26 Şubat 2010 00:00

25 Kasım soruşturmaları sonuçlandı

KESK’in 25 Kasım 2009 tarihinde yaptığı bir günlük uyarı grevine yönelik olarak İzmir’de 10 binin üzerinde kamu emekçisine soruşturma açıldı. Bunun 5 binini eğitim emekçileri oluşturuyor.

Paylaş

KESK’in 25 Kasım 2009 tarihinde yaptığı bir günlük uyarı grevine yönelik olarak İzmir’de 10 binin üzerinde kamu emekçisine soruşturma açıldı. Bunun 5 binini eğitim emekçileri oluşturuyor.
İzmir’de 15 bine yakın emekçinin katıldığı bu eylemle ilgili olarak açılan ve tamamına yakını sonuçlandırılan bu soruşturmalar sonucunda, SES üyesi bir kişiye kınama, BES üyesi 17 kişiye uyarı, yine bir kişiye kınama cezası verildi. Bu cezalara yapılan itirazlar henüz sonuçlanmazken, Eğitim Sen üyesi 9 kişiye de kınama cezası verildi. Bunlardan Eğitim Sen 2 No’lu Şube üyesinin kınama cezası, itiraz sonucu Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce kaldırıldı. Eğitimcilerden 7’sine kınama cezası Tire Kız Meslek Lisesi Müdürlüğü’nce verilirken, bu cezalara da itiraz edileceği bildirildi.
ŞUBE BAŞKANINA CEZA KESİNLEŞTİ
Ceza verilen bir diğer eğitim emekçisi de Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı ve İlköğretim Müfettişi Ali Rıza Özer oldu. Verilen kınama cezasına ilişkin yapılan itiraza rağmen ceza iptal edilmeyerek kesinleştirildi.
Konu ile ilgili olarak Eğitim Sen 1 No’lu Şube’de yapılan basın toplantısında konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Kılıç, kamu emekçisine açılan soruşturmalar sonucunda verilen kararların yasal ve meşru bir hak olan grevin İzmir’de bir kez daha yasallığını kanıtladığını belirtti.
Kılıç, eğitim emekçilerine okul müdürlerince açılan soruşturmalar sonucunda, “sanık üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan üretimden gelen gücünü kullanma çağrısına uyarak göreve gelmediğinden sendikal faaliyet kapsamında göreve gelmemenin mazeret kabul edildiği, bu nedenle ceza verilemeyeceği” doğrultusunda, yani eylemin yasal ve meşru olduğu şeklinde karar verdiğini belirtti. Kılıç, buna rağmen birkaç kişiye ceza vermenin ise hukukla bağdaşmadığını ifade etti.
Şube Başkanı Özer’e verilen cezanın tüm kamu emekçilerine gözdağı verme niteliğinde olduğunu dile getiren Kılıç, idarenin kasıtlı olarak eylemin yasal olmaması durumunda verilmesi gereken maaş kesme cezasını vermediğini, bir alt ceza olan kınama cezası verdiğini, bu yolla iç hukukta dava açma yolunu engellediğini belirtti. Kılıç, bu nedenle AİHM’e dava açacaklarını duyurdu. Kılıç, “Bu mücadele tüm baskılara rağmen yükseltilerek devam ettirilecektir” dedi.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hükümlüye sevk sırasında işkence iddiası

SONRAKİ HABER

İstek dışı emekliliğe yargı freni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...