01 Mart 2010 00:00

Emekçi kadınlar mücadele sözü verdi

Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Örgütü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Novamed grevinde kazanan kadınlar, Ankara’da direnişlerine hâlâ devam eden TEKEL işçisi kadınlar ve Ankaralı kadınları bir araya getirdi.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Örgütü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Novamed grevinde kazanan kadınlar, Ankara’da direnişlerine hâlâ devam eden TEKEL işçisi kadınlar ve Ankaralı kadınları bir araya getirdi.
Ekin Sanat Merkezi’nde önceki gün gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara İl Başkanı Selma Gürkan, kriz bahanesiyle her gün işçilerin teker teker işten atıldığını, ama işten atmalarda ilk tercih edilenin kadınlar olduğunu söyledi.
“Zaten çok düşük ücretlerle geçinmek zorunda bırakılan kadınlar, krizin yarattığı ya da kriz bahanesiyle yapılan zamlarla yoksulluğu en derinden yaşıyorlar” diyen Gürkan, kadınların en kötü koşullarda çalıştırıldığının altını çizdi.
KADINLAR YOLU GÖSTERİYOR
Son on yılın verilerine göre kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığını ifade eden Gürkan, savaşların getirdiği yıkımın, şiddetin ve yoksulluğun, kadınlar tarafından iki kat daha fazla yaşandığını söyledi.
1857 yılında New York’lu dokuma işçisi kadınların, Desa işçisi Emine Arslan’ın; SEKA, Novamed, TEKEL işçisi kadınların yürünecek yolu gösterdiklerini belirten Gürkan, “8 Mart’ın 100. yılını biz TEKEL işçisi kadınlara adadık. Ekmeğimiz için, sağlığımız için, barış için, adalet için; Türk, Kürt, Laz, Çerkes kadınlar, birlikte mücadele edecek miyiz” diye sordu.
Etkinliğe, Antalya Serbest Bölge’de 448 gün verdikleri mücadelenin ardından kazanan Novamed’li kadınlardan Nurcihan Çiçek ve Fadime Kalaycı da katıldı. Uzakta olsalar da TEKEL direnişini yakından takip ettiklerini belirten Novamed’li kadınlar, 448 gün çadırlarda kaldıklarını ve mücadelelerini kadınların dayanışması sayesinde kazandıklarını söylediler. Kadın erkek direnen TEKEL işçilerini gördüklerinde kendi yaşadıklarını hatırladıklarını ve duygulandıklarını dile getiren Novamed’li kadınlar, direnişlerinin kendilerine “Direne direne kazanacağız” sloganının sadece pankartlarda yazan bir slogan olmadığını gösterdiğini söylediler.
BİZİM YETİMLERİMİZ NE OLACAK?
Daha sonra TEKEL işçisi kadınlar, deneyimlerini ve duygularını Ankaralı kadınlarla paylaştılar. Adıyaman TEKEL işçisi Aynur Erbaş, direnişlerinin 54. gününde Ankara’daki 8 Mart ve direnişlerinin 72. gününde trafik kazasında kaybettikleri Hamdullah Uysal için yazdığı şiirleri paylaştı.
Malatya TEKEL işçisi Özlem Tuna ise 75 gündür ailelerinden ve çocuklarından ayrı olduklarını ifade ederek, “Bir anne olarak bu yaşadıklarımız zor şeyler. Hem direniyoruz hem erkek arkadaşlarımıza güç veriyoruz. Kadın olarak elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum” dedi. Trafik kazasından kaybettikleri arkadaşlarının çocuklarının şu an yetim olduğunu vurgulayan Tuna, Başbakan Erdoğan’a, “Yetim hakkı yedirmeyen Başbakanımıza sesleniyorum, bizim yetimlerimizin hakkı ne olacak” diye sordu.
İskenderun TEKEL işçisi Nilüfer Kaya da mücadelelerine destek veren herkese teşekkür ederek, “Emeğin örgütlü gücü asla yenilmez, emek her zaman kazanır. Tabii biz de zaman zaman yorulduğumuzu hissettik. Ancak sizler bizlerin yanına geliyorsunuz ya, biz de yine motive oluyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Selma Gürkan, Novamed ve TEKEL işçisi kadınlara 8 Mart anısına hediyeler verdi. Ankaralı kadınların da 8 Mart ve kadınların mücadeleleri ile ilgili fikirlerini paylaştıkları serbest kürsü bölümü ile devam eden etkinlik, Ümmüşen’in söylediği türkülerle sona erdi.
(Ankara/EVRENSEL)

KESK’Lİ KADINLAR: 8 MART TATİL OLSUN

İZMİR KESK Kadın Platformu, önceki gün AKP il binası önünde bir basın açıklaması yaparak, 8 Mart’ın tatil günü ilan edilmesini istedi.
KESK’li kadınlar adına açıklama yapan Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Gülsen Kaptan, 8 Mart’ın, emekçi kadınların kapitalist sisteme, erkek egemenliğine ve bunların sonucu olarak çifte ezilmişliğe ve sömürüye karşı başkaldırma günü olduğunu belirterek, “8 Mart aynı zamanda, bir şenlik günüdür. Dünyanın her yerinden farklı etnik köken, din, dil, ırk, mezhep, kültür ve sınıflara mensup kadınların siyasi, toplumsal ve ekonomik taleplerini haykırdıkları, uluslararası dayanışma ağlarını ördükleri, 100 yılı aşkın süredir devam eden mücadelelerini kutladıkları bir gündür” dedi.
KESK Ankara Şubeleri'nden kadınlar da Eğitim Sen 1 Nolu Şube binasında TEKEL işçisi kadınlarla bir araya gelerek 8 Mart etkinlik programlarını açıkladılar.
KESK üyesi kadınlar, Mart ayı ortalarına kadar devam edecek etkinlik programları kapsamında kadın filmleri göstermeleri, tiyatro gösterimleri, taleplerini ifade eden basın açıklamaları, tutuklu KESK üyeleri ile dayanışma eylemleri, çeşitli konularda panel ve söyleşiler düzenleyecekler. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Aile Hekimliği 5. yılında

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...