25 Şubat 2010 00:00

Emekçilerin talepleri ortak

YUNANİSTAN’da kamu, özel sektör, belediye, valilik, bankacılar, tüm toplu taşıma araçları çalışanları, liman işçileri, doktorlar, anaokulu çalışanları, öğretmenler, gazeteciler, gümrük ve vergi memurları grev yaptı.

Paylaş

YUNANİSTAN’da kamu, özel sektör, belediye, valilik, bankacılar, tüm toplu taşıma araçları çalışanları, liman işçileri, doktorlar, anaokulu çalışanları, öğretmenler, gazeteciler, gümrük ve vergi memurları grev yaptı. Dün sabah saat 06.00’da başlayan grev boyunca televizyon ve radyolarda haber bültenleri de yayımlanmadı, yarın gazeteler çıkmayacak.
Toplu taşıma araçlarında çalışanların grevi nedeniyle taşımacılıkta ciddi aksamalar yaşanırken, metro, hafif metro, troleybüs ve taşraya tren seferleri yapılmadı. Toplu taşımada hizmet veren otobüsler de gün içerisinde iş bıraktı. Yunanistan’daki havalimanı çalışanlarının grevi nedeniyle de ülkenin hiçbir havaalanına uçak seferi yapılmadı.
Hükümetin, çalışanların primlerinde kesinti, sosyal güvenlik sisteminde değişiklik ve maaşların dondurulması gibi konularda düzenlemeler yapma kararına karşı, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (GESEE) çağrısıyla yapılan grev nedeniyle okullarda dersler yapılmadı. Hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik personeli görev yaparken, müzelerle arkeolojik alanlar da açılmadı.
Başkent Atina’nın da aralarında bulunduğu 70 merkezde gösteriler yapıldı. Başkentin Sindagma Meydanı’ndaki mitingler nedeniyle kent merkezi uzun süre ulaşıma kapatıldı.
HÜKÜMET ‘KEMER SIKMA’ PEŞİNDE
Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, ekonomik önlemlere ilişkin açıklamasında, hükümetin öncelikli görevinin bütçe açığının kapatılması ve ekonominin kurtarılması olduğunu söylemişti. Bunlar yapılırken, en adil çözümlere gidileceğini iddia eden Papandreu, söz konusu çözümlerin elden geldiğince yoksul ve orta tabakayı korumaya yönelik olacağını kaydetmişti.
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostantinu ise ekonomik reformlarla, başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşlarının dondurulması, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18’den başlayarak yüzde 40’a kadar varan vergiler getirilmesi, kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü belirtmişti.
Yunanistan Çalışma Bakanı Andreas Loverdos da ülkedeki ortalama emeklilik yaşının halen 61 olduğunu, bunun 2015’e kadar 2 yıl artırılmasının hedeflendiğini belirtmişti.
TEKEL İŞÇİLERİNE SELAM OLSUN
Atina’da yapılan gösterilerde, Türkiye’de direnişleri devam eden TEKEL işçilerine de selam gönderildi.
Kürsüden yapılan konuşmalarda, TEKEL işçilerinin verdiği mücadelenin önemine vurgu yapıldı. (Atina/EVRENSEL)

PHILIPS İŞÇİLERİ İŞLERİNE GERİ DÖNDÜ

FRANSA’nın Dreux kentinde işlerine son verilmesi nedeniyle birkaç ay önce çalıştıkları fabrikayı işgal eden Philips işçileri, uzun süren mücadeleleri sonucu, mahkemenin cuma günü işlerine geri dönme haklarını iade etmesinin ardından işbaşı yaptı. İşçiler, işlerine sloganlar atarak ve şarkılar söyleyerek başladılar. İşçilere, sendika yöneticileri ve Sorbonne Üniversitesi öğrencileri de destek verdi.
Dreux’de bulunan fabrika, Avrupa’da bulunan Philips fabrikalarının en büyükleri arasında gösterilirken, 2005 yılında 350, geçen sene ise 279 işçinin işine son vermişti. Son olarak, Dreux kentinde bulunan Philips fabrikasında 250 kadar işçi, işlerine son verilmesi ve tesisin kapatılması kararına tepki göstererek fabrikayı işgal etmişti. Eylemlerin ardından şirket, işçilere mektup göndererek, işlerine son verildiğini ve işlerine gelmemelerini duyurmuştu. Ancak geçen cuma günü işçiler, mahkeme kararıyla işlerine geri dönme hakkını kazanmıştı.

İSPANYA’DA EMEKLİLİK YAŞI PROTESTOSU

İSPANYA’nın bir çok kentinde binlerce işçi, küresel ekonomik krizle büyüyen işsizlik ve bütçe açığını kontrol altına alma gerekçesiyle, hükümetin kamu harcamalarında yapmayı planladığı kesintileri protesto amacıyla sokağa çıktı.
Ülkenin iki büyük sendikası UGT ve CCOO’nun çağrısıyla yapılan eylemlerde, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun emeklilik yaşını yükseltme ve iş güvenliğini azaltmaya yönelik önerileri protesto edildi. 6 Mart’ta sendikaların daha büyük eylemler yapacağı açıklandı. İspanya’da yayımlanan el Pais gazetesi tarafından yapılan bir kamuoyu yoklaması, halkın yüzde 84’ünün Zapatero’nun emeklilik yaşını yükseltme planına karşı olduğunu gösterdi. İspanya, Yunanistan ve Portekiz’le birlikte ciddi bütçe açığı veren ülkeler arasında yer alıyor.

HAVAALANI GREVİ FRANSA’YA SIÇRADI

ALMANYA’da pazartesi günü Lufthansa’da çalışan pilotların greve gitmesinin ardından, dün de Fransa’da görev yapan hava trafik kontrolörleri greve başladı. Grev nedeniyle, Paris’in iki ana havaalanında uçuşların büyük bölümü iptal edildi. Orly Havaalanı’nda uçuşların yarısı, Charles de Gaulle Havaalanı’nda ise uçuşların dörtte biri yapılamadı.
Havaalanı çalışanları, hava trafik kontrol sistemini yeniden yapılandırmayı hedefleyen ve altı ülkenin imzaladığı anlaşmanın, işten çıkarmalara neden olacağını söylüyor.
Okulların tatil olduğu bir döneme denk gelen grevin beş gün sürmesi planlanıyor. Air France, grevden yalnızca iç ve Avrupa uçuşlarının etkilendiğini duyurdu. Sendikalar, gelecek ay yapılacak bölgesel seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hükümeti üzerinde baskı yaratmayı umuyor.
Greve neden olan anlaşma kısa bir süre önce Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve İsviçre tarafından imzalanmıştı. Anlaşma ile altı ülkenin, hava trafiği kontrol sistemlerini entegre hale getirmesi hedefleniyor.
Almanya ve Fransa’nın ardından İngiliz Havayolları British Airways çalışanları da kabin görevlilerinin yaptığı oylamayla grev kararı aldı. Ancak grev tarihi henüz açıklanmadı.

SENDİKALAR NE İSTİYOR

* Herkese parasız eğitim ve sağlık hizmeti verilmesi
* Asgari ücretin 1120 avro olması
* Emeklilik yaşının erkekler için 60, kadınlar için 55 olması
* Ücretlerin artırılması
* Krizin faturasının sermaye tarafından ödenmesi
* Haftada 5 gün, günde 8 saat çalışma süresinin uygulanması
ÖNCEKİ HABER

Darfur’da ateş şimdilik kesildi

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...