01 Mart 2010 00:00

YUNANİSTAN EKONOMİSİNİN KONTROLÜ AB’DE

ALMANYA ve Fransa’nın öncülük ettiği Avro bölgesi ülkelerinden Yunanistan’a 22 milyar avroluk ekonomik destek kararı çıktığı belirtildi

Paylaş

ALMANYA ve Fransa’nın öncülük ettiği Avro bölgesi ülkelerinden Yunanistan’a 22 milyar avroluk ekonomik destek kararı çıktığı belirtildi. Yunanistan’da yayımlanan Ta Nea gazetesinin manşetten verdiği haberde, Yunanistan’ı iflastan kurtarma çabalarında Atina’ya nefes aldıracak ekonomik destek paketinin yolda olduğu duyuruldu. Ancak Almanya ve Fransa’nın büyük katkısıyla sağlanacak olan 22 milyar avroluk kaynak, Yunanistan’ın ekonomik krizden çıkış için ilave 4 milyar avro değerinde ek önlem alması koşuluyla verilecek. Yunanistan’a yapılacak yardım, hem Yunan tahvillerinin satın alınmasını hem de borçlara Almanya ve Fransa gibi ülkelerin garanti vermesini içeriyor.
AB, ATİNA’YA EMİR YAĞDIRDI
Yunanistan başbakanlık sarayı’nın bu hafta içi art arda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun mali İşlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından arandığı belirtilen haberde, telefon trafiğinin ayrıntılarına ilişkin şunlar yazıldı: “Rehn, önce Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu’yu aradı. Ardından Papandreu ile telefonda görüştü. Kısa süre sonra bu defa belirleyici bir telefon eden Merkel, Yunan başbakanı Almanya’ya davet etti. Son olarak Atina’nın güçlü destekçilerinden Sarkozy’nin telefonu, AB ortakları arasında sürdürülen sıkı pazarlıkları tamamladı. Anlaşmanın sağlanması için yoğun ve sert müzakereler AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF heyetinin 3 günlük Atina ziyaretinde yaşandı. Heyet daha ilk ‘merhaba’nın ardından Yunan yetkililere 3 milyar avro değerinde ek önlem alınmasını ‘emretti’. Yunanlar da aynı şekilde sert karşılık verince atışmalar yaşandı. AB heyeti, hükümetin öngördüğü gibi kalkınmanın yüzde -0.3 değil; yüzde -1.5 ya da -2 olarak gerçekleşeceğini de söyledi. AB’nin Atina’ya sağlayacağı 22 milyar avro borç, Yunan hükümetinin ek 4 milyar avroluk ekonomik önlem alması karşılığında vaat edildi.”
PAPANDREU ALMANYA YOLCUSU
Yunanistan’ın borçlanabilmesi için verilecek garantilere ilişkin ayrıntıların şimdi açıklanması beklenmiyor. Rehn’in Atina ziyareti ve Papandreu’nun Almanya ziyaretinde konu netleştirilecek. Rehn, Atina’da Yunanistan’ın krizden çıkışı için “plan bulunduğunu” duyuracak. Bu şekilde 4 milyar avroluk ekonomik tedbirlere karşı halkın tepkisinin en alt düzeyde tutulması amaçlanıyor.
Son olarak Papandreu’nun Almanya ziyaretinde, sadece Atina’ya sağlanacak yardım konuşulmayacak. İki ülke arasında medya ve hükümet üyeleri üzerinden karşılıklı suçlamalar eşliğinde eski defterlerin açılmasına neden olan gergin ortamın yumuşatılması hedefleniyor.
(DIŞ HABERLER)

‘NE DİYORSAK ONU YAPACAKSINIZ’
To Vima gazetesinin manşetten verdiği habere göre Yunanistan’da geçen hafta krizden çıkış programına dair incelemelerde bulunan AB Komisyonu ile Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkilileri, Yunan muhataplarına tehditler savurdu. Gazetede yayımlanan tutanak diyaloglarına göre AB Komisyonu heyeti, Yunan yetkililere “Biz ne diyorsak siz onu yapacaksınız” şeklinde sözler sarf etti. Atina’da Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı için incelemelerde bulunan AB yetkililerinin, Yunan bakanlık bürokratlarına çıkıştıkları basına yansıdı. Buna göre AB Komisyonu Temsilcisi Aurelio Cecilio, bu nedenle projenin iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade ediyor. Aurelio Cecili, içişleri, maliye ve adalet bakanlıklarından 5 sekreter ve diğer kurumlardan bürokratların katıldığı toplantıda, “Ülkenizin ne durumda bulunduğundan haberiniz yok” cümlesini defalarca tekrarlıyor. “Şimdi bana paralarımın nereye gittiğini söylemenizi istiyorum!” sözlerini sinirle söylediği tutanaklara yansıyan Cecilio, ilgili programın yolsuzluğa kurban gittiği imasında bulunuyor. Cecilio, “idari reformlar”ın 30 Mart’a kadar bitirilmemesi durumunda AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’dan Papandreu’ya mektup yazmasını isteyeceği uyarısında bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da NATO saldırısı genişliyor

SONRAKİ HABER

Şili yıkıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...