28 Şubat 2010 00:00

Barış için buluştular

DEMOKRATİK Toplum Kongresi’nin (DTK) düzenlediği ‘Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri’ konferansı Diyarbakır’da başladı.

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) düzenlediği ‘Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri’ Konferansı Diyarbakır’da başladı. Kürt sorununun çözümüne ilişkin uluslararası deneyimlerden faydalanmak için düzenlenen konferans iki gün sürecek. Konferansın açılışını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Kürt sorunu bugün izlenen ‘kendi Kürdünü’ yaratma politikasıyla da çözülemeyecektir” dedi.
BU POLİTİKAYLA OLMAZ
Konferansın açılış konuşmasını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı. Baydemir, Türkiye’de yaşan krizlerin nedeninin iç barışın sağlanamaması olduğunu belirtti.
Baydemir, tutuklu bulunan Kürt siyasetçilerini hatırlatarak başladığı konuşmasında Kürt sorununun çok boyutlu olduğuna dikkat çekerek “Esas olarak bir sivilleşme, demokratikleşme ve özgürlükler sorunudur” değerlendirmesinde bulundu. Kürt sorununun karşısında devlet politikasının çıkmazına dikkat çeken Baydemir bunu “Güvenlik teşkilatlarının dışında Kürt sorunu ile ilgilenen kurum yok gibidir. Buna hükümet de dahildir. Nihai olarak Kürtler kriminal ve adli vakalar olarak görülmek istemiyorlar. Bugüne kadar Kürt sorunu ret ve inkarla çözülmedi. Kürt sorunu bugün izlenen ‘kendi Kürdünü’ yaratma politikasıyla da çözülemeyecektir” sözleri ile anlattı.
IWAN: KÜRTÇE
TANINMALI
Konferansın ilk bölümünde konuşan Galler Ulusal Partisi Başkanı Dafydd Iwan ‘70’li yıllarda Galler dili için yürüttükleri kampanyalara değinerek, “Dilin yasalarda tanınması için bazı ilerlemeler sağladık. Ancak yüzlerce arkadaşımız tutuklanmıştı. Bir yasa bir dilin yaşamasını sağlamaz. Ancak yasadan güç alarak diller güçlendirilebilir. Türkiye’de de Kürtçenin tanınması gerekiyor”dedi.
KAPATMAYA ELEŞTİRİ
İngiliz parlamenter Lord Raymond Hylton, daha önce Güneydoğu’ya geldiğini ancak şimdi o arkadaşlarından bazısının hapiste olduğunu öğrendiğini ve çok üzüldüğünü söyledi. Hylton, “Hükümetin diyaloğu reddetmesi, DTP’nin kapatılması iyi değildir” diye konuştu.
HÜKÜMET
SAMİMİYETİNİ
İSPATLAMALI
Kürt hareketinin defalarca ateşkes ilan ettiğini anımsatan DTK Eş Başkanı Yüksel Genç, kendi deneyimini aktardı. PKK’nin 1999’da Türkiye’ye gönderdiği barış grubu içinde yer aldığını belirten Genç, “Kürt sorunu artık yalnız Türkiye’ye ait değil, tüm Ortadoğu’ya ait bir soruna dönüşmüştür”dedi.
Eski DEP Milletvekili Leyla Zana da açış konuşmasında Güney Afrika’yı hatırlatarak “Çatışmalar ölmeden ve öldürmeden de çözülebilir” dedi. Hükümetin Kürt açılımına ilişkin de konuşan Zana, “Kürtler uzatılan barış elini geri çevirmezler. Barış için vazgeçilmez olan samimiyettir. Hükümetin bu girişiminin içtenlikli olup olmadığını yakında zaten hep birlikte göreceğiz”dedi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

KiMLER KATILDI
Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda düzenlenen konferansa BASK Temsilcisi Jone Goirizelaia, Aralar Partisi Sözcüsü Jon Abril, Akademisyen Ana Villellas Arino ve Galiçya Eski Milletvekili Camilo Nogueira, Güney Afrika Yüksek Mahkemesi Hakimi ve Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın Temsilcisi Essa Moosa, Güney Afrika İnsan Hakları Avukatı Brian Currin, Galler Ulusal Partisi Başkanı Dafydd Iwan, Almanya Sol Partiden Norman Peach, İngiltereli parlamenter Lord Raymond Hylton, BM Eski Genel Sekreter Yardımcısı Hans-C. Von Sponeck, BDP Eş Başkanları Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri, Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İrmek, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Yasaklı Siyasetçi Ahmet Türk, Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Büşra Ersanlı, Prof. Dr. Mithat Sancar, Doç. Dr. Fikret Başkaya, MİT Eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Gazeteci Cengiz Çandar, KESK Genel Başkanı Sami Evren’in de aralarında bulunduğu 120 yerli ve yabancı siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve aydın katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Şili, 8.8’lik depremle sarsıldı

SONRAKİ HABER

İttifaktan İnkara!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa