01 Mart 2010 00:00

KÜRT BÖLGESİNDE ARTAN İŞSİZLİK, AYRIMCILIK VE DERİNLEŞEN SEFALET 1

İşsizlik oranının Türkiye genelinde yüzde 11 olarak tahmin edildiği Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) 2008 verilerine göre il bazındaki işsizlikte bölge illeri başı çekiyor.

Paylaş

İşsizlik oranının Türkiye genelinde yüzde 11 olarak tahmin edildiği Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) 2008 verilerine göre il bazındaki işsizlikte bölge illeri başı çekiyor. Gerçek işsizliğin Türkiye genelinde yüzde 20’yi aştığı düşünüldüğünde, Kürt bölgesinde bu rakam hepten çarpıcı olmaktadır. Öyle ki, işsizlik bazı illerde yüzde 50’yi bile geçmektedir. Bölge illerinde kapatılan işletmeler, yatırımların durması, tarım ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesi gibi ekonomik faktörlerin yanı sıra sürmekte olan baskı koşullarıyla birlikte, hayat hepten çekilmez olmaktadır. İşsizlerin bir bölümünün Adana, Mersin başta olmak üzere bölge dışındaki illere iş aramaya gittiği, bunun ‘işsizlik oranında düşüş’ sağladığı da düşünüldüğünde tablo hepten iç karartmaktadır.
BÜYÜK HADİSENİN İLANI!
Bilindiği gibi Başbakan Tayyip Erdoğan, Mayıs 2008’de Diyarbakır’da, bölgeye büyük yatırımlar yapacağını açıklayarak, GAP’a yapılacak yatırımların bölgeyi ihya edeceğini duyurmuştu. GAP Eylem Planı uyarınca, halen 26.7 milyar TL toplam finansman ihtiyacı bulunan proje için Başbakan, 2008-2012 yılları arasında merkezi bütçeden 14.5 milyar TL ek kaynak ayrılmasının planlandığını ilan etmişti. GAP Eylem Planı’nın Türkiye için yeni bir milat, yeni bir dönüm noktası olacağını söyleyen Başbakan, ‘GAP Eylem Planı’nı açıklarken, “Hükümet olarak attığımız bu büyük adım, Güneydoğu Anadolu Projesi Yeni Eylem Planı ile diğer bölgelerde öncelikli projelerin hızlandırılmasıdır” demişti.
Bir önceki gelişinde, Diyarbakır halkı tarafından protesto edilen Başbakan, ‘GAP Eylem Planı’nı açıklamak üzeri geldiğinde, “Diyarbakır’da bu büyük hadisenin ilanı için buluşmaktan memnuniyet duyuyorum. Finansman kaynağımızı belirledik, yapılacak işleri somut bir takvime bağladık. Bu projeler gerek bölge insanımız, gerek Türkiye’nin her tarafında bütün milletimiz için talih değiştirecek ve bunun yanında tarihe bir yeni dönemin başlangıcı olacak önemli oranda sonuçlar üretecektir” demişti.
Başbakan’ın Kürt sorununda demokratik açılımlar yapacağını ilan ettiği bir dönemde yaptığı bu açıklamaya göre yapılan yeni yatırımlarla GAP projesi 1.8 milyon hektar alanın sulanmasını sağlarken, yılda 27 milyar kilovat saat elektrik üretimi sağlayacak, kişi başı gelir yüzde 209 artacak ve toplamda 3.8 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak ve bölge halkı refah içinde yüzecekti.
HÜKÜMETLER DEĞİŞİYOR BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞMİYOR
GAP’la plan kapsamında bölgede kalkınma ve cazibe merkezleri kurulacaktı. Daha önceki hükümetlerin de defalarca böylesi ‘eylem planları’ açıkladığı, ancak Kürt halkının baskıdan, işsizlik ve açlıktan kurtulmak bir yana, daha da çekilmez koşullara sürüklendiği bir gerçek. Ancak AKP Hükümeti döneminde yoksullaşmanın daha da arttığının göstergelerinden biri de yeşil kartlı sayısındaki artıştır. 2007 yılı yeşil kartlı nüfus istatistikleri, 8 milyon 633 bin dolayında yeşil kart sahibi bulunduğunu belirlerken, bunların yüzde 41’i bölgenin 21 ilinde yaşamaktadır. Yeşil kartlı yoksul nüfus, Türkiye toplam nüfusunun yüzde 12’sine yaklaşırken, bu oran 21 bölge ilinde 30 dolayındadır. Van’da yüzde 47, Batman’da yüzde 43 olan yeşil kart oranı, gerçeği çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.
GAP Eylem Planı’nı açıklarken; “PKK terörünün istismar ettiği sosyoekonomik yaralar bu projeyle bütünüyle kapanacaktır” diyen Başbakan Erdoğan, “Dinimiz, yaşama biçimimiz, etnik kökenimiz ne olursa olsun, millet olarak kaderimiz birdir. Aynı gök kubbe altında yaşıyoruz. Bizi birleştiren yüksek değerlerimiz var. Temel payda da T.C. vatandaşlığıdır” açıklamasıyla, bölgeye yapılacak yatırımları bile halkı teslim almanın vesilesi etmekteydi.
VERİLER AKP’Yİ YALANLIYOR
Ancak, aradan geçen zamana rağmen, bölgede bırakın istihdam yaratmayı, gelişme sağlamayı; işsizlik, açlık ve sefalet daha da artmıştır. AKP’nin ‘Eylem Planı’nın halkı aldatmaya yönelik, bir bölüm yandaşı ve iş birlikçi sermaye güçlerini desteklemekten ibaret olduğu da zamanla açığa çıkmış oldu. Artan işsizliğin başka bir izahı bulunamıyor. Çünkü hükümet, bölgeye yatırım yaptığını iddia etse de, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) iller bazında çıkardığı işsizlik ve istihdam verileri, AKP Hükümeti’ni yalanlıyor. TÜİK’e göre istihdamın en düşük olduğu iller arasında, yüzde 26.9 oranla Diyarbakır, işsizliğin en fazla olduğu iller arasında ise yüzde 22.1 ile Şırnak başı çekmektedir. (Sürecek)


Yarın:
* Bölge illeri işsizlikte başı çekiyor
* İstihdamda da bölge sonlarda yer alıyor
* Kaynaklar asker, polis ve yandaşlara aktarılıyor
HAZIRLAYAN: Ender İmrek
ÖNCEKİ HABER

Bölgede 8 Mart hazırlıkları hızlandı

SONRAKİ HABER

Terör algısından kurtularak masaya oturulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...