27 Şubat 2010 00:00

Kale Kilit’te huzur yok!

KALE Endüstri Holding bünyesinde bulunan Kale Kilit, kendini şöyle tanımlıyor: “Sektöründe ülkemizin lider firması ve dünya kilit piyasasında da entegre tesis olarak en büyük 3 firmadan biri.”

Paylaş

KALE Endüstri Holding bünyesinde bulunan Kale Kilit, kendini şöyle tanımlıyor: “Sektöründe ülkemizin lider firması ve dünya kilit piyasasında da entegre tesis olarak en büyük 3 firmadan biri.” Ancak sıra işçi haklarına gelince aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Dünyada 1 numara olmayı hedefleyen Kale Kilit, işçiler için “çalışma kampı” haline getirilmek isteniyor.
Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikadan işçilerle görüşüyoruz. İşten atılma tehlikesi nedeniyle isimlerini yayınlamadığımız işçiler, üretimin artırılması için sürekli baskı yapıldığını dile getirdiler. Günlük üretimin artırılması için geçtiğimiz hafta patronun toplantı yaptığını anlatan işçiler, şunları söylediler: “Şimdiye kadar en fazla 80 bin üretim yapmışız. Şimdiye kadar sadece bir defa 100 bin sınırına ulaşmışız.”
KAZAYA DAVETİYE
Kriz var denilerek asgari ücretin biraz üzerinde parayla çalıştırıldıklarını ifade eden işçiler, yoksulluk sınırının altında yaşadıklarını anlattılar. Patronun, sektörde birinci olmak için yaptığı baskı nedeniyle hızlı üretim yapıldığını ve bunun da iş kazalarına davetiye çıkardığını vurgulayan işçiler, “El ya da parmak kopmalar olmazsa yaşanan diğer kazalar ‘kaza’ olarak bile görülmüyor” dediler.
HUZURLU ÇALIŞMA!
Bu yaşananlara rağmen Kale Kilit şu iddiada bulunuyor: “Çalışanlarımıza sağlıklı ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlamayı, insana göre değil işe göre insan seçme ve yerleştirmeyi ilke edindik.”
Patronun her yıl, özellikle de sözleşme dönemlerinde 100 ile 500 arasında işçi çıkardığına dikkat çeken işçiler, bu koşullarda huzurlu olmalarının mümkün olmadığını söylediler. İşten atmalarla işçilerin yeni sözleşmeden yararlanmasının da engellendiğini ifade eden işçiler, “İşçileri, asgari ücretin bir lira fazlasını vermemek için işten atan patron, ya huzur nedir bilmiyor ya da huzuru, kendi kasasına giren para olarak görüyor” dediler.
(İstanbul/EVRENSEL)




SENDİKACILAR DİK DURMALI
İşçiler, sendikaların TEKEL direnişi sahiplenmemesi tedirginliğini yaşıyor. “4-c bugün TEKEL’e, yarın tüm işçilere kuralsızlık getirecek” diyen işçiler, İstanbul’daki TEKEL eylemlerine katılmışlar. Ankara’daki mitinge ise temsilcileri gitmiş. TEKEL işçilerinin tüm zorluklara rağmen dik durduğunu, ancak sendikacıların aynı tavrı göstermediğini ifade eden işçiler şunları söylüyorlar: “Biz de 10 senedir aynı kişiler işyeri temsilcisi, hiç değişmez, çünkü işçinin haberi bile olmadan seçilirler. Kale Kilit işçileri çoğunlukla TEKEL işçilerini haklı görüyor, ama hâlâ Başbakan’ın ‘Çalışmadan para almak istiyorlar, fazla maaş alıyorlar’ gibi laflarından etkilenen de var.”
Mustafa Mayda
ÖNCEKİ HABER

Hukukçular sitesinde grev kararı

SONRAKİ HABER

Kamyon garajı değil yediemin deposu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...