25 Şubat 2010 00:00

Ankara’da ‘gizli’ işler!

Balyoz Darbe Planı iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında, bir dönemin önemli komutanlarının gözaltına alınmasıyla başlayan süreç, Genelkurmay’da tarihi bir toplantıya neden oldu.

Paylaş

Balyoz Darbe Planı iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında, bir dönemin önemli komutanlarının gözaltına alınmasıyla başlayan süreç, Genelkurmay’da tarihi bir toplantıya neden oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde toplam 15 komutandan oluşan orgeneral ve oramiraller, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un çağrısı üzerine olağanüstü zirve yaptı. Üstelik bu zirve, gözaltıların ardından Mısır ziyaretinin iptal edilmesi sonucu yapıldı.
ORG. BERK DE KATILDI
Toplantıya, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, şüpheli sıfatıyla 26 Şubat’ta ifadeye çağırılan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de katıldı. Orgeneral Berk, geçen hafta Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’a, hakkındaki iddialarla ilgili 17 sayfalık bir bilgi notu vermişti.

BU SEFER DAHA GENİŞ OLDU
Ergenekon soruşturması çerçevesinde emekli orgeneraller Tuncer Kılınç, Kemal Yavuz ve bazı muvazzaf subayların gözaltına alınmaları üzerine, 7 Ocak 2009’da da Genelkurmay Başkanlığı karargahında olağanüstü bir toplantı yapılmıştı. Başbuğ’un başkanlığındaki bu toplantıya, kuvvet komutanları, jandarma genel komutanı ve Genelkurmay 2. başkanı katılmıştı. Dünkü toplantının, bütün orgeneral ve oramiralleri kapsayacak biçimde daha geniş tutulması dikkat çekti.
PEKİ ASKER NE DEMEK İSTİYOR?
Bu gelişme çeşitli çevrelerce yorumlandı. Herkes başka bir anlam yüklese de ortak yargı, “Genelkurmay’ın hem Balyoz hem Erzurum hattındaki gelişmeleri yakından takip ettiği ve rahatsızlık duyduğu” oldu. Toplantının ardından yapılan kısa açıklama ile toplantının, Balyoz soruşturmasıyla ilgili olduğu belirtilerek ‘ciddi durum’ tespiti yapıldı. Böylece Genelkurmay, operasyondan duyduğu rahatsızlığı ilk kez bu açıklamayla duyurdu. Açıklamada başka bir detaya yer verilmedi. Komutanlar, toplantının ardından aynı akşam yemekte de bir araya geldi.
GENELKURMAY’DA İŞİ NE?
Askerin, bu toplantıdan bir gün önce de karargahta önemli bir ismi ağırladığı ortaya çıktı. Bu konuk, Başbakan Erdoğan’a vekalet eden Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ti. Karargaha giden Çiçek, Orgeneral İlker Başbuğ ile görüştü. Görüşmenin Başbuğ’un talebi üzerine gerçekleştiği iddia ediliyor. Yine bir iddiaya göre “paşalar, kendisine toplu istifa edeceklerini söyledi”.
NEDEN GÖRÜŞTÜLER?
Bu iddialar üzerine Çiçek, görüşme nedenini, parola skandalına bağladı. İddiaya göre Erdek Deniz Üs ve Garnizon Komutanlığı’nda ilginç bir parola kararlaştırıldı. Parolada, “Adi” diye seslenen nöbetçi ere, “Başbakan” diye cevap verilecekti. Bu parolayla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Ancak kamuoyuna yansıyan iddialara göre Genelkurmay, Balyoz Operasyonu ile ilgili rahatsızlığını açıkça dile getirdi.
MÜSTEŞAR BİLMECESİ
Ayrıca Çiçek’in, görüşmeden hemen sonra önceki akşam saat 19.30 sularında Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman’la görüşmesi, görüşmenin, parola skandalıyla ilgili olup olmadığı sorularını da beraberinde getirdi. Yapılan ilk yorum ise “Çiçek, askerin hassasiyetini müsteşar üzerinden savcılara mı iletmek istendi?”, bir başka yorum ise “Çiçek, parola skandalına ilişkin müsteşarın görüşünü merak etti” oldu.
(Ankara/EVRENSEL)

KRiTiK TOPLANTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam İspanya’dan döndükten hemen sonra kurmaylarıyla evinde kritik bir toplantı yaptı. Erdoğan’ın, Keçiören’deki konutunda yapılan toplantıya, Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay katıldı. Yaklaşık 1 buçuk saat süren “zirve”nin ardından, bakanlar Erdoğan’ın konutundan ayrıldılar. Ancak, toplantı sonrası bir açıklama yapılmadı.


ZiRVEYE iLK TEPKiLER AKP: HESAP VERİRLER
AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, komutanların toplantısı için “Hangi toplantı menfi etki edecekse tarih önünde sorumlu olacak” diye konuştu. Kapusuz, AKP Genel Merkezi’ndeki il halkla ilişkiler başkanları toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Yaşanan gelişmelere ilişkin toplantılar oldu, Genelkurmay’ın da bir açıklaması oldu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Kapusuz, şunları kaydetti: “Hangi toplantı, hangi görüşme, hangi açıklama menfi etki edecekse, bu, tarih önünde sorumluluğu da beraberinde getirecektir. Dün nasıl yaşananlar bugün gündeme gelmişse, bugünkü yaşananlar da yarın yine toplumun gündeminde olacaktır.”

BDP: ŞÜPHELERİMİZ VAR
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘Balyoz’ Darbe Planı kapsamında gözaltına alınan emekli paşalardan dolayı komutanların istifa edeceği yönündeki iddiaları değerlendirdi. Demirtaş, “Şimdi generallerin toplanıp yargıya ültimatom verir gibi Başbakan yardımcısını çağırması, Başbakan yardımcısının adalet bakanı müsteşarıyla görüşmesi, bunlar kafalarda şüphe uyandırıyor” dedi.
Demirtaş, “İstifa edeceklerse kendileri bilir. Herhalde hükümet de acilen o istifaların yerine atama yapar, bu iş çözülür” diye konuştu.

MHP: SEÇİM ŞART
MHP lideri Devlet Bahçeli, gündeme ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bahçeli açıklamada, “Demokratik rejim, toplumsal çatışma alanı haline getirildi. Milletin hakemliğine başvurmaktan başka yol kalmadı” dedi. Bahçeli, MHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, “toplumun tahammül sınırlarının zorlandığı, Türkiye’nin artık kırılma noktasına kadar büküldüğü” gelişmelere dikkat çekti.

80 SAYFALIK SORU SORULDU

“Balyoz” soruşturmasında gözaltına alınan amiral ve üst düzey komutanlara 80 sayfalık soru sorulduğu iddia edildi. İddialara göre sorguda sorulan sorulardan bazıları şöyle:
*Darbe girişiminde yer aldınız mı?
*Fatih ve Beyazıt camilerine saldırılması planın bir parçası mıydı?
*Saldırı emrini kim verecekti?
*Türk jetlerinin düşürtülmesi planlanan Oraj-Fırtına adlı planda yer aldınız mı?
*Gömülü silahlar nerede?
*Darbe sonrası kurulması planlanan yönetimin kadrolarında kimler vardı?
LİSTELİ TUTUKLAMA
Gazeteport internet sitesi, gözaltına alınan emekli paşaların, savcının elinde bulunan el yazısıyla yazılmış bir listeye dayanılarak tutuklandığını iddia etti. Habere göre gözaltındakilere, sorgu sırasında bir liste gösterildiği ve bu listede isimlerinin neden bulunduğunun sorulduğu ifade edildi. El yazısıyla yazılan listenin üzerinde bulunan isimlerin bazılarının yanında artı, bazılarının yanında ise eksi işareti bulunduğu öğrenilirken, tutuklanan generallerin isimlerinin yanında artı bulunanlar olduğu ileri sürüldü.
FIRTINA VE ÖRNEK MUAMMASI
Balyoz Planı soruşturması kapsamında dün eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, 7 muvazzaf subay ile 4 emekli asker, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Ancak eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in durumu tam bir muamma oldu. İki emekli general için gün içinde bir emniyette bir adliyede açıklamaları yapıldı. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde ikilinin emniyette olduğu belirtiliyordu.
TUTUKLANANLAR
Bu sorgu sonrasında Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan ve emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu tutuklandı.
Serbest bırakılan isimlerin ise emekli Tuğamiral Engin Baykal, emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli Koramiral Lütfi Sancar, emekli Kurmay Albay Ahmet Metin Dikici, emekli Astsubay Adil Erden ve Albay Cengiz Köylü olduğu aktarıldı. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

RTÜK başkanlarına hapis

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...