27 Şubat 2010 00:00

C-4 ÖLDÜRÜR 4-C SÜRÜNDÜRÜR

İZMİR’de TEKEL işçilerinin Ankara’dan yaktığı ateş sokakları aydınlattı.

Paylaş

İZMİR’de TEKEL işçilerinin Ankara’dan yaktığı ateş sokakları aydınlattı. Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK temsilcileri, önceki gün akşam saatlerinde Cumhuriyet Meydanı heykel önünde bir araya geldiler. Ellerinde meşalelerle yoğun yağışın altında Gündoğdu Meydanı’na yürüyen konfederasyonların üye ve temsilcileri, burada yaptıkları açıklamada, yine AKP iktidarına seslenerek; duyarsızlıktan vazgeçilmesi ve soruna acil çözüm üretilmesine yönelik çağrı yaptılar. Yürüyüşe İzmir Tabip Odası, TMMOB’a bağlı odalar, bazı siyasi partiler ve dergi grupları da katılarak destek verdi. Eylemde Tek Gıda-İş üyesi işçilerin yoğun katılımı göze çarptı.
Konfederasyonlar adına ortak basın açıklamasını okuyan Türk-İş Ege Bölge Şube Başkanı Mustafa Kundakçı, “TEKEL işçisinin verdiği mücadele, başta 4-c olmak üzere güvencesiz tüm çalışma biçimlerinin açığa çıkmasını ve bu sorunun Türkiye gündemine oturmasını sağlamıştır. Bu mücadele ile 4-c statüsünde önemli değişiklikler yapılmış, ancak iş güvencesinden yoksun ve özlük haklarını korumayan yapısı değiştirilmemiştir. Direniş bu yüzden sürmekte ve çığ gibi büyüyerek devam etmektedir” diye konuştu.
Eylemin sonunda bugün 10.00-12.00 arası Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği önünde yapılacak oturma eyleminin duyurusu yapıldı.
DESTEKLER SÜRECEK
Manisa’da KESK’in organize ettiği yürüyüşe, EMEP ve TKP de katıldı. Ulupark’tan Manolya Meydanı’na yürüyen emekçiler, ‘C-4 öldürür, 4-c süründürür’ sloganları attılar. Yürüyüş sonunda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Fatih Yoğurtçu, TEKEL işçilerine desteklerinin süreceğini belirtti.
AKHİSAR’DA POLİS ENGELİNE RAĞMEN...
Akhisar’da Türk-İş, KESK, DİSK ve Kamu-Sen’in organize ettiği TEKEL işçilerine destek amacıyla yapılmak istenen meşaleli yürüyüşe, emniyet müdürlüğünün izin vermemesi nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Eski belediye binasından TEKEL binasına yürümek isteyen yaklaşık 300 kişi, polis engeline takılınca yoğun yağmur altında sessiz biçimde alana geldi. TEKEL merkez binası önünde meşalelerin yakılmasıyla başlayan eylemde, Akhisar TEKEL işçileri en önde yerlerini aldılar. Basın açıklamasını okuyan TEKEL işçisi Ferhat Durgut, TEKEL işçilerinin haklarını alıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Açıklamaya EMEP, ÖDP ve Halkevleri üyeleri de katılarak destek verdi.
‘Yaşasın TEKEL direnişi’ diyen Antalya emek ve demokrasi güçleri de, Halk Bankası önünde toplanarak Kışlahan Meydanı’na doğru meşaleleriyle yürüdüler.
4-C’Lİ BAŞBAKAN İSTEMİYORUZ
Afyonkarahisar KESK tarafından yapılan açıklamada ‘4-c’li başbakan istemiyoruz’ sloganları atıldı. Polisin engellemeye çalıştığı eylemde yol trafiğe kapatılarak, PTT önünde basın açıklaması gerçekleşti. Emek Partisi, CHP, Alevi Kültür Derneği ve üniversite öğrencilerinin de katıldığı açıklama, sendika binası önünde çekilen halaylarla sona erdi.
Yatağan’da yapılan meşaleli yürüyüşe ise maden işçileri, enerji işçileri, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Yatağan ve çevre belediye başkanları ile Yatağan halkı katıldı.
Muğla’nın Milas ilçesinde de sendikalar, partiler ve meslek odalarının katılımıyla Atapark’ta bir eylem yapıldı. Yoğun yağmura rağmen yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde, TEKEL işçilerinin mücadelesinin tüm işçi ve emekçilerin mücadelesi olduğu belirtilerek, özelleştirmelerin uluslararası sermayeye artan bağımlılıktan öte bir anlam taşımadığı ifade edildi. Maden ve enerji işçilerinin kitlesel katıldığı eylemde açıklamayı yapan Tes-İş Yatağan Şube Sekreteri Mustafa Koçak, 4-c dayatmasının sadece onların sorunu olarak görülemeyeceğini söyledi.
AKDENİZ’DEN TEKEL’E SELAM
Akdeniz Bölgesi’nde TEKEL işçilerine destek için yapılan eylemlerde, işçilerin direnişinin kazanımla sonuçlanacağına olan inanç dile getirildi.
Adana’da Türk-İş, KESK, DİSK ve Türkiye Kamu-Sen, meşaleli yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, TEKEL işçilerinin mücadelesinin öğretici olduğu vurgulandı. Adana Tabip Odası, Emek Partisi, Halkevleri gibi siyasi parti ve kurumların da destek verdiği eylem, Türk-İş bölge binası önünde başladı. Meşalelerin yakılmasının ardından kitle, ‘TEKEL’in ateşi AKP’yi yakacak’ sloganları ile İnönü Parkı’na kadar yürüdü. Basın açıklamasını okuyan Türkiye Kamu-Sen Adana Temsilcisi Kamil Köse, AKP Hükümeti’nin yıllardır uyguladığı neoliberal politikaların iflas ettiğini belirtti.
ZAFERLE SONUÇLANACAK
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun birlikte düzenlediği eyleme, yüzlerce kişi katıldı. TEKEL işçilerinin mücadelesinin zaferle sonuçlanacağını dile getiren Emek ve Demokrasi Platformu ve KESK Dönem Sözcüsü Kenan Hazar, eylemlerin büyüyerek süreceğini söyledi. Mersin’in en işlek caddesi olan Atatürk Caddesi, eylem nedeniyle yetkililer tarafından karartıldı. Yüzlerce kişinin uzun süren protestosu sonucu, cadde aydınlatma lambaları yeniden açıldı.
TEKEL’İN ATEŞİ AKP’Yİ YAKACAK
TEKEL işçilerine destek amacıyla yanan meşaleler, bir kez daha karanlık sokakları aydınlattı. Ellerinde meşaleler, ağızlarında düdükler, göğüslerinde ‘4-c, 4-b’ye hayır” kokartları, İskenderun’un Pac Meydanı’nda toplanan Türk-İş, DİSK ve KESK üyesi işçi ve emekçiler, Şehit Pamir Caddesi üzerinden Boyacılar Parkı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Siyasi parti ve kitle örgütlerinin de destek verdiği eylemde, ‘Yaşasın İş Ekmek Özgürlük Mücadelemiz’, ‘TEKEL’in ateşi AKP’yi yakacak’ sloganları atıldı. Boyacılar Parkı’nda ortak açıklamayı yapan Tüm Bel-Sen Hatay Şube Başkanı Müfit Cihnioğlu, ülkenin sokaklarını, alanlarını bir kez daha meşaleleriyle aydınlattıklarını; emekçilerin, halkın taleplerini yüksek sesle bir kez daha dile getirdiklerini ifade etti.
MEŞALELER TEKEL İŞÇİLERİ İÇİN YANDI
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde de meşaleler TEKEL işçileri için yandı. Eğitim Sen Dörtyol Temsilciliği binası önünde toplanan Eğitim Sen, EMEP, BDP ve ÖDP üyeleri, buradan meşale ve dövizlerle belediye önüne doğru yürüyüşe geçtiler. Türk Eğitim-Sen üyeleri de Çarşı Meydanı’nda yürüyüşe katıldılar. Güzergah boyunca esnaf ve halk, alkışlarla yürüyüşe destek verdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Antep’te TEKEL ve Çemen işçileri için

SONRAKİ HABER

EYLEMLER SONUNA KADAR SÜRECEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...