27 Şubat 2010 00:00

Netanyahu işgalde ısrarlı

İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’e 600 yeni konut yapmayı planladığı öne sürüldü.

Paylaş

İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’e 600 yeni konut yapmayı planladığı öne sürüldü. Haaretz gazetesindeki iddiaya göre proje, bölge planlama komisyonundan geçti. İsrail, hafta başında da ilan ettiği “ulusal kültürel miras”a Batı Şeria’daki İbrahim Camii ve Rahel Türbesi’ni dahil etmişti. Karar üzerine Filistinlilerle İsrail polisi arasında çatışmalar yaşanmıştı.
Filistinlilerin yaşadığı Şufat bölgesinin yakınlarında inşa edilecek yeni konutların ilk etapta 1100 daire olarak planlandığı, ancak daha sonra bazı arazilerin Filistinlilerin özel mülkü olduğunun anlaşılmasıyla bunun 600’e çekildiği öne sürüldü.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçtiğimiz yılbaşında kurduğu aşırı sağcı koalisyonun başına geçer gezmez Kudüs’le ilgili planlarını ortaya koymuş ve bu kentin sonsuza dek İsrail’in başkenti olarak kalacağını duyurmuştu. Daha sonra da kentin muhtelif yerlerinde yeni konut inşaatlarına başlanacağı yönünde haberler çıkmaya başlamıştı.
Doğu Kudüs’te halen 200 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor. İsrail genel olarak inşa ettiği yeni yerleşim birimlerine radikal grupları yerleştirerek İsrail varlığını bu bölgelerde kalıcı hale getirmeye çalışıyor.
Birleşmiş Milletler tarafından gayrı meşru olarak kabul edilen Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yerleşim birimleri yeniden canlandırılmaya çalışılan barış sürecinin önündeki en büyük engel olarak adlandırılıyor.
Filistinliler yeni bir barış sürecinin başlayabilmesi için İsrail’in işgal altındaki bölgelerde yeni yerleşim birimi inşaatlarının hemen durmasını istiyor. ABD Yönetimi de zaman zaman İsrail’in yerleşim birimi inşaatlarını eleştirmesine rağmen bu konuda caydırıcı bir adım atmıyor.
Bu arada, Benyamin Netanyahu, Batı Şeria’daki iki dini mekandaki restorasyon çalışmalarının, Müslümanlar’ın ibadet özgürlüğüne zarar vermeyeceğini iddia etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da kan durmuyor

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...