01 Mart 2010 00:00

Sözleşmeli öğretmenlik yaygınlaşıyor

BDP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın soru önergesine cevap veren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye’de 549 bin 934 kadrolu, 68 bin 53 sözleşmeli ve 61 bin 551 ücretli öğretmen bulunduğunu belirtti.

Paylaş

BDP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın soru önergesine cevap veren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye’de 549 bin 934 kadrolu, 68 bin 53 sözleşmeli ve 61 bin 551 ücretli öğretmen bulunduğunu belirtti.
BDP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın istihdam şekillerine göre öğretmen sayısına ilişkin verdiği soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun verdiği istatistikler, Türkiye’de sözleşmeli ve ücretli öğretmen gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.
ÇUBUKÇU’DAN İTİRAF!
Bakan Çubukçu, soru önergesine verdiği cevapta, Türkiye’de öğretmen ihtiyacının kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerden karşılandığını itiraf etti. Çubukçu, öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı alanlarda ise geçici olarak ders ücreti karşılığında ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapıldığını kaydetti. Bakan Çubukçu’nun verdiği Türkiye geneli öğretmenlerin istihdam türlerine göre sınıflandırılması istatistiğine göre Türkiye’de 549 bin 934 kadrolu öğretmen, 68 bin 53 sözleşmeli öğretmen, 61 bin 551 ücretli öğretmen görev yapıyor.
EN ÇOK SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN BÖLGE’DE
İstatistiklerde dikkat çeken bir başka nokta ise Türkiye genelinde sözleşmeli öğretmenin en çok olduğu bölgenin, 18 bin 273 öğretmen ile Doğu Anadolu Bölgesi olması. İstatistiklerde öğretmenlerin bölgesel dağılımlarına bakıldığında ise Doğu Anadolu’da 45 bin 562 kadrolu öğretmen görev yaparken, 18 bin 273 sözleşmeli öğretmen, 7 bin 148 ücretli öğretmen bulunuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise 50 bin 267 kadrolu öğretmen, 13 bin 355 sözleşmeli öğretmen ve 8 bin 441 ücretli öğretmen bulunmakta. Marmara’da 127 bin 383 kadrolu öğretmen, 12 bin 95 sözleşmeli öğretmen, 16 bin 610 ücretli öğretmen var. (HABER MERKEZİ)

İşsiz öğretmenler kadrolu atama istiyor

ADANA’da Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP), yıllardır aldıkları eğitimin ve emeklerinin karşılığını istedi. Yıllardır kendilerine dayatılan güvencesiz çalışma ve geleceksiz yaşamaya karşı mücadele ettiklerini belirten öğretmenler, “Hakkımız olan kadrolu atama istiyoruz” dediler.
İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasına Eğitim Sen Adana Şubesi de destek verdi. AYÖP adına açıklama yapan Serkan Tatlı, yanlış eğitim politikaları sonucu ücretli ve sözleşmeli statülerde iş güvencesiz olarak çalıştırıldıklarını, dershanelerde ücretli köleliğe mahkum edildiklerini söyledi. Başbakan’ın kendilerini görmezden geldiğini ifade eden Tatlı, TEKEL işçilerinin ücretli köleliğe karşı başlattıkları mücadelenin izinden gittiklerini belirtti. Bugüne kadar 12 arkadaşlarının intihar ettiğini söyleyen Tatlı, Balıkesir’de hayatına son veren atama bekleyen öğretmen Kadir Ağzıbüyük’ün yaşadığı sıkıntıları, sayıları 300 bini bulan işsiz öğretmenlerin tamamının yaşadığına dikkat çekti. Tatlı, işsizliğe ve geleceksizliğe mahkum olmayacaklarını dile getirdi.
(Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Değişiklikler psikoloji bozuyor

SONRAKİ HABER

DİSK/Tekstil olağanüstü toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...