27 Şubat 2010 00:00

Türk Metal’e öfke

İşten çıkarılan İzmir Demir Çelik (İDÇ) fabrikası işçileri, işverenle anlaşma yapıp işçi çıkarılmasını sağladıkları gerekçesiyle Türk Metal Sendikası İzmir 2 No’lu Şube binası önünde protesto eylemi yaptı.

Paylaş

İşten çıkarılan İzmir Demir Çelik (İDÇ) fabrikası işçileri, işverenle anlaşma yapıp işçi çıkarılmasını sağladıkları gerekçesiyle Türk Metal Sendikası İzmir 2 No’lu Şube binası önünde protesto eylemi yaptı.
Sendika binası önünde toplanan işçiler, işten çıkarmalarda şube yönetiminin parmağı olduğunu iddia ederek, kendilerine açıklama yapılmasını istediler. Açıklamada işçiler adına konuşan ve bir süre önce kendisi de işten çıkartılan İDÇ baştemsilcisi ve sendika şube sekreteri İbrahim Erkoç, “Türk Metal 2 No’lu Şube Başkanı demirçelik işverenlerinin emrindedir, onların çıkarlarını savunmaktadır ve onların sözcüsüdür. Örgütlü olduğu işyerlerinde işverenin taşeronu gibi çalışıp işçi kıyımlarına onay veren hatta işverenlere “Eski işçileri çıkarın rahat edersiniz” önerisinde bulunmaktan çekinmeyen, başta Ege Çelik işvereni olmak üzere yüzlerce sendika üyesi işçinin işten çıkarılmasına destek veren şube başkanının adının sendikacılıkla anılmaması gerekir” dedi.
YILLARCA BEDEL ÖDEYEREK ÇALIŞTIK
İşçiler de işten çıkarmalar ve sendikacıların tutumuna oldukça tepkili olduklarını belirterek, yaşananların bir ihanet olduğunu dile getirdiler. “Yıllarca çalıştığımız, kolumuzu, parmaklarımızı, bacağımızı kaptırdığımız işyerinde sendikacıların talimatıyla işten çıkarılıyoruz. İşten çıkarmalar oluyor bir tanesi bile gelip bizimle ilgilenmiyor” diyerek tepkilerini dile getiren işçiler sendika binasına girerek yöneticilerle görüşmek istedi. Ancak sendika kapısını açmayan Türk Metal yöneticileri işçilerin ısrarı üzerine kapıyı açmak zorunda kaldı. İçeri girerek sendikacılarla tartışmak isteyen işçilerle Türk Metal yöneticileri arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Gazetemiz muhabirinin içeri girmesini engellemek isteyen Türk Metal yöneticilerine karşı işçilerin ısrarı üzerine basın görüntü alabildi. İşçiler neden kendilerine sahip çıkılmadığını, neden işten çıkarmalar yaşandığını, işverenlere listeyi kendilerinin mi verdiklerini soran işçilere Türk Metal yöneticileri hiçbir açıklama yapmadı. 2 No’lu Şube Başkanı Süleyman Yıldırım’ın kendilerinin karşısına çıkmamasına da öfkelenen işçiler kapıları yumruklayarak “Bunca yıl bizlerden aidat kesintileri yaptınız, bizim üzerimizden zenginlikler kurdunuz, sonunda bize yapacağınız bu muydu?” diye sorarak tepkilerini dile getirdi.
SENDİKALARDAN HESABI SORACAĞIZ
Sendika binasında yaşanan arbededen sonra işçiler adına bir açıklama yapan İbrahim Erkoç, “Bugün buraya gelerek yöneticilerle konuşmak, bilgi almak istedik ama bizimle görüşmekten kaçtılar, kapıyı açmak bile istemediler, ancak biz kararlıyız ve hesabını soracağız. Birkaç gün sonra yine geleceğiz, gerekirse burada çadır kuracak, yada Ankara’ya genel merkeze gideceğiz ama bunların hesabını soracağız” dedi. İşçiler daha sonra sendika binasından çıkarak dağıldı.
Türk Metal 2 No’lu Şube yöneticileri bu yaşananlarından şov amaçlı işler olduğunu söyleyerek yaşananlarla ilgili bir açıklama yapmayacaklarını belirttiler. (İzmir/EVRENSEL)

BİZ NİYE SENDİKALIYIZ?

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız işçilerin düşünceleri şöyle:
Veli Dirik: Sendika işverenle protokol imzalayıp işyerinden işçi attırıyor. Sendika bizim yanımızda yer alması gerekirken işverenlerin yanında yer alıyor. O zaman bizim örgütlü olmamızın bir anlamı kalmıyor. TEKEL işçilerine destek verdiklerini iddia ediyorlar. Samimi değiller, önce gelsin kendi işçilerine sahip çıksın. 170 kişinin çıkarıldığı fabrikada bir tanemize sahip çıkmıyorlar. Sanki işyerimizde sendika yok, sahipsiz kapı önüne konuluyoruz.
Mustafa Alpkirişçi: Şimdiye kadar sendikanın hiçbir faydasını da görmedik, hep zarar gören biz olduk. Sendika bizim aidatlarımızla servet yarattı ama işçiler hep baskı gördü. Hiçbir zaman yanımızda olmayanlar hep işverenlerle hareket ettiler. Bu son olay da artık yeter dedirtti. Orada çalışırken ayağını, parmaklarını, kolunu kaybeden arkadaşlarımız kapı önüne konuldu. Bizim aidatlarımızla beyler gibi yaşayanlar da bizleri yok saydı.
ÖNCEKİ HABER

Kamyon garajı değil yediemin deposu

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa