26 Şubat 2010 00:00

BAŞYAZI

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çağrısıyla Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi.

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çağrısıyla Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi.
Üç saat süren toplantının arkasından üç paragraflık bir açıklama yapıldı.
Açıklamada özet olarak, “Son günlerde kamuoyunda tartışılan konular ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır”, “kurumlar yıpratılmasın”, … “herkes sorumluluk bilinciyle davransın”, … “Anayasal düzen ve kanunlar çerçevesinde çözüleceğinden vatandaşlar emin olsun” deniyor.
Açıklama Genelkurmay, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, MGK gibi kurumların toplantılarından çıkan, toplantıdan önce hazırlandığı intibaı uyandıran açıklamalara benziyor. Nitekim bu açıklamada da, her şey yuvarlanmış ve herkesin üstünde anlaştığı bir akmaz kokmaz metin çıkmış!
Ancak bu haliyle bile bu açıklamadan şunu anlıyoruz ki; Genelkurmay Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı; “Balyoz operasyonu”, yargıda koparılan gürültü ve Ergenekon soruşturması ile ilgili uygulamalar konusunda bir fikir birliği içindedirler. Yani, Başbakanla Genelkurmay Başkanı arasında “paslaşma” sürmektedir, ama bir iki “pas” isabetli olmamış olabilir! Konuşup onu da halletmişlerdir. Cumhurbaşkanı ise bu uzlaşmanın hakemi ve kefilidir artık!
Olup bitenden sonra belki, bir ayar daha yapılmıştır, ama basında oluşturulan kimi tablolar da öngörüldüğü gibi, Genelkurmay cenahından bir hayt huyt durumu yoktur!
Belki bu toplantıda, asker içinde, üst düzey emekli ve muvazzaf subayların gözaltına alınması ve uygulanan yöntemlerin “hoyratlığı” konusunda asker tarafının talebi olmuştur. Ama daha ileri bir isteğin olmadığı anlaşılıyor.
Nitekim Başbakan Erdoğan da toplantının “gayet iyi geçti”ğini söyleyerek, bu konudaki toplantının rahat bir “uzlaşma toplantısı” olduğunu ifade etmiştir.
Erdoğan’la Başbuğ arasında bir buçuk yıldır sıkı bir birlik vardır ve Başbuğ da Erdoğan da zaman zaman, izleyenlerde, bir birini hedef alıyor düşüncesi uyandıran çok sert sözler sarf etseler de; her gerginlikten sonra bir araya gelip, arkasındakileri “rahatlatan” açıklamalar yaparak ortamı yatıştırmışlardır. Bu durum, onların aralarında, ortak bir strateji üstünde anlaştıkları, ama bu stratejinin uygulanmasında zaman zaman sorunlar çıktığını göstermektedir. Ancak bu “ikili”nin, her gerilim sonrası yaptıkları özel toplantılarla “sorunu aştıkları”nı biliyoruz. Bu yüzden bu toplantıların, “balans ayarı” toplantısı olduğunu öne sürenlerin tezi, Çankaya’dan çıkan bildiriyle daha da güçlenmiştir. Nitekim Başbakan Erdoğan, daha kısa süre önce, “Başbuğ ile arasının nasıl olduğu”nu soranlara, “İyidir. Paslaşıyoruz!” yanıtını vermişti.
“Paslaşma”nın ancak aynı takımın oyuncuları arasında olabileceği düşünüldüğünde, anlaşılmaktadır ki; Başbakan ve AKP Hükümeti’nin Türkiye’nin yeniden yapılandırılma stratejisine Genelkurmay Başkanı da bağlıdır! Bu aynı zamanda elbette ABD’nin ve batı kapitalizminin stratejisidir ve bu yüzden de bunda şaşılacak bir yan yoktur.
Zaten şaşanlar da; askerler hakkında ham hayaller besleyenlerle, AKP’nin ve Erdoğan’ın Müslüman ve batıya bakışındaki kimi sorunları fazlaca abartanlardır!
Haberimizi okuyan okurlarımız da görecektir ki; dün, Çankaya’daki “uzlaşma toplantısı”nı Evrensel, “Çankaya Mutabakatı” olarak değerlendirdi. Eğer daha önce “Dolmabahçe Mutabakatı” diye hayli ünlenmiş bir “mutabakat” olmasa ya da son aylarda Erdoğan ve Başbuğ, sıkça bir araya gelip sık sık “mutabakat” sağlamasaydı, bu toplantı “Çankaya mutabakatı” olarak siyaset tarihimizde özel bir yer tutardı, herhalde.
Ama, hâlâ bu olasılık da vardır. Çünkü bu toplantı sadece son günlerde, Ergenekon soruşturması kapsamındaki konuları aşan yanları da ortaya çıkarsa, “Çankaya Mutabakatı”; bu genel adlandırmayı aşarak, özel bir adlandırma, bir “marka” olarak siyasi edebiyatımıza de girebilir.
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

Sağlık haftası eylem haftası olacak

SONRAKİ HABER

Hükümlüye sevk sırasında işkence iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...