27 Şubat 2010 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Okuyucular ve dinleyenler, yargıçların kişisel çıkarları için binlerce çocuğu hapse gönderdiği Pennysilvania skandalı hakkında bilgi sahibidirler

Paylaş

Okuyucular ve dinleyenler, yargıçların kişisel çıkarları için binlerce çocuğu hapse gönderdiği Pennysilvania skandalı hakkında bilgi sahibidirler. Muhtemelen bu olay, basının çarmıha germesiyle biraz daha alevlendi. Ancak New York eyaletinin işlevsiz yargı ve hapis sistemi hakkında kimse tek kelime etmedi.
Vali David Patterson tarafından atanmış özel görev kuvveti tarafından bu yakınlarda yayımlanan bir rapora göre, eyalet sistemi neredeyse her şeyi yanlış yapmış. Hapishanelerdeki gençler çok az danışmanlık, az eğitim ve sınırsız fiziksel tacize maruz kalmışlar. Çocuklar, görevliler tarafından dövülüp kemikleri kırılmış. Bir çocuk ölmüş.
Problemler o kadar vahimdi ki, eyalet bu tesisleri denetledi ve New York aile mahkemeleri yargıçlarına gençleri ciddi kamusal tehlike arz etmedikleri sürece hapse göndermemelerini tavsiye etti.
Gerçekte, ABD Adalet Bakanlığı, aksak işleyen sistemi denetlemesi için tehdit ediliyordu. Ki bu sistem, her yıl 20 bin dolardan fazlaya mal oluyordu. Üstelik pahalı olduğu kadar etkisizdi de.
Şimdi ise okul kaçamağında hırsızlık yapan çocukları hapiste tutuyorlar. Okula gidemeyen yüzlerce, binlerce çocuğu hapse atan ve onları eğitmekten aciz bir sistem düşünün. New York’taki bütün genç nüfusun yüzde 76’sı hapiste, bunların yüzde 80’i Latin ya da siyah kökenli. Pennysilvania hakimlerinden daha sömürücü bir sitem hayal etmek zor.
Bir kez daha çocuklar vahşi ve tahrip edici bir sitemin kucağına bırakıldı ki, şehir dışındaki işletmeler birkaç yüz işgücü artırabilsin.
Aslında çölde bir deve gibi satılmadılar, ancak aynı şekilde sömürüldüler.
Bir toplumun en fakirlerine davranış şekli ve çocukları savunmadaki tutumu, onun deliliğinin ölçütüdür.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Uludağ’ın eteklerinde sekizinci buluşma

SONRAKİ HABER

Irak’tan çalınan bin tarihi eser iade edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa