01 Mart 2010 00:00

Kural yok, hak yok, itiraz yok!

TUZLA Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Balon Evi Farikası’ndan 13 işçi işten atıldı.

Paylaş

TUZLA Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Balon Evi Farikası’ndan 13 işçi işten atıldı. Patron gerekçe olarak, krizi ve performans düşüklüğünü ileri sürse de, asıl neden işçilerin zam haklarını istemesi ve bu hakkı almak için sendikalaşmayı tartışması.
Fabrikadan atılan işçilerden Sinan Kazak, daha önce tersanede çalışıyormuş.
Tersaneden kriz gerekçesiyle atıldıktan sonra 6 ay işsiz kaldığını dile getiren Kazak, Balon Evi’nde işbaşı yaptığını ve 7 ay çalıştığını anlattı.
SİGORTA YOK, ZAM YOK
Bu sürede zam verilmediğini ve sigorta primlerinin de yatırılmadığını dile getiren Kazak, bu haklarını istediğinde ise “Sen bölücülük yapıyorsun, işçileri kışkırtıyorsun” yanıtını aldığını söyledi.
Patronların krizi fırsata çevirdiğini ve her şeyin patronun keyfine göre yapıldığını vurgulayan Kazak, işçilerin buna karşı bir araya gelmek için çalışma başlattığını, bunu duyan patronun 13 kişiyi kapı önüne koyduğunu kaydetti.
Artan işsizlik nedeniyle işçilerin kötü koşullarda çalışmaya mecbur bırakıldıklarına dikkat çeken Ercan Gökduman, patronların tehlike olarak gördükleri için işçilerin yan yana gelmesine izin vermediğini belirtti. Gökduman, bu engellere karşın işçilerin hakları için bir araya gelip mücadele edeceklerine inandığını söyledi.
MÜCADELEDEN BAŞKA YOL YOK
Hükümetin, tüm yasaları işçilerin değil patronların ihtiyaçlarına göre çıkardığını anlatan Çağdaş Aydoğdu, Türkiye’de demokrasi sorunu olduğuna işaret etti. Artan sömürü ve yoksulluğa karşı işçilerin mücadele etmekten başka çareleri olmadığını dile getiren Aydoğdu, TEKEL işçilerinin başlattığı mücadelenin tüm işyerlerine yayılarak büyümesi gerektiğini ifade etti.
İlk defa bir fabrikada çalıştığını söyleyen Emrah Yasan, işe girerken patronların çalışma koşullarına ilişkin söylediklerinin hepsinin yalan olduğunu söyledi. İşçileri küçük gören patronların daha fazla kâr hırslarıyla işçileri sömürdüğünü, asgari ücretle çalıştırdığını dile getiren Yasan, bu koşulların değişmesi için hükümeti göreve çağırdı.
EMEKÇİ AÇLIĞA MAHKUM
Mustafa Gökmen ise evli. Asgari ücretle yaşamaya çalıştığını söyleyen Gökmen, “Bu koşullarda insanca çalışmak da yaşamak da çok zor. Akşamları ve sabahları babamlara giderek yemeklerimizi orada yiyoruz. Eğer ailem bana destek çıkmasa geçinemem. Hiçbir sosyal hakkımız da yaşantımız da yok” diye konuştu. Gökmen, seçimlerde verdiği vaatleri unutan hükümetin, emekçileri açlığa mahkum ettiğine dikkat çekti.
İŞÇİLER UYANMALI
Hükümetin, krizin yükünü de IMF’den alınan borçları da emekçilerin sırtına yıktığını anlatan Oktay Ögtem ise “Artık işçilerin uyanması ve hakları için hem patronlara hem de hükümete karşı mücadele etmesi gerekir” dedi.
Bu arada fabrika patronunun oğlu Oğuz Vanlı, böyle bir olay olmadığını ileri sürerek, işçilerin söylediklerinin gerçek olmadığını iddia etti. Vanlı, haberle ilgili işlem başlatacağını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

BÜTÜN PATRONLAR AYNI
Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde patronlar işçilere kuralsız çalışma dayatıyorlar. Kriz gerekçesiyle işçi atan patronlar, sendikalı işyerlerinde ise örgütlülüğü dağıtmak istiyor. Bu işyerlerinden biri de Aka Deri. Deri-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikadan, daralma gerekçesiyle 4 sendikalı işçi kapı önüne kondu. İşçiler ise yaklaşık 35 gündür işe geri dönmek için işyeri önünde direnişteler.
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

SONRAKİ HABER

İlyas Salman TEKEL işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...