28 Şubat 2010 00:00

‘Kazalar kader olarak gösterilmesin’

MADEN Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde meydana gelen kazada biri maden mühendisi olmak üzere 13 kişinin hayatını kaybetmesinin, “Kader değil, yetersiz önlemlerden kaynaklandığını” dile getirdi.

Paylaş

MADEN Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde meydana gelen kazada biri maden mühendisi olmak üzere 13 kişinin hayatını kaybetmesinin, “Kader değil, yetersiz önlemlerden kaynaklandığını” dile getirdi.
Torun dün düzenlediği basın toplantısında, “Odamız kayıtlarına göre, 2008 yılında 43 maden çalışanı iş kazası sonucu yaşamını yitirirken, 2009 yılında bu sayı 92’ye yükselmiş, 2010 yılının ilk iki ayında ise 19’a ulaşmıştır” dedi. Torun, yer altı kömür madenciliğinin işçi sayısı başına düşen kaza ve ölüm sıralamasında 1. sırada yer aldığını bildirdi.
‘KAZALAR
KAÇINILMAZ’
Türkiye’de yüksek risk taşıyan, kuralsız ve denetimsiz çalışan pek çok maden işletmesi bulunduğunu ifade eden Torun, her yeraltı işletmesinde bulundurulması şart olan alev sızdırmaz antigrizu makine ve ekipmanlarının, bir ocakta bulunması halinde “örnek ocak” olarak nitelendirildiğine vurgu yaptı. Yer altı madenlerinde yaşanan kazalar incelendiğinde, havalandırma, tahkimat ve nakliyat projelerinin bir veya birkaçının eksik ya da hatalı olduğunu gördüklerini kaydeden Torun, “Bunlara çalışanların ekonomik ve sosyal sorunları, eğitimsizlik, çalışanların ve işi yapan firmaların deneyimsizliği eklendiğinde kazalar bir anlamda kaçınılmaz hale gelmektedir” diye konuştu.
Torun, iş güvenliği denetiminden birinci derece sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın iş kazalarının önlenebilmesi için görevlerini tam olarak yerine getirmesini istedi. Buna karşın bakanlığın denetim mekanizmalarını güçlendirmek yerine denetimi özelleştirmeyi önüne hedef koyduğuna dikkat çeken Torun, bakanlığın denetimi ticarileştirmesini, iş güvenliği mühendislerinin görev, yetki ve sorumluluklarının net olarak tanımlanmamasını eleştirdi. Mevcut İş Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin madencilik sektöründe denetim için yetersiz olduğuna da atıf yapan Torun, İş Güvenliği Yasası’nın odaların görüşleri alınarak acilen çıkarılmasını talep etti.
MÜHENDİS ÇALIŞMALI’
“Tüm maden işletmelerinde maden üretimi, mutlaka yeterli sayıda maden mühendisi nezaretinde yapılmalıdır” diyen Torun, işyerlerinde her vardiyada maden mühendisi bulundurmayan işletmelere üretim izni verilmemesini istedi. Teknik nezaretçi ve iş güvenliğinden sorumlu maden mühendisinin, ücretini denetlemesini yaptığı işletmeden aldığına dikkat çeken Torun, “Bu durum işletme ile ilgili kararlarında mühendislerin özgür davranmasını engellemektedir” dedi. Bu nedenle denetleme yapan mühendislere oluşturulacak bir fondan ücret verilmesini isteyen Torun, Çalışma Bakanlığı’nın kadrolarının çoğaltılarak madenlerde denetimlerin artırılması gerektiğine işaret etti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Türker işçisi 5 aylık ücretini istiyor

SONRAKİ HABER

İşsizsen gel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...