28 Şubat 2010 00:00

İşsizsen gel

Mevlana, Gebze’nin 5 büyük mahallesinden biri. 39 bin nüfusu olan Mevlana, Gebze’ye 2 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen yokluk, yoksulluk ve işsizlikle boğuşmak zorunda kalıyor.

Paylaş

Mevlana, Gebze’nin 5 büyük mahallesinden biri. 39 bin nüfusu olan Mevlana, Gebze’ye 2 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen yokluk, yoksulluk ve işsizlikle boğuşmak zorunda kalıyor. Mahallede park, kütüphane ya da spor yapılabilecek bir yer yok. Sadece işsizlerle dolu olan kahveler var.
Gebze Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmelerden de bir sonuç çıkmamış. Mahallelilerin talepleri “Bakarız” denilerek kulak arkası edilmiş. Yaşadıkları sorunlara karşı birlik sağlayabilmek için dayanışma ve yardımlaşma derneği kurmaya hazırlanan mahalleliler, yaşadıkları sorunun çözümü için bugün (pazar günü)13.30’da halk toplantısı gerçekleştirecekler.
SORUN YUMAĞI
Mevlana Mahallesi Muhtarı Cengiz Coşkun, muhtarlık binasının bile olmadığını seçimin ardından kendisinin yaptırdığını söyledi. Coşkun mahallenin sorunlarını şöyle sıraladı: “Elektrik, altyapı sorunu var. Sağlık Ocağı sorunu var. Yol, park sorunları var. Kültür salonumuz, spor alanlarımız, kanalizasyon yok. Zemini sert müteahhitler zarar ediyor diye bu işe girmiyorlar. Doğalgaz mahallemizden geçmesine rağmen doğalgazımız yok. Bir çok mahalle sakininin tapusu da yok.” Coşkun, göreve geldikten sonra belediyelerle görüşmeler yaptığını ama bunların dikkate alınmadığını ifade etti.
Mahallenin büyük kısmının işçi olduğunu anlatan coşkun, krizden sonra işsizliğin arttığını, kahvelerin tıklım tıklım dolduğunu söyledi. Coşkun şu çağrıyı yaptı: “Hayat Televizyonu’nun çağrısıyla bir halk toplantısı olacak. Bende katılacağım, Tüm halkımız katılmalı.”
GENÇLERE GELECEK
SUNULMUYOR
Ardahan İli Çamlıçatak Köyü Dernek Başkanı Yavuz Altıparmak, hiçbir sosyal alan olmadığı için gençlerin kahve dışında gidebilecekleri bir yer olmadığını söyledi. İş imkanı sağlanmadığı için gençlerin her türlü olumsuzluklara açık olduğuna dikkat çeken Altıparmak şöyle devam etti: “Kültürlerimizi sunabilecek salonumuz bile yok. Gebze merkezde salon tutsak 3-4 bin lira buna da paramız yok. Belediye 39 bin nüfuslu mahallemize hizmet vermiyor. Bu da yetmiyormuş gibi mahallenin gençleri Gebze’de olumsuz tanıtılıyor. Gençler okul okuyor işsiz, üniversite de okuyor işsiz. Ben size soruyorum, gençlerimize gelecek sunmazsan, aç bırakırsan gençlerimiz ne yapsın?”
Krizin Başbakan’ın dediği gibi teğet geçmediğini mahallede bulunan 25 kişinin ancak 5’inin çalıştığını 20’sinin ise işsiz olduğunu anlatan Altıparmak, “Kahveler dolup taştı ama insanların cebinde 3 lira parası yok çay parası versin” diye konuştu.
Bu yaşananlar nedeniyle TEKEL işçilerinin mücadelesini desteklediklerini de dile getiren Altıparmak, “1 liranı paylaş” kampanyasına katıldıklarını söyledi. Altıparmak, gazetemiz aracılığı ile TEKEL işçilerine başarılar diledi.
DERNEK KURULACAK
Mahallede 4 yöre derneği bulunduğunu ve hepsiyle temas halinde olduklarını anlatan Altıparmak, “Mahallemizde her yöreden insanlarımız var. Karadenizli, İç Anadolu, Güneydoğulu insanlarımızla beraber yaşıyoruz” dedi. Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi... hep birlikte yaşadıklarını dile getiren Altıparmak, tüm mahallelileri kucaklamak için Mevlana Mahallesi Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği’ni kuracaklarını duyurdu. Altıparmak mahallelinin birliğe ihtiyaç duyduğunu, derneğin de bunu sağlayabileceğini kaydetti.
Bugün yapılacak toplantıya da değinen Altıparmak “Sorunlarımızın çözümüne ilişkin yan yana geleceğiz. Tüm halkımızın bu toplantıya katılımını bekliyoruz” dedi. (Gebze/EVRENSEL)

İŞÇİYE DEMOKRASİ YOK
Mahalle Sakini Erkan Akçay, kahve işletiyor. Daha önce Unilever’de forklift operatörü olarak çalışıyormuş. Anayasal haklarını kullanarak TÜMTİS’e üye olmuşlar ve bunun sonunda 86 işçi işten atılmış. “İşyeri önünde 4 ay direniş yaptık. Şimdi dava devam ediyor, sonucu bekliyoruz” diyen Akçay, Türkiye’de işçiye demokrasi olmadığını söyledi. Akçay, “Hükümet, devlet bunlara karşı hiçbir yaptırım uygulamıyor. Buna rağmen yılmamak gerekiyor ve birlikte mücadele etmek gerekiyor” diye konuştu.
Kahveye gelenlerin işsiz olduğunu içtiği çayı bile veresiye yazdırdığını söyleyen Akçay, şöyle devam etti: “Gençler toplanıyor 15-20 kişi iş aramaya gidiyorlar. Herkese yalvarıyorlar iş bulamıyorlar. Dönüşte moralleri çok bozuk oluyor. Benim 17 yaşında çocuğum var, geleceğini karanlık görüyorum. Ben meslek lisesi mezunuyum, 2 yıldır işsizim. Çok dürüst insanlar gördüm, hırsızlık yapsam mı diye düşünüyor. Çünkü evine ekmek götüremiyor. Benim önerim herkes çoluk çocuğunu, eşini, akrabasını alıp el ele verip devletin önüne dikilmeli.”
Bunların yanı sıra mahallede pek çok sorun yaşandığını kaydeden Akçay, “Yollarımız bozuk, okulumuz var oda çökmek üzere, hiçbir sosyal faaliyet gösterebilecek ortam yok” dedi. Akçay, bugün yapılacak halk toplantısının tüm bu sorunların çözümü için bir adım olması gerektiğine dikkat çekti.
Özgen Özdemir / Muhammet Uludağ
ÖNCEKİ HABER

‘Kazalar kader olarak gösterilmesin’

SONRAKİ HABER

33 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa