine yaptırım yaparak servis koymasını sağlayacak” diye konuştu.
Otobüslerin alması gereken yolcu sayısının iki katı yolcu aldığını anlatan Kaviş Elmas, “Samandıra’dan Çağlayan’a bir saatte geliyorum. Otobüs tıka basa doluyor. Her gün kavga çıkıyor. Salah 08.30’da işbaşı yapmama rağmen, sıkıntı çekmemek için mecburen 07.30’da Çağlayan’a geliyorum. Bir an önce bu soruna çözüm bulunmalı” dedi.
Çağlayan’da esnaflık yapan Süleyman Karakuş, Gazi’de oturduğunu söyledi. İşçilerin yoğun olduğu bir bölge olmasına rağmen otobüslerin yetersiz olduğunu kaydeden Karakuş, “Yetkililerden ricamız, Gazi Mahallesi’nden Çağlayan’a en azından işçi giriş çıkış saatlerinde direkt otobüs koymaları. Akşamları yorgun halde saatlerce duraklarda bekliyoruz. Öncelikle mahalle muhtarlarımızı, sonra İETT yetkililerini duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SES üyeleri serbest bırakılsın!

SONRAKİ HABER

Ataşehir Belediyesi’ne grev kararını astılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...