26 Şubat 2010 00:00

İngiltere havayollarında grev kararı alındı

İngiliz havayolu şirketi British Airways (BA) çalışanı 12 bin işçi grev kararı aldı. Yapılan grev oylamasına, yüzde 81 oranında “evet” diyen işçiler, işlerini korumakta kararlılar.

Paylaş

İngiliz havayolu şirketi British Airways (BA) çalışanı 12 bin işçi grev kararı aldı. Yapılan grev oylamasına, yüzde 81 oranında “evet” diyen işçiler, işlerini korumakta kararlılar. UNITE Sendikası tarafından yapılan açıklamada, grev tarihleri henüz belirlenmezken, 10 günlük grevin üç ay içinde gerçekleşeceği belirtildi.
Yapılacak grevin, şirkete günde 20 milyon sterline mal olacağını belirten sendika, işverenin, saldırılarla uğraşmadan bir an önce masaya oturmasını ve taleplere cevap vermesini istedi.
İşten atmalara karşı çıkan işçiler, iş koşullarının iyileştirilmesini isterken, ücretlere de zam talep ediyor. İşveren ise daha önce her uçuşta 14 kişi çalıştırırken önce bu sayıyı 13’e düşürdü ve şimdi de 12’ye düşürmek istiyor. Buna karşı çıkan işçiler, eski işçilerin işten atılarak yeni ve daha ucuza çalıştırılacak işçilere güvencesiz iş sözleşmeleri dayatılmasını da reddediyor.
BA’de çalışan ve isminin yayımlanmasını istemeyen bir işçi, telefonla konuşmanın, yanlış bir kelime kullanmanın ve uçuşlar esnasında yapılacak herhangi bir yanlışın, işten atılma sebebi olabildiğini belirterek, kimin ne zaman ve ne için işten atılacağını bilmeden tedirginlikle çalıştıklarını söyledi. Grevden bahsetmenin suç olacağını söyleyen işçi, greve destek verdiği anlaşılan işçilerin, BA tarafından cezalandırılacağı tehditleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Sendikadan yapılan açıklamada, işverenle yapılacak görüşmelerden dolayı grev tarihlerinin açıklanmadığı ve işverenin taleplere cevap vermemesi durumunda greve çıkılacağı belirtildi.
BA işçileri, yılbaşından önce de grev oylaması yapmış ve yüzde 92 oranında greve “evet” oyu çıkmıştı. Noel ve yılbaşını grevle karşılaması beklenen işçilere, mahkeme engel olmuş ve grev oylamasında “usulsüzlük” olduğu iddiasıyla görülmemiş bir hızla grevi yasaklamıştı. Bunun üzerine, geçtiğimiz günlerde işçiler tekrar grev oylaması yaptılar. (Londra/EVRENSEL)

PARİS HAVAALANLARINDA GREV DEVAM EDİYOR

FRANSA’nın başkenti Paris’teki iki havaalanında, hava trafik kontrolörlerinin dördüncü gününe giren grevi, hava ulaşımını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Grev nedeniyle, önceki günlerde olduğu gibi dün de Orly’de tarifeli seferlerin yarısı iptal edildi.
Paris’in diğer büyük havaalanı Roissy-Charles de Gaulle’de de, grev yüzünden dün sabah saatlerinde tarifeli seferlerin yüzde 15’i ertelendi. Sivil havacılık idaresinden yolculara yapılan çağrıda, havaalanlarına gelmeden önce bilet aldıkları havayolu şirketiyle temas kurmaları istendi.
Fransa Ulaştırma Bakanlığı’nın, grevin sona erdirilmesi için sendika yöneticileri ile önceki akşam geç saatlere kadar sürdürdüğü toplantılardan bir sonuç alınamamıştı.
Çalışanların bağlı olduğu sendika, hükümetin hava ulaşımı idaresini özelleştirmesine; Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre ve Lüksemburg ile ortak sisteme geçme projesine şiddetle karşı çıkıyor.

Arif Bektaş
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’nin ‘sömürgeci’ ruhu dirildi

SONRAKİ HABER

Geçici Güvenlik Bölgeleri Başbakan’a soruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...