26 Şubat 2010 00:00

GDO açlığa çözüm olamaz

EGE Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Tarımda Yeni Eğilimler, GDO’lar, Organik Tarım, Halk Sağlığı” ...

Paylaş

EGE Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Tarımda Yeni Eğilimler, GDO’lar, Organik Tarım, Halk Sağlığı” konulu panelde, Türkiye tarımının kurtulmasının yanı sıra halk sağlığı için neoliberal politikaların terk edilmesinin tek çıkar yol olduğuna vurgu yapıldı.
EÜ Ziraat Fakültesi’nde gerçekleştirilen paneli, EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem Yönetti. Konferansta ilk olarak konuşan EÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Türkiye’nin gıda egemenliğini kaybettiğini ve neoliberal politikaları uygulamaktan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Göksu’nun ziraat fakültelerini eleştiren yaklaşımına karşı çıkan Kaymakçı, tarımdaki kötü gidişin sorumluluğunun, uygulanan siyasi politikalar olduğunu söyledi.
Panelde ikinci olarak konuşan EÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, GDO ile birçok bilim insanının yanlış yönlendirildiğini söyledi. GDO’lu ürünlerin üretim ve verim artışı olmadığının bilimsel verilerle ortaya konduğuna dikkat çeken Özkaya, buna rağmen tekeller, işçilik ücretini düşürmek için GDO’lu tarımı tercih ettiklerine işaret etti.
İNSANLARA ETKİLERİ BİLİNMİYOR
AB’nin yanı sıra en büyük GDO üreticisi ABD’nin de organik tarım yönetmeliğinde GDO’yu yasakladığına vurgu yapan Prof. Dr. Ahmet Altındişli, GDO’nun yarattığı çevre kirliliği, gen kirliliği ve tohum tercihi gibi sorunlar nedeniyle bu kararların alındığını aktardı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan, GDO’lu ürünlerin insan sağlığına olan etkisi hakkında test yapılmadığına, sadece bitkiler ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, bu ürünlerin kanser riski taşıdığının tartışılmaz olduğunu ifade etti. GDO’lu ürünlerin biyolojik olarak yayılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Doğan, kontrolsüz aktarım olduğu için sonuçların ne olacağının kestirilemediğini söyledi. (İzmir/
EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşçilerle esnafın dertleri aynı

SONRAKİ HABER

Sağlık haftası eylem haftası olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...