27 Şubat 2010 00:00

Afganistan’da kan durmuyor

AFGANİSTAN’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda en az 17 kişi hayatını kaybetti.

Paylaş

AFGANİSTAN’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda en az 17 kişi hayatını kaybetti. Saldırılarda hedef alınan otellerden birinde, Kabil’deki İtalyan Büyükelçiliği’nde çalışan bir İtalyan diplomatın da öldüğü açıklandı. Emniyet Müdürü Seyit Abdülgaffar Seyitzade, saldırıda en az 32 kişinin de yaralandığını söyledi.
TALİBAN ÜSTLENDİ
İntihar saldırılarının sorumluluğunu Taliban üstlendi. Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, saldırıların sorumluluğunu üstlendiklerini bildirdi. Mücahid, 5 intihar militanının yabancılar tarafından kullanılan 2 binaya saldırdığını söyledi. Saldırıların düzenlendiği otellerde Hintlilerin de kaldığı belirtildi.
Saldırganlar, alışveriş merkezi, konuk evi ve otelin bulunduğu bölgeye saldırmış, en az 2 patlamadan sonra silah sesleri duyulmuştu.
KARZAİ KINADI
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, başkent Kabil’de düzenlenen intihar saldırısını kınadı. Karzai yaptığı açıklamada, aralarında Hintlilerin de bulunduğu 17 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı sert dille kınayarak, saldırının, Afganistan ile Hindistan arasındaki ilişkileri zedeleyemeyeceğini söyledi.
Hamid Karzai, Hindistan hükümeti ve halkına saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi, hayatını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerine taziyelerini iletti. Afganistan devlet başkanı, Afgan yetkililerinin olayı soruşturduğunu sözlerine ekledi.
TALİBAN KOMUTANI YAKALANDI
Pakistan Taliban Hareketi’nin (TTP) önemli komutanlarından Abdul Aziz’in, Karaçi kentinde tutuklandığı bildirildi. Karaçi polisinden Ömer Şahid, Şorap Gat bölgesinde kaldığı hücre evine yapılan baskın sonucu TTP Komutanı Aziz ile birlikte çok sayıda patlayıcı, silah, ve dokümanın ele geçirildiğini söyledi.
Şubat başında Taliban’ın iki numaralı ismi olarak bilinen Molla Baradar’ın, Karaçi’de yakalanıp sorgulanmasıyla birlikte El-Kaide ve Taliban örgütünün üst düzey yöneticilerine karşı güvenlik güçlerinin operasyonları hız kazandı.
Pakistan güvenlik güçlerinin, Taliban ve El-Kaide militanlarına karşı ay başında başlattığı operasyonlarda, şimdiye kadar 16 üst düzey Taliban yöneticisi tutuklandı ya da öldürüldü.
BARADAR
İADE EDİLMEYEBİLİR
Öte yandan, Pakistan’da Lahor Yüksek Mahkemesi, Taliban lideri Molla Baradar ve 4 Taliban komutanının Afganistan’a iade edilmesine karşı çıktı.
Mahkeme Başkanı Halid Havaca, Pakistan güvenlik güçlerinin elinde tutuklu bulunan Afgan asıllı Taliban komutanlarından Molla Baradar, Molla Kebir, Molla Muhammed, Amir Muavi ve Molla Selam’ın, 15 Mart’a kadar herhangi bir yabancı ülkeye iade edilmemelerinin kararlaştırıldığını açıkladı.
BİR İNGİLİZ ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ
Afganistan’ın güneyinde NATO ve Afgan askerlerinin düzenlediği Müşterek Operasyonu’nda bir İngiliz askerinin öldüğü bildirildi.
İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, askerin, dün sabah Helmand’a bağlı Nadı Ali bölgesinde operasyona katılan askerlere destek veren devriyesinin saldırıya uğraması sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi. Böylece, Afganistan’da 2001 yılı Ekim ayından bu yana ölen İngiliz askerlerinin sayısı 266’ya yükseldi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

PAKİSTAN - HİNDİSTAN GÖRÜŞMELERİ SONUÇSUZ

SONRAKİ HABER

Netanyahu işgalde ısrarlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...