26 Şubat 2010 00:00

Hayatını kaybeden işçiler toprağa verildi

Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’deki Şentaş Madencilik AŞ’ye ait kömür madeninde yaşanan grizu faciasının ardından yaşamını yitiren 13 işçi, dün toprağa verildi.

Paylaş

Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’deki Şentaş Madencilik AŞ’ye ait kömür madeninde yaşanan grizu faciasının ardından yaşamını yitiren 13 işçi, dün toprağa verildi. Cenazelerin defnedildiği Odaköy, Kavacık ve Göbül köylerinde öfke vardı. Önder Kartefe, İsmail Görlen, M. Serkan Aydın adlı işçilerin toprağa verilişi sırasında, akraba ve yakınları sinir krizleri geçirdi.
SOMA’DA DA ÖLÜM
Soma maden ocaklarında meydana gelen kazada, 1986 doğumlu Ali Rıza Aydın adlı beş yıllık tekniker, 85 tonluk kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdi.
Balıkesir’deki patlama sonrası bölgede inceleme ve araştırmalarını sürdürürken görüştüğümüz Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal, başta özel sektör olmak üzere bu ülkede işveren ve şirketlerin açıkça cinayet işlediklerini; devletin ise bu cinayetleri sadece seyretmekle yetindiğini iddia etti. İşçi yakını ve köylülerin genellikle maden sahibi Ertan Ortaköylü hakkında konuşmaktan çekindiklerine dikkat çeken Ünal, sempati toplamak adına bu köylere okul, cami ve yollarına parke taş döşenmesine katkı yapan, kömür dağıtan Ortaköylü’nün, işyerlerinde gerekli önlemleri almayarak iş güvenliğini sağlamamış olmasının bir çelişki olduğunu söyledi.
Sendikalarına üye 7 bin tane maden işçisi olduğunu belirten Ünal, bunların 2 bin tanesinin kamuda, geri kalanların ise özelde çalıştıklarını belirtti. Son dönemlerde ülkede görülen sendikasızlaştırma sürecinin 12 Eylül darbesi ile başladığına değinen Vedat Ünal, yaşananların özelleştirme sonucu olduğunu sözlerine ekledi. Çözüm olarak devletin kamuya yatırım yapması ve işletmelerin kamulaştırılması gerektiğini belirten Ünal, işlenen cinayetlerin soruşturulması için Evrensel gazetesi aracılığı ile cumhuriyet savcılarını göreve çağırdı.
ÖLÇÜMLER KEYFİYDİ
İki yıl önce aynı madende yaşanan patlamada ellerinde ve vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar meydana gelen Göbül köyünden İsmail Kazan, ocaklarda yeterli hava olmadığını, yetkililerin ancak akıllarına geldikçe havalandırma ve gaz ölçümü yaptıklarını söyleyerek, çalışan işçilerin ise işverenden laf işitmemek için bir an önce işi bitirip göze girmek için bazen kurallara uymadıklarını ifade etti.
Kavacık köyünden, yaşamını yitiren 23 yaşındaki M. Serkan Aydın’ın dedesi, Serkan’ın nişanlı olduğunu ve iki ay sonra yapılacak düğünü için para biriktirmeye çalıştığını söyledi. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÜÇ İŞÇİ TEDAVİ İÇİN İSTANBUL’DA

BALIKESİR’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’deki maden ocağında önceki gün meydana gelen patlamada ağır yaralanan 3 işçi, tedavi için helikopterle İstanbul’a getirildi. Bir işçi ise Çanakkale’ye götürüldü.
Sağlık Bakanlığı’na ait 2 helikopterle İstanbul’a getirilen işçilerden biri, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, diğeri ise ambulansla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Her 2 işçi, hastanelerin yanık ve tedavi merkezlerinde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan bir işçinin ise yine Sağlık Bakanlığı’na ait helikopterle Çanakkale’ye götürüldüğü öğrenildi.
Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’deki özel maden ocağında meydana gelen patlamada, 13 işçi hayatını kaybetmiş, 6’sı ağır 18 kişi de yaralanmıştı.
(BALIKESİR)
Saffet Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

SGK emekçisinden kölece çalışma tepkisi

SONRAKİ HABER

ÖLÜMLERDE BİRİNCİYİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa