26 Şubat 2010 00:00

Dubai suikastı Avustralya’ya da uzandı

19 Ocak’ta Dubai’de bir Hamas liderinin öldürüldüğü suikastta kullanılan üç Avustralya pasaportunun sahte olduğu açıklandı.

Paylaş

19 Ocak’ta Dubai’de bir Hamas liderinin öldürüldüğü suikastta kullanılan üç Avustralya pasaportunun sahte olduğu açıklandı. Avustralya başbakanı, Hamas liderlerinden Mahmud Abdurrauf El Mabhuh’un, Dubai’de öldürülmesi ve olayda 3 Avustralya pasaportunun kullanılmasıyla ilgili açıklama istemek üzere İsrail büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını açıkladı.
Başbakan Kevin Rudd açıklamasında, “Avustralya pasaportları bir cinayet amacıyla kullanılıyor ya da tahrif ediliyorsa, bundan ciddi endişe duyarız. Şimdi olayları açığa çıkaracağız” ifadesini kullandı.
Bu arada, Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, parlamentodaki açıklamasında, olayda kullanılan Avustralya pasaportlarının üzerinde oynandığını söyledi. Olayda kullanılan 2 Fransız pasaportunun ise gerçek olduğu açıklandı. Fransız uzman Christophe Naudin, olayda kullanılan 3 Fransız pasaportundan 2’sinin gerçek olduğunu, ancak pasaporttaki kimlik bilgileriyle oynandığını kaydetti.
Naudin, 24 Mayıs 2002 tarihli Melanie Heard ve 27 Temmuz 2005 tarihli David Bernard Lapierre adına düzenlenmiş pasaportun, “mükemmel” ve gerçek pasaportlarla aynı olduğunu belirtti. Belgelerin gerçek olduğunu, bu isimde kişilerin gerçekten var olduğunu belirten Naudin, bununla birlikte kimliklerle oynandığını söyledi.
Dubai, Hamas liderinin öldürülmesinin ardında İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD’ın bulunması durumunda, uluslararası polis teşkilatı Interpol’ün, kurumun başkanı için tutuklama emri çıkarması gerektiğini savunmuştu.
BAN Kİ-MOON KAYGILI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüştü.
BM Sözcüsü Martin Nesirky tarafından verilen bilgiye göre genel sekreteri ziyaret eden Barak ile Ban’ın görüşmesinde, İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden canlandırılması ve bölgedeki durum ele alındı. Genel Sekreter Ban’ın, İsrailli bakana, Gazze’deki durumla ilgili endişeli olduğunu belirterek, İsrail’in halen Gazze’deki insani durumun iyileşmesi yönünde
atması gereken adımları atamamasından dolayı hayal kırıklığı duyduğunu ifade ettiği bildirildi.
Ban’ın, Aralık 2008-Ocak 2009 tarihleri arasında İsrail saldırısı sonucu büyük zarara uğrayan Gazze’ye yeniden yapılanması kapsamında inşaat malzemelerinin girişine İsrail’in izin vermesi gerektiğini söylediği belirtildi.
Genel sekreterin, İsrailli bakana, Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait evlerin yıkılması yönünde verilen son karardan ve Batı Şeria’da iki önemli dini mekanın, İsrail’in “ulusal miras listesi” kapsamına alınmasından dolayı da kaygılı olduğunu ilettiği öğrenildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yanukoviç yemin etti

SONRAKİ HABER

Pakistan ve Hindistan yeniden görüşmeye başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...