01 Mart 2010 00:00

GUVENCESiZ ÇALIŞMAYA KARŞI EYLEMLER SURUYOR

TEKEL işçilerini tehdit eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, oturma eylemleriyle yanıt verildi.

Paylaş

TEKEL işçilerini tehdit eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, oturma eylemleriyle yanıt verildi. Önceki gün neredeyse bütün Türkiye’de yapılan eylemlerde, bir taraftan TEKEL işçilerine destek verilirken, diğer taraftan da emekçilere yönelik saldırılara karşı talepler dile getirildi.
EKMEK KAVGASI İDEOLOJİKTİR
Balıkesir’in Susurluk ilçesinde bir araya gelen yaklaşık 500 kişi, Başbakan Erdoğan’ın TEKEL işçilerinin eylemini ideolojik olarak nitelendirmesine yanıt olarak, “Evet Sayın Başbakan, bu direniş ideolojiktir; çünkü ekmek kavgası ideolojiktir” dediler. Şeker-İş, KESK, Kamu-Sen üyeleri ile Emek Partisi, ÖDP ve CHP’nin katıldığı eylemde, Şeker-İş Sendikası önünde toplanan kitle, Heykel Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Meydanda Eğitim Sen Şube Temsilcisi Adil Duran ile Şeker-İş Şube Başkanı İsmail Karadayı tarafından yapılan konuşmalarda, şu talepler dile getirildi:
*Başta 4-c olmak üzere güvencesiz, kuralsız, esnek tüm istihdam uygulamalarından vazgeçilmesi.
*İş güvencesinin çalışma yaşamında temel bir hak olarak uygulanması.
*Geçici işçiliği bir kölelik düzeni olarak yaygınlaştıran ve kamuoyunda kiralık işçilik olarak bilinen düzenlemenin yasalaştırma girişimlerinden tümüyle vazgeçilmesi.
*Taşeronlaştırma girişimlerine son verilmesi.
*Kamu çalışanlarının grevli toplusözleşmeli sendika hakkının güvence altına alınması.
*Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak her türlü yaklaşımdan vazgeçilmesi.
*Asgari ücretin insanca yaşamaya yeterli ücret olması.
*İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin iş cinayetlerini de önleyecek şekilde yasal güvenceye kavuşturulması.
*Sağlık hakkı temel insan hakkı kapsamında değerlendirilerek, uygulamalardaki katılım ve katkı paylarından vazgeçilmesi.
İŞÇİLERDEN YOĞUN KATILIM
Afyonkarahisar’da yapılan eyleme işçilerin yoğun katılımı dikkat çekti. İşçilere üniversite öğrencileri de destek verdi. Özelleştirmeyle karşı karşıya kalan Afyon Şeker Fabrikası işçileri ve şeker üreticilerinin de katılımının yoğun olduğu eylemde, ‘Bugün TEKEL’de yarın Şeker’de zafer yakında her yerde’ sloganları atıldı. İşçilerin kaşık havası ile oynayıp halay çekerek sürdürdükleri eyleme, Kamu-Sen, Eğitim Sen, Türk-İş ve Emek Partisi katıldı. Yapılan açıklamalarda, TEKEL mücadelesi sürdükçe desteklerin eksik kalmayacağı belirtildi.
İŞÇİLER YOL GÖSTERİYOR
Bursa’da Fomara Meydanı’nda oturma eylemi yapıldı. Alanda kitlenin toplanmasının ardından Türk-İş 8. Bölge Temsilci Yardımcısı Sabri Özdemir, KESK adına Cemal Akkurt ve DİSK adına Ayhan Ekinci ve TEKEL işçisi Birgül Yıldırım, birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda öne çıkan vurgu, TEKEL işçilerinin sürdürdükleri mücadelenin herkese yol gösterdiği oldu.
Eylemde konuşan TEKEL işçisi Birgül Yıldırım, günlerdir Ankara’da tüm zorluklara rağmen bir mücadele ortaya koyduklarını, şimdi birlik ve beraberlik içinde bu mücadeleyi kazanımla sonuçlandırmanın zamanı olduğunu belirtti.
Eyleme katılan Bursa Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (BURSA AYÖP) üyeleri de yaptıkları dövizlerle dikkat çektiler. Dövizleri ile öğretmen, mühendis, sağlıkçı, işsiz ve güvencesiz koşullarda çalışan işçilerin sorunlarının ortak olduğunu ve bu sorunların üstesinden ortak bir mücadele ile TEK-El olunarak gelinebileceğini anlatmaya çalıştılar.
Eylem, yapılan konuşmaların ardından çekilen halaylarla bitirildi.
EMEK GENÇLİĞİ’NDEN EYLEM
Çorum Emek Gençliği üyeleri, 2.5 ayı geride bırakan direnişleriyle tüm Türkiye’ye örnek olan TEKEL işçilerine destek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın belediye başkanlığında bulunduğu esnada Emek Gençliği üyeleri de hemen karşı yolda toplanarak, ‘Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek’, ‘Gençlik sınıfın yanında’ sloganları atarak yürüyüşe geçtiler. “Gençlik Tek-El oluyor, direnişi büyütüyor” pankartı ile polislerin şaşkın bakışları arasında sloganlar ve ıslıklar eşliğinde sendikacıların postane önünde yaptığı oturma eylemine katılan Emek Gençliği üyeleri, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri tarafından alkışlarla karşılandı. Türk-İş İl Temsilcisi Mehmet Şen de konuşmasını yarıda keserek, Emek Gençliği üyelerinin attığı sloganlara destek verdi.
Gerçekleştirilen yürüyüşte, Emek Gençliği Yöneticisi Abdullah Gürlek tarafından bir açıklama da yapıldı. Bugün TEKEL işçileri üzerinde uygulanmaya çalışılan 4-c kölelik yasasının, mücadelenin birlikte büyütülmediği takdirde yarın şeker fabrikalarında uygulanmaya konulacağını ifade eden Gürlek, “Bunların olmaması için hep birlikte dimdik TEKEL işçileriyle yan yana ayakta durmalıyız” dedi.
ESENYURT’TAN DESTEK
Esenyurt da barış ve demokrasi talepleri ile bir araya gelen siyasi partiler, TEKEL işçileri ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi. BDP, EMEP, ÖDP, ESP Esenyurt ilçe örgütlerinin ortak gerçekleştirdiği eylem, Esenyurt Meydanı’nda gerçekleştirildi. ‘Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği’, ‘İş, ekmek yoksa barış da yok’ sloganlarının atıldığı eylemde, ortak açıklamayı yapan Emek Partisi Esenyurt İlçe Başkanı Erkan Sarıoğlu, Başbakan’ın güven kaybettikçe daha saldırgan ve tehdit edici söyleme sarıldığına dikkat çekti. Sarıoğlu, TEKEL işçilerinin cenazelerine dahi saygı gösterilmemesini de eleştirdi. Daha sonra söz alan BDP İlçe Başkanı Metin Sanim ise barıştan bahsedilmesine rağmen özgürlüklerin giderek kısıtlandığını belirtti.
KARS
Kars’ta KESK, DİSK, Türk-İş ve Kamu-Sen’e bağlı sendikaların üyeleri oturma eylemi yaptı. At Heykeli önünde yapılan eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.
KÜTAHYA
Kütahya’da Türk-İş ve KESK’in düzenledikleri oturma eylemi bir saat sürdü. ‘Genel grev genel direniş’ sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, TEKEL direnişinin bir umut olduğu belirtildi.
ISPARTA
Isparta’da da oturma eylemi yapıldı. KESK, EMEP ve ÖDP’nin katıldığı eylemde, emekçilerin ortak mücadelesiyle emeğin en önemli değer olduğu; barışın, demokrasinin ve adaletin hüküm sürdüğü bir ülkenin birlikte yaratılacağı söylendi.
ÇANAKKALE
Oturma eylemi, Çanakkale’de EMEP, TKP ve KESK’in katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda ‘TEKEL işçisi direnişin simgesi’ sloganlarıyla yapılan eylem, şiddetli yağış nedeniyle erken bitti.
BOLU
Bolu’da oturma eylemi, Bankalar Caddesi’nde 14.00-15.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Eylemin ardından bir basın açıklaması okundu. Açıklamayı okuyan Türk-İş Bolu İl Temsilcisi Yusuf Uyman, “Bu ülkeyi emekçilerin güvencesiz işlerde ömür tükettiği, işsizliğin sokaklarda hüküm sürdüğü, çalışan yoksullar ülkesi yapmanıza izin vermeyeceğiz” dedi. Eyleme, EMEP ve TKP de katıldı.
ADIYAMAN
Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu tarafından da oturma eylemi yapıldı. Demokrasi Parkı önünde yapılan eyleme 200 kişi katıldı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Adıyaman Şubesi Eğitim Sekreteri Metin Alan, özelleştirmenin yarattığı tahribata dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

işçiler yalnız değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...