27 Şubat 2010 00:00

‘TEKEL ruhu sağlıklı’

ANKARA Tabip Odası (ATO) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), 542 TEKEL işçisi üzerinde uyguladıkları araştırma anketinin sonuçlarını TEKEL işçileri ve basınla paylaştı.

Paylaş

ANKARA Tabip Odası (ATO) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), 542 TEKEL işçisi üzerinde uyguladıkları araştırma anketinin sonuçlarını TEKEL işçileri ve basınla paylaştı.
Çok sayıda TEKEL işçisinin de katıldığı toplantıya, ATO Başkanı Gülriz Ersöz, TPD Genel Sekreteri Burhanettin Kaya, araştırma ekibinden İnci İlhan Özgür, Fatma Yıldırım ve Salime Tarihçi katıldı.
Sosyal devlet anlayışından uzaklaşıldığını belirten Ersöz, işyeri güvenliği ve işçi sağlığının gözardı edilmesini eleştirerek, grizu patlamasında yaşamını yitiren işçilerle, kazada ölen TEKEL işçisi Hamdullah Uysal’dan dolayı üzüntülerini dile getirdi.
Dünyada yaşanan önceki işsiz kalma örneklerinde ilaç, madde kullanım bozukluğu, şiddet davranışlarının arttığını belirten Burhanettin Kaya da, “işsizliğin ve sağlık hakkının yitirilmesinin, insan sağlığında yarattığı sorunların çözümünde, kamusal destek sağlamanın sivil toplum kuruluşlarına düşen önemli bir görev olduğunu” ifade etti.
MÜCADELE GALİP, ANKSİYETE YENİLDİ
Araştırmayı “anksiyete” (kaygı-endişe) ve “öz yeterlilik inancı” olarak iki boyutta yaptıklarını ifade eden İnci İlhan Özgür, Fatma Yıldırım ve Salime Tarihçi, sonuçları “anksiyete ortalama sınırlardan düşük, öz yeterlilik düzeyi yüksek” bulduklarını belirtti. Özgür, TEKEL işçilerinin, anket sorularına verdikleri cevaplarda çocukları ve aileleri için endişe yaşadıklarını belirttiklerini ifade etti. Dayanışma, direniş, değişim, kararlılık ve birlikte hareket etmenin verdiği güç temalarının öne çıktığını belirten Özgür, sağlanan sosyal desteğin anksiyetenin azalması ve öz yeterliliğin çoğalmasına neden olduğunu vurguladı.
“Örgütlü olma ve ortak sınıf paydasında dayanışma kültürü, belirsizlikle baş etme kararlılığını artırmıştır” diyen Özgür, toplumsal barış ve güvenli gelecek için yan yana durmanın, insan, sendika ve demokratik kitle örgütleri için zorunluluk olduğunu vurguladı.
ARKADAŞLAR DAHA İYİ BİLİR
Araştırma grubunda görev yapan Fatma Yıldırım, benzer bir süreci yaşayan Sümerbank işçilerinde görülen olumsuz etkileri, TEKEL işçilerinde görmediklerini belirtti. Abdi İpekçi Parkı’nda yaşanan saldırının sosyal destek ile hemen onarıldığını belirten Tarihçi ise TEKEL işçilerinin yeni bir saldırıyı “sağdan gelir, soldan gider” şeklinde yorumladıklarını belirterek, travmatik sonuçlar doğurabilecek böyle bir saldırının sosyal destek ile “şimdilik” hiçbir olumsuz etkisinin görülmediğini belirtti.
Sunum yapan akademisyenlerin sık sık kendilerini izleyen TEKEL işçilerine “Arkadaşlar daha iyi bilir” diyerek atıfta bulunduğu basın toplantısı, TEKEL işçilerinin alkışlarıyla bitti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Alevi örgütleri isyanda: Bu bir sabotaj

SONRAKİ HABER

‘Yanık Ülke’asıl şimdi yandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa