27 Şubat 2010 00:00

Balyoz’da ikinci dalga

BALYOZ darbe planı iddiasıyla başlatılan soruşturmada yargı süreci devam ederken, 13 ilde düzenlenen operasyonda 18 kişi daha gözaltına alındı.

Paylaş

BALYOZ darbe planı iddiasıyla başlatılan soruşturmada yargı süreci devam ederken, 13 ilde düzenlenen operasyonda 18 kişi daha gözaltına alındı. “Balyoz” darbe planı iddiasıyla Pazartesi günü başlatılan operasyonlarda 49 kişi gözaltına alınmıştı.
Soruşturma kapsamında bugün 13 ilde daha operasyonlar yapıldı. Operasyonlarda 1’i emekli, 17’si muvazzaf olmak üzere 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan askerlerin isimlerinin “Çarşaf” ve “Sakal” planlarında adı geçtiği öğrenildi. İkinci dalga, 2003’teki seminere katılan 162 askerden ifade vermeyenleri kapsıyor.
KİMİ İSİMLER
Gözaltına alınan askerlerden bazıları: Üsteğmen Erdinç Atik (Batman Jandarma Bölge komutanlığı), Astsubay Abdil Akça (Batman Jandarma Komutanlığı), Astsubay İmdat Solak (Şırnak Jandarma), Astsubay Mutsafa Kelleci (Jandarma-Diyarbakır), Astsubay Selahattin Gözmen (Jardarma-Diyarbakır Silvan) , Astsubay Musa Faris (Jandarma-Mardin), Astsubay Fikret Coşkun (Elazıg-Karakoçan).
İKİNCİ AŞAMA
İddialara göre “Balyoz” darbe planı, 4 aşamalı bir plan. Geçtiğimiz pazartesi günü başlayan soruşturmanın ilk ayağında gözaltına alınan 49 asker, darbe planının alt başlıklarından “Oraj” ve “Suga” eylem planları çerçevesinde sorgulandı. Soruşturmanın ikinci ayağı ise “Çarşaf” ve “Sakal” eylem planları kapsamında yürütülüyor. Bugün çeşitli illerde gözaltına alınan 18 askerin adının, bu eylem planları içinde yer aldığı belirtiliyor. Gözaltındakilerin İstanbul’a getirilmesi bekleniyor.
‘ÇARŞAF’ VE ‘SAKAL’DA NE VAR?
“Balyoz” darbe planında geçen “Çarşaf” planı Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Topuz'a atfediliyor. "Sakal" planı ise Jandarma Binbaşı Hüseyin Özçoban'ın hazırladığı öne sürülüyor.
İddiaya göre; "Çarşaf"ta Fatih, "Sakal" planında ise Beyazıt Camii'nde bombalı saldırılar düzenlenmesi öngörülüyor. Amaç önce bombalama yapıp sonra da kalabalığı kışkırtmak. Planlara göre çeşitli timler oluşturalacak. Buna göre keşif, patlayıcı temini, patlatma ve kışkırtma eylemlerini önceden belirlenen ayrı ayrı timler gerçekleştirecek. Planlar uyarınca eylemlerden sonra televizyonlarda kimlerin yorum yapacağı bile önceden kararlaştırılacak. (HABER MERKEZİ)

ÇETİN DOĞAN ADLİYEDE...
İkinci dalganın geldi saatlerde Balyoz’un ve birinci dalganın en önemli isimlerinden eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Çetin Doğan adliyeye çıkarıldı. Planın altında imzası olduğu belirtilen Doğan’ın sorgusu geç saatlere kadar sürdü.
Doğan’ın yanı sıra dün emekli Korgeneral Engin Alan ile birlikte 3 korgeneral, 1 koramiral ve 1 sivil memur da İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Korgeneral Engin Alan’ın sorgusu sona ererken, diğer 5 kişinin sorgusu gazetemizin baskıya girdiği saatlerde sürüyordu.

‘OR’LAR SERBEST ASTLAR TUTUKLU

BALYOZ operasyonu kapsamında pazartesi günü emekli ve muvazzaf olmak üzere toplam 49 kişi gözaltına alındı. ‘Or’lar genelkurmayda acilen topladı. 15 orgeneral ve oramiralin katıldığı toplantısı sonrası durum ciddi açıklaması geldi. Ardından zirveler ve görüşmeler birbirini izledi. Soruşturma kapsamında bugüne kadar 31 kişi tutuklandı, 17 kişi serbest bırakıldı. Tutuklananların astlar serbest bırakılanların ise üstler olması dikkat çekiyor.
KOMUTANLAR SERBEST
‘Balyoz’ soruşturmasında, akıbetleri merakla beklenen en önemli isimler Eski Kuvvet Komutanları İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ve 1. Ordu Eski Komutanı Ergin Saygun’du. 3 orgeneral de savcılık tarafından serbest bırakıldı.
Gözaltına alındıktan 72 saat sonra adliyeye getirilen orgenerallerden Fırtına yaklaşık 3.5 saat ifade verdi. Örnek ise 3 saat sorgulandı Hakkında denetimli serbestlik hükmü uygulanan emekli Orgeneral Ergin Saygun da önceki gece saat 21.15 sıralarında sivil bir araçla adliyeden ayrıldı.
3 AMİRAL DİKKAT ÇEKİYOR
Balyoz Planı iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve ardından tutuklanan muvazzaf subaylar arasında en üst rütbeli isimler olarak Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak ve Tuğgeneral Bekir Memiş göze çarpıyor. İki amirali tutuklanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 oramiral, 5 koramiral, 13 tümamiral ve 38 tuğamiral olmak üzere toplam 58 amiral görev yapıyor. (İstanbul/EVRENSEL)


ASKERİ SAVCILIK SİVİL SAVCILIĞA BİLDİRDİ: BALYOZ DARBE PLANI

1. Ordu Askeri Savcılığı, hazırladığı bilirkişi raporunda ‘Balyoz’ planının seminer değil ‘darbe planı’ olduğunu tespit etti. Bu tespiti sivil savcılık yaptığı açıklamayla duyurdu.
‘Balyoz’ soruşturmasında gözaltılar, tutuklamalar ve serbest bırakılmaların ardından çok dikkat çekici bir gelişme yaşandı. ‘Balyoz Darbe Planı’nı sivil ve askeri savcılık ayrı ayrı soruşturuyordu. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, askeri savcılığın başlattığı soruşturma çerçevesinde hazırlanan bilirkişi raporunda planın “Seminer değil, darbe planı olduğu” yönünde ifade yer aldı.
1. Ordu Askeri Savcılığı, hazırladığı bilirkişi raporunu İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na bir kurye aracılığıyla gönderdi.
Soruşturmanın şüpheli isimleri planın bir deprem semineri çalışması olduğunu iddia ediyordu. Askeri savcılığın raporunun resmi olarak açıklanması soru işaretlerini de ortadan kaldıracak. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘Parola’ya suç duyurusu

SONRAKİ HABER

KENDiNi ASTI!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...