27 Şubat 2010 00:00

‘Alanlarda şiddete hayır demek yetmiyor’

Bu yıl 100’ncü yılı kutlanacak olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, kadına yönelik şiddet de artıyor.

Paylaş

Bu yıl 100’ncü yılı kutlanacak olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, kadına yönelik şiddet de artıyor.
Boşandığı eşinden şiddet görmeye devam ettiği gerekçesiyle dava açmasına rağmen, koruma tedbirlerinin alınmadığını belirten R.T. isimli kadın, “Birçok kadına sahip çıkılmadığı için öldürüldü. Bana sahip çıkılmasını istiyorum” dedi.
Diyarbakır’da yaşayan R.T. şiddet gördüğü gerekçesiyle 18 yıl evli kaldığı eski eşi R.E.’den 2008 yılında mahkeme kararıyla boşandı. Ancak 4 çocuk annesi R.T. eski eşinin her seferinde evine saldırarak kendisine şiddet uyguladığı için, Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkemeden ‘koruma tedbiri’ isteyen R.T. için sadece mahkemeye getirilmesi sırasında koruma tedbirlerinin uygulanmasına karar verildi. Mahkeme kararına tepki gösteren R.T.’nin hikayesi ise kadına yönelik şiddet ve kanuni yetersizlikleri gözler önüne seriyor. 17 yaşında evlendiğini belirten R.T. evlendiğinden beri eşinin çalışmadığını ve sürekli kendisine şiddet uyguladığını ifade etti. Ekonomik sorunlar yaşadıklarını dile getiren R.T., “Evliliğim boyunca hep şiddet gördüm. Gittiğim Bağlar Polis Karakolu’nda sürekli ‘Bedeninde kırık yok’ diyerek beni geri çevirdiler. 2008 yılında ayrıldım ancak yine kurtulamadım. Eve gelerek tehdit ediyordu” dedi.
KADIN KURUMLARINA DUYURULUR!
Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Sarmaşık Derneği’nden aldığı yardım ve evlere temizliğe giderek çocuklarına baktığını ifade eden R.T., “Kirada kalıyorum. Her ay 150 TL kira parası veriyorum. Eşimden şiddet gördüğüm için Diyarbakır’da bulunan bir kadın kurumuna başvurdum. Ancak bana ‘Sığınma evinde yer yok’ dediler. Mahkemeye gidip dava açtım, onlarda boşandığım eşimi tutuklamadılar. Mahkeme aile içi şiddet olunca ceza vermiyor. Bir kaç kadın kurumuna gittim ancak yeterli desteği alamadım. Kadınlar hep şiddet görüyor. Ve 8 Mart yaklaşıyor. 8 Mart’ta kadınlar alanlara çıkarak, şiddete hayır diyorlar, kadın katliamlarına hayır diyorlar. Sadece hayır demek yetmiyor. Bir çok kadına sahip çıkılmadığı için öldürüldü. İşte ben de bunun bir örneğiyim. Kadınların şiddetten uzaklaştırılması gerekiyor. Kadın kurumları, kadınlara sahip çıkamıyor. Bana yardım edilmesini istiyorum. İş olanağı istiyorum” dedi.
‘YARGI GEREKEN ÖNEMİ GÖSTERMİYOR’
R.T.’nin Avukatı Fehmile Danış, Müvekkili için sadece “Duruşmalarda güvenlik önleminin alınması” yönündeki taleplerinin kabul edildiğini söyledi. Kadın katliamlarına dikkat çeken Danış, “Kadın ölümlerinin arttığı bir ülkede halen tedbirler alınmıyor. Tutuklanma tedbirine başvurulmuyor. AİHM kararına rağmen yargı gereken önemi göstermiyor. Bu tür davalara gereken önemin verilmesini talep ediyoruz. Tedbir alınmadığı için bir çok kadın hayatını kaybetti. Ve artık ölümlerin yaşanmaması için tedbirler alınmalıdır” dedi. (Diyarbakır/DİHA)
Mekiye Görenç
ÖNCEKİ HABER

8 MART TATİL OLSUN TALEBİ MECLİSE TAŞINDI

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...