27 Şubat 2010 00:00

YENİGÜN

İki hafta içinde olup bitenler baş döndürürcü bir hızla gelişti. Gelişmeler hâlâ dinmiş değil. Zira, süreç birçok gelişmeye gebe.

Paylaş

İki hafta içinde olup bitenler baş döndürürcü bir hızla gelişti. Gelişmeler hâlâ dinmiş değil. Zira, süreç birçok gelişmeye gebe.
Önce, daha önce JİTEM soruşturması da açan, İsmailağa Cemaati ya da tarikat soruşturmasıyla tanınan Erzincan başsavcısı, AKP’nin hışmına uğrayarak tutuklandı. Ardından YARSAV, harekete geçerek tutuklamayı gerçekleştiren savcıların yetkilerini düşürdü.
AKP ile yargı arasındaki çelişkinin su yüzüne çıktığı bu gelişmeden sonra AKP ile ordu arasındaki kapışma da had safhaya ulaştı.
Balyoz Darbe Planı kapsamında ses getirmekle kalmayıp yankı uyandıran bir gözaltı operasyonu başlatıldı. İçlerinde kuvvet komutanları da bulunan 49 emekli ve muvazzaf asker sorguya çekildi. Bu gelişme, Ergenekon soruşturması boyunca süren depremlerin en şiddetlisiydi.
Demokratikleşme, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, işçilerin haklarının karşılanması, 12 Eylül Anayasası’nın değiştirilmesi, cunta lideri ve ortaklarının yargılanarak cezalandırılması, baskıcı rejimin önünü açacak gelişmelere ve demokratik taleplere ayak direyen, ketumluğunu sürdüren AKP Hükümeti’nin, bu son gelişme karşısında bir panik yaşadığını da kaydetmek gerek.
AKP Hükümeti’nin bu gelişmelere ne kadar hakim olduğu, bir anda ortamı toz duman eden gelişmeleri ne kadar kontrol ederek yönettiği de tartışılıyor.
AKP’yi de aşan bir gücün tüm bu gelişmelerde ne kadar etkili olduğu ve uluslararası boyutlu bu egemen güç odakları arasındaki gelişmenin, şimdilik bazı anlaşmalarla sonuçlanmış olsa da nereye varacağı henüz belli değil.
Uluslararası basın, gelişmeleri olağanüstü olarak değerlendirirken, “hükümetin sürdürdüğü operasyonu ve gözaltıları kışkırtıcı bularak, askerlerin buna sessiz kalmayacağı” yorumunda bulundu. Türk ordusunun geleneksel darbeci yönüne dikkat çeken ulusal ve uluslararası basın, bir darbe durumundan söz etmese de, ordunun bir hamle içine gireceği konusunu da atlamadı.
Türkiye’de, “askerlerin bir harekete kalkışacaklarını ima eden, hatta bu yönlü beklenti içinde olanlar, çeşitli açıklamalarda bulundular.
Yurtdışı gezisinde bulunan Başbakan Erdoğan’a vekaleten başbakanlık görevini sürdüren Cemil Çiçek, hummalı bir çalışma içine girdi.
Bu arada AKP’li Maraş ve Çorum milletvekilleri, yaptıkları fişlemeler ve “kansızlar” açıklamalarıyla ortamı başka türlü germiş oldular.
Bülent Arınç’ın akıllara ziyan açıklama ve tepkileri de işin tuzu biberi…
Ancak esas gelişme, ordu içindeki hareketlenmeydi.
Tarihlerinde olmadık baskı ve operasyonlara muhatap olan emekli ve muvazzaf askerler, statükocu güçlerin de destek ve tahrikleriyle bir şaşkınlık ve arayış içine girdiler.
Orgenerallerin bir araya gelerek durum değerlendirmesi ve yol haritası çıkarma telaşı başka nasıl yorumlanabilir?
Bir süre önce “Sabrın da bir sınırı var, elimizde çok bilgi ve belge var, gerekirse açıklarız” tehdidinde bulunan Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, herhangi bir açıklamada bulunmasa da, Mısır gezisini iptal ederek, toplantılar yapmayı uygun gördü.
Gece geç saatlere kadar süren, toplu istifadan birçok gelişmeye yorum konusu olan Orgeneral Başbuğ’un yönetimindeki generaller toplantısının, vekil başbakan Cemil Çiçek tarafından katılımla sonuçlanması, gelişmenin boyutunu hepten genişletmiş oldu.
Başbakan’ın dönüşüyle birlikte, Cumhurbaşkanı Gül’ün çağrısıyla yapılan zirveden de anlaşılan, Dolmabahçe Mutabakatı’na benzer bir görüşmenin gerçekleşmiş olduğudur.
Gül, Erdoğan ve Başbuğ görüşmesi, eski kuvvet komutanlarının salıverilmesiyle sonuçlandı.
Ancak bu mutabakatın ne kadar süreceğine ilişkin kesin sözler etmek çok zor.
Yargı, ordu, hükümet cephesindeki karmaşanın toplumsal dayanakları, iş birlikçi bir yönetim, Amerikancı bir ordu, statükocu yargı ve geniş halk kitlelerinin demokratikleşme talepleri gibi birçok öge, çatışma dinamiklerini ateşlemeye devam ettikçe, daha güçlü kapışmalar yaşanmasını beklemek olağan sayılmalıdır.
ENDER İMREK
ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçisi AKP’yi bastı

SONRAKİ HABER

DİYARBAKIR’DAN ‘AÇILIM’ NOTLARI 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...