26 Şubat 2010 00:00

Köylüler zararları için AİHM’e başvurdu

DİYARBAKIR’ın Kulp ilçesinde 100 civarında köylü, “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun” kapsamında kaymakamlığa bağlı ...

Paylaş

DİYARBAKIR’ın Kulp ilçesinde 100 civarında köylü, “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun” kapsamında kaymakamlığa bağlı Zarar Tespit Alt Komisyonu’na yaptığı başvurular reddedildi. “Keşif yapılmadan başvuruları reddettiği” gerekçesiyle Komisyon Başkanı Vahap Tezer hakkında üst makamlar ve adli mercilere yapılan 284 şikayet ve suç duyurusundan bir sonuç alamayan köylülerden bir kısmı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu, bir kısmı da başvuru hazırlığı yapıyor.
2004’te Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması’nı düzenleyen 5233 sayılı Yasa ile birlikte Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde doğan zararların karşılanması için birçok il ve ilçede valilik ve kaymakamlıklara bağlı zarar tespit komisyonları oluşturuldu. Diyarbakır Kulp İlçesi Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan Zarar Tespit Komisyonu da şimdiye kadar hakkında çok sayıda suç duyurusu ve şikayet yapılan yerlerden biri.
1990’lı yıllarda “güvenlik” iddiasıyla boşaltılan Kulp’a bağlı Akbulak, Bağcılar, Bayır, Barın, Demirli ve İslam köyü sakinleri, bölgede yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle uğradıkları zararların karşılanması için farklı zamanlarda komisyona başvurdu. Başvuruların çoğu geri çevrilirken, zararların çok az bir kısmının karşılanmasına onay verildi.
Başvurusu reddedilen onlarca mağdur, Kulp Kaymakamlığı’na bağlı Zarar Tespit Alt Komisyonu’nun başvuruların çoğunluğu için keşif yapmadan tespit tutanağını hazırladığı gerekçesiyle, Komisyon Başkanı Vahap Tezer hakkında farklı zamanlarda birçok kez suç duyurusunda bulundu. Tezer hakkında çeşitli gerekçelerle yapılan suç duyuruları hakkında adli soruşturma açılması için Kulp Kaymakamlığı’na yapılan başvurular, devlet memurlarına soruşturma izni düzenleyen “4488 sayılı Yasa gereği soruşturmaya gerek görülmemiştir” denilerek reddedildi. Son olarak Kulp Kaymakamlığı’na bağlı Zarar Tespit Alt Komisyonu Başkanı Vahap Tezer ile görüşen 4 köyün muhtarı, Tezer’in görüştü görüşmede bir sonuç çıkmadı.
Mağdur olan köylüler iç hukukta bir sonuç alamadıkları için AİHM’e başvurdu. (DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Geçici Güvenlik Bölgeleri Başbakan’a soruldu

SONRAKİ HABER

Rektör Saraç, görevden almayı sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...