25 Şubat 2010 00:00

TEKEL işçisinin yas günü

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde yaşanan grizu patlamasında 13 maden işçisinin yaşamını yitirmesi TEKEL işçilerini de yasa boğdu.

Paylaş

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde yaşanan grizu patlamasında 13 maden işçisinin yaşamını yitirmesi TEKEL işçilerini de yasa boğdu. 72 gündür ara vermedikleri türkü ve halaylarına sınıf kardeşleri için ara veren işçiler, kol ve başlarına siyah bantlar taktılar.
Sabah saatlerinde Türk-İş Binası önünde toplanan TEKEL işçileri Dursunbey’de yaşamını yitiren sınıf kardeşleri için saygı duruşunda bulundular. Burada Tek Gıda-İş Genel Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamayı okuyan Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, dört yıl önce yaşanan facianın bir kez daha tekrarlandığını hatırlatarak, “Aynı ocakta 4 yıl sonra aynı acı sonla noktalanan patlamayı artık “kaza” diye geçiştirmeye hiç kimsenin hakkı bulunmamaktır” dedi.
İşçiler daha sonra ölen madenci kardeşlerinin yasını kollarına ve başlarına siyah bantlar takarak tuttular.
BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
TEKEL işçilerine 4-c’yi kabul etmeleri için tanınan süre giderek daralırken, Tek Gıda-İş’in 4-c’ye geçiş için tanınan süreyle ilgili başlattığı yargı süreci de ilerliyor. Danıştay’da davanın ilerlediğini belirten sendika yöneticileri, birkaç gün içinde mahkemeden karar beklediklerini ifade ettiler. İşçiler de Danıştay’dan çıkacak kararı kendilerine zaman kazandıracağı için çok önemsiyorlar.
İşçiler bir gözü Danıştay’dan çıkacak karardayken, diğer yandan Genel Başkanları Mustafa Türkel’in Türk-İş’teki görevinden istifasının ardından yaşanan gelişmeleri takip ediyorlar. Önceki gün Türkel’in istifasının ardından iptal edilen toplantıların bir an önce yapılmasını isteyen işçiler, süreç hakkında bilgilenmek ve sendika yönetiminin görüşlerini öğrenmek istiyorlar. İşçiler, sendikaları Tek Gıda-İş’ten “4-c’yi imzalamayın, mücadele ederek kazanacağız” yönünde bir açıklama beklerken, sendika yönetimi de işçiler “mücadeleye devam dedikçe” direnişin süreceğini söylüyor.
ANKARALI EMEKÇİLER EYLEMLERİ GÜÇLENDİRECEK
TEKEL işçileri için Ankara’daki emek ve meslek örgütlerinin dayanışmayı arttırma çabaları da sürüyor. KESK Ankara Şubeler Platformu bileşenleri önceki akşam bir araya gelerek, konfederasyonların aldığı eylem kararlarının nasıl büyütüleceğini tartıştılar.
Toplantıda gündeme gelen öneriler, yapılacak eylemlerin daha etkili olması için Türk-İş ve DİSK’e bağlı sendika şubelerinin de bulunduğu Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu’nun dün akşam yaptığı toplantıya taşındı.
Edindiğimiz bilgilere göre toplantıda 26 Şubat Cuma günü (yarın) viziteye çıkarak iş bırakılması ve 27 Şubat Cumartesi günü yapılacak oturma eyleminin 28 Şubat Pazar gününe taşınarak kitlesel bir mitinge dönüştürülmesi önerileri gündeme geldi.
TÜRK-İŞ’TEN EYLEMLERE ÇAĞRI
Türk-İş tarafından yapılan açıklamada da bugün yapılacak meşaleli yürüyüşün saat 18.30’da sendika şubelerinden başlayacağı ve Türk-İş önünde sona ereceği bildirildi. Cumartesi günü yapılması planlanan oturma eyleminin Türk-İş önünde saat 12.00’de gerçekleştirilecek. (Ankara/EVRENSEL)

MUSTAFA TÜRKEL: ‘KARARIMI VERDİM, GERİ DÖNÜŞ YOK’
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, dün Türk-İş Genel Merkezi’ne gelerek şube başkanları ile toplantı yaptı. İstifa nedeniyle ilgili açıklama yapmayan Türkel, “Kararımı verdim, artık geri dönüş yok” dedi.
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, önceki gün Türk-İş genel sekreterliği görevinden istifa etmesinin ardından, dün ilk kez Türk-İş’e geldi. Basına açıklama yapmayan Türkel, “İstifa kararınızı geri çekecek misiniz” sorusuna, “Kararımı verdim, artık geri dönüş yok” yanıtını verdi.
Gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Türkel, daha sonra Tek Gıda-İş şube başkanlarıyla toplantı yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL iŞÇiSiNE DESTEĞE DEVAM

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...