25 Şubat 2010 00:00

Darfur’da ateş şimdilik kesildi

SUDAN’da yapılacak genel seçimler öncesi önemli bir adım atan hükümet, Darfur’daki ...

Paylaş

SUDAN’da yapılacak genel seçimler öncesi önemli bir adım atan hükümet, Darfur’daki en büyük isyancı grup Adalet ve Eşitlik Hareketi (JEM) ile ateşkes imzaladı. Ateşkes önceki gece yarısından sonra yürürlüğe girerken, Katar’daki görüşmelerde küçük gruplarla da anlaşma yolları arandığı belirtiliyor.
JEM’in Lideri Halil İbrahim, Katar’ın başkenti Doha’daki imza töreninde, “Ateşkes bu gece yarısı yürürlüğe giriyor.” dedi. Doha’daki törende, Halil İbrahim’in yanı sıra Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife el Tani, Çad Devlet Başkanı İdris Debi İtno ve Eritre Devlet Başkanı İssaias Afeworki de hazır bulundu.
Hükümet ve JEM arasında varılan anlaşmadan sonra diğer Darfurlu grupların da Katar’a gelerek görüşme masasına oturduğu ifade ediliyor.
UZUN SÜRECEK Mİ?
Yedi yıldır Darfur’da süren çatışmalarda Batılı kaynaklar 300 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini öne sürerken, Sudan hükümeti bu rakamın en fazla 10 bin olduğunu iddia ediyor. Daha önce de hükümet ve isyancı gruplar arasında pek çok ateşkes anlaşması imzalanmasına rağmen uzun süreli olmamıştı. JEM Lideri İbrahim, yeni anlaşmanın çok daha önemli olduğunu ancak sabırlı olmak gerektiğini söyledi. Anlaşma maddeleri arasında JEM’in Sudan Parlamentosu’nda sandalyeye sahip olması da bulunuyor.
Uzmanlar Darfur’daki grupların hem hükümet ve hem de kendi aralarında derin görüş ayrılıklarına sahip olduğunu, anlaşma imzalansa bile bunu sürdürmenin çok zor olduğunu vurguluyor. Anlaşmazlık konularının başında silahlı militanların orduya dahil edilip edilmeyecekleri, mültecilerin ne olacağı, güç paylaşımı bulunuyor.
Darfur’da anlaşma olması için uzun süredir girişimlerde bulunan Katar, bölgeye 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu.
Nisan ayında Sudan’da genel seçimler yapılacak ve bu seçimler özellikle 2011 yılında Güney Sudan’da gerçekleştirilecek bağımsızlık referandumu için büyük bir önem taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Livni: Suikast iyi bir haber

SONRAKİ HABER

Emekçilerin talepleri ortak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...