26 Şubat 2010 00:00

TEKEL arazisi Kartal’ın olacak

TEKEL işçilerinin Ankara’da süren mücadelesi 2.5 aya yaklaşıyor.

Paylaş

TEKEL işçilerinin Ankara’da süren mücadelesi 2.5 aya yaklaşıyor. Bu haklı mücadelenin ülkemiz işçi-emekçi, aydın çevrelerce yaygın destek gördüğü de bir gerçek. Her tüketicinin yaşamında TEKEL ürünlerinin bir anlamı olduğu düşünülebilir. Tütün üreticisi binlerce köylü ailesi açısından da TEKEL’in önemi yadsınamaz. Ta, Osmanlılar döneminden bugünlere kadar varlığını sürdürmüş ulusal sanayi tesisleri içinde önemli bir yere de sahip olan TEKEL işletmeleri, on binlerce işçisi ile önemli bir istihdam alanı da oluşturmuştu. Tabii ki bu gerçekler, diğer ulusal kamu kuruluş ve tesislerinde olduğu gibi, IMF politikalarına göre özelleştirme yağmalanmasına uğramadan önceki dönemler için geçerli idi.
Şimdi geriye ne kaldı? İki buçuk aydır, ülkenin gündeminde TEKEL işçilerinin hak mücadelesi, -ki Türkiye işçi sınıfı mücadelesine, demokrasi mücadelesine önemli dersler bıraktılar. 47 hektar arazi üzerine kurulu Kartal-Cevizli’deki tesisler kaldı. TEKEL arazisi diye basında çok defa konu edilen bu alanın özelliklerini tanımakta fayda var. Cevizli-Orhantepe Mahallesi sınırları içinde kalan, Cevizli Tren İstasyonu’ndan sahil yoluna kadar uzanan, yan taraflarında Dragos Tepesi ve Kartal-Atalar Mahallesi ile sınırlıdır. Arazi üzerinde kurulu sigara fabrikası bölümü, yaprak tütün depoları, ambalaj fabrikası, idari binalar, sosyal tesisler ve yeşil alanları, 4 binden fazla 20 yaş üstü ağaç dokusu ile doğal bir park alanıdır. Tarihi değeri olan binalarından başka, Bizans dönemine ait hamam kalıntıları bulunmaktadır. Hemen yanı başında kurulmuş bulunan Kartal ilçesinin Cevizli Mahallesi sakinleri, TEKEL işletmelerinin kapanmasının olumsuz etkilerini “Birçok esnaf kepenk kapattı, buraları terk etti, evlerimiz kiraya verilemiyor” diyerek, ifade ediyorlar. Yine, Kartal Mimarlar Odası’nın yaptığı etüt çalışmasına göre TEKEL arazisi üzerinden gerçekleşen hava akımı, Dragos sahillerinde yelken sporu yapılmasına elverişli bir doğal olanak da sunmaktadır.
Şimdi, böylesi bir alan, özelleştirme yağmasından pay kapan çevrelerin dikkatinden kaçar mı? Özelleştirme Yüksek Kurulu bu araziyi 28 Kasım 2008 tarihli kararıyla Maliye hazinesine bedelsiz devreder. Bu devir işlemine karşı Tek Gıda-İş Sendikası, Danıştay’a dava açarak yürütmeyi durdurma kararı çıkarttırır. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin l8 Eylül 2009 tarihli oturumunda, l538 nolu kararı ile 296 bin metrekarelik bölümü şehir üniversitesine devredilir. Meclis oturumundaki tartışmalarda özellikle, Kartal Belediye Meclisi Üyesi ve Başkan Yardımcısı olan İbrahim Doğan’ın konuşması ve itirazları dikkat çekicidir. Doğan, bölgenin doğal yapısı, halihazırda SİT alanı konumunda oluşu, imara açılmasında kamu yararının bulunmadığını, arazinin Kartal ilçe sınırlarında olması nedeniyle de, Kartal Belediyesi’nin görüş ve önerilerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. İbrahim Doğan ayrıca, “buraya Kartal Belediyesi olarak talip olduklarını, kamu yararına doğal ve kültürel park olarak değerlendirmek istediklerini” ifade etti. Ancak, bu olumlu öneri ve değerlendirmeler kararın oy çokluğuyla çıkmasını engelleyemedi.
Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz, geçtiğimiz cumartesi günü, Kartal MMO Temsilciliği ve belediyenin ortak düzenlediği “TEKEL Arazisi ve TEKEL İşçilerinin Direnişi” konulu panelin açılış konuşmasında, “TEKEL arazisine talip olduklarını, burayı kent parkı olarak değerlendirme projeleri olduğunu, tümüyle kamu yararı gözeterek değerlendireceklerini” belirtti. Konuşmasının devamında, buranın imara açılmasıyla, Aydos ve Kayışdağı ormanlarından gelen hava akımının kesileceğini, Dragos sahillerindeki yelken spor alanının kapanacağını, arazi üzerindeki depo ve binaları restore ederek müze haline getireceklerini, burayı ağaç ve bitki dokusu korunarak park alanı olarak Kartal ve çevre ilçe yurttaşları için gezi, piknik ve dinlenme alanı olarak düşündüklerini belirtti. Konuşmasının sonunda hükümete seslenerek, “TEKEL arazisini bize verin, günlerdir direnen TEKEL işçilerini de istihdam edelim, bu arazi ile ilgili tüm hukuki girişimleri sürdürüyor ve takip ediyoruz. Buradan demokratik kitle örgütlerine sesleniyorum. Gelin buraya hep beraber sahip çıkalım” dedi. TMMOB Kartal Temsilciliği, Kent Konseyi İmar Komisyonu ve Çalışma Yaşamı ve Sorunları Komisyonu temsilcileri, “TEKEL arazisi” sorununun gündemlerinde olduğunu belirttiler.
Cemal Çoban
(Kartal-İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

Hak verilmez, gerekirse zorla alınır!

SONRAKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa