26 Şubat 2010 00:00

GÜN GELECEK DEVRAN DÖNECEK...

TEKEL işçilerine destek amacıyla yapılan eylemler sürüyor.

Paylaş

TEKEL işçilerine destek amacıyla yapılan eylemler sürüyor.
Emek Partisi Elazığ il örgütü tarafından Yıldız Bağları Mahallesi’nde yapılan meşaleli yürüyüşte, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganı atıldı.Yürüyüşün sonunda EMEP il yöneticisi Ali Ekber Bakır bir konuşma yaptı.Balıkesir’deki grizu patlamasında yaşamını yitiren işçilerde değinen Bakır, maden işçilerine TEKEL işçilerinin bugün karşı çıkıp direndikleri gibi güvencesiz, sendikasız ve esnek çalışmanın dayatıldığını, bu anlamda TEKEL işçilerinin direnişinin iş cinayetlerinin bir daha yaşanmaması için de önemli olduğunu söyledi. TEKEL işçilerinin kazanımının bütün bir halkın kazanımı anlamına geldiğine dikkat çeken Bakır, “Bilindiği üzere başbakanın açıklaması ay sonuna kadar direnişe müdahale edileceği şeklindedir. Biz de Emek Partisi olarak diyoruz ki, işçilere yapılacak herhangi bir saldırıyı kendimize yapılmış atfedeceğiz ve her yeri eylem alanına çevireceğiz” diyerek açıklamasını tamamladı.
SANCAKTEPE
Emek Partisi İstanbul Sancaktepe ilçe örgütü basın açıklaması yaptı. Genel-İş Anadolu Yakası Şubesi yöneticileri ve Sancaktepe Belediyesi işçilerinin de katıldığı eylemde basın açıklamasını Emek Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Avukat Cemal Gülmez yaptı. Farklı milliyetlerden, farklı kültürlerden, farklı inançlardan, kadın erkek bütün TEKEL işçilerinin ortak davaları için kenetlendiğine dikkat çeken Gülmez, “TEKEL işçilerinin yenilmesini istemiyorsak gerçekleri halka anlatma faaliyeti ile gösteriler ile maddi destek ile en önemlisi de üretimden gelen gücümüzü kullanarak hükümetin tehditlerini geri püskürtmeliyiz” dedi.
Daha sonra söz alan Genel-İş Anadolu Yakası Şube Sekreteri İsmail Bilikli ise TEKEL işçilerinin mücadelesinin tüm işçilerin mücadelesi olduğunu söyledi. Eylem sırasında sık sık, ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ ve ‘Genel grev genel direniş’ sloganları atıldı.
DAYANIŞMAYA POLİS ENGELİ
Tuzla İçmeler Mahallesi meydanında bir araya gelen Tuzla Demokrasi Platformu bileşenleri TEKEL işçileriyle dayanışmak üzere AKP Tuzla ilçe binasına yürümek istedi ancak polis caddeyi ve ara sokakları kapatarak yürüyüşü engelledi. Polis engellemesine sloganlarha karşılık veren ve yaklaşık 30 dakika polisle tartışan platform bileşenleri polisin tehditlerine maruz kaldı. Daha sonra yol kapatılarak basın açıklaması yapıldı. Platform adına konuşma yapan Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, her yerde ve her zaman olduğu gibi AKP’nin işçilere saldırdığını, emniyet güçlerinin de taraflı olarak hükümeti koruduğunu söyledi. Tay konuşmasında konfederasyonların aldığı kararları da eleştirerek hükümete geri adım attıracak eylem kararlarının alınması gerektiğini söyledi.
Açıklamanın ardından dağılmak isteyen platform bileşenlerine bir süre polis yol vermedi ardından yaşanan tartışmalar sonucu yollar tekrar açıldı.
ÇADIRA İZİN VERİLMEDİ AMA EYLEM SÜRÜYOR
KESK İzmir Şubeler Platformu ve DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin ortaklaşa almış olduğu karar gereği Konak Bahri Baba Parkı’na kurulmak istenen TEKEL işçileriyle dayanışma çadırının valilik tarafından yasaklanmış olmasına rağmen aynı yerde eylemler sürüyor.
Önceki akşam da bir araya gelen sendika, siyasi parti, dernek ve çeşitli kitle örgütü temsilcileri TEKEL işçilerinin yanında olduklarını belirttiler.
Eyleme katılanlar Hükümet aleyhinde sloganlar atarken, kurulan masalarda açılan defterlere TEKEL işçileriyle dayanışma mesajları yazıldı.
TEKEL İŞÇİLERİNE ANLAMLI DESTEK
TEKEL işçileriyle dayanışmak amacıyla ülke çapında başlatılan ‘1 TL’ni TEKEL işçileriyle paylaş’ kampanyası kapsamında Çorum’dan toplanan paralar önceki gün gönderildi. Geçtiğimiz hafta sonu Hayat Televizyonu ile dayanışma amacıyla düzenlenen gecede Emek Gençliği üyeleri tarafından toplanan 540 TL para, Tek Gıda-İş Sendikası tarafından açılan TEKEL İşçileri İçin Dayanışma Fonu’na yatırıldı. Toplanan para ile ilgili bilgi veren EMEP İl Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Oğuz, “İki ayı aşkın süredir Türkiye’ye örnek olacak bir şekilde emekçilerin birlikte hareket ettiğinden neleri başarabileceğini gösterdiler” şeklinde konuştu.
BOĞAZİÇİ’NDEN TEKEL’E DESTEK
Boğaziçi Üniversitesi emekçileri ve öğrencileri, TEKEL direnişine destek için gerçekleştirdikleri eylemleri sürdürüyorlar. 22 Şubat Pazartesi gününden itibaren Kuzey Kampüs’te kurulan direniş çadırında TEKEL işçileri için siyah kurdela dağıtılıyor. Aynı zamanda direniş çadırında dayanışma amaçlı çay servisi de yapılıyor. ‘Her yer TEKEL her yer direniş’ ve ‘İş ekmek yoksa barış da yok’ pankartlarıyla süslenen direniş çadırına, okul genelinden destek sürüyor. Dün Güney Kampüs’ten başlayan yürüyüş, Kuzey Kampüs önünde gerçekleşen basın açıklamasıyla sona erdi. Basın açıklamasında, hükümetin TEKEL konusunda yalan söylediğine vurgu yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi emekçileri ve öğrencileri, hafta sonu da Ankara’da olacak.
İTܒDE EYLEM
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri de TEKEL işçileri için eylem yaptı. İTÜ Maslak Kampusunda yapılan eylem sonrası yapılan açıklamada “Yıllarca alın teriyle çalışıp emeğine, ekmeğine sahip çıkanların büyüttüğü bu umudu biz de üniversitelerimizde yürüttüğümüz mücadeleyle büyütüyoruz. TEKEL işçisinin açtığı yolda TEKEL işçileriyle beraber direniyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

ODTܒden dayanışma, işçilerden mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

TEKEL İŞÇİLERİNİN ACI GÜNÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...