02 Mart 2010 00:00

ANKARA’DA YENi KRiZ ANAYASA

Yargı krizi, asker-hükümet krizi derken, Ankara’da yeni kriz Anayasa oldu. Erdoğan’ın açıklamaları tartışma yarattı.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargı reformu ve anayasa değişikliğinin ay sonuna kadar Meclis gündeminde olacağını açıkladı. Böylece, bir süredir durulmuş olan anayasa tartışması yeniden alevlendi. Peki, siyasi partiler tartışmanın neresinde duruyor? AKP, CHP, MHP ve BDP temsilcileri tartışmaları değerlendirdi.
AKP DÜĞMEYE BASTI
İktidar partisi, Anayasa’da yapmayı planladığı değişiklikler için düğmeye bastı ama bazı problemler var. Başbakan Erdoğan, içinde Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) geniş tabana yayılması önerisinin de bulunduğu anayasa değişikliği çalışmalarının kısa vadeli öncelikleri arasında olduğunu söyledi.
İTİRAZLAR VAR
HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının artırılması ve bu iki kurula da TBMM’nin üye seçmesi hukukçulardan tepki görüyor.
Tartışmalar bununla da sınırlı değil. AKP’nin samimi olmadığı için, yeni anayasanın demokrasi yerine AKP’nin iktidarını güçlendirme hedefi ile hazırlandığı da eleştiriler arasında.
OYLAMADA 330 EŞİĞİ
Değişikliğin TBMM’den geçmesi için gizli oylamada 330-367 arasında oy gerekiyor. AKP’nin ise 337 sandalyesi var. TBMM başkanı oy kullanamıyor. AKP’de iki vekil de disipline sevk edilmiş durumda. Zekeriya Özcan gibi muhalif vekillerden gelecek ret oyları dolayısıyla da, 330 oy kritik bir eşiğe giriyor.
ŞAHİN, ÖZLEMLE BEKLİYOR!
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilerin anayasa değişikliği paketine ilişkin sorularını yanıtladı. Şahin, anayasa değişiklik teklifine ilişkin olarak, Türk demokrasisini daha da geliştirecek ve halka ekonomik, sosyal katkılar sağlayacak her teşebbüsten memnuniyet duyacağını söyledi ve “Teklifin başkanlığımıza verilmesini özlemle bekliyorum” dedi.
AKP: MUTABAKAT ARAYACAĞIZ
Grup Başkan Vekili Suat Kılıç: “AK Parti’ye özel bir çalışma içinde değiliz. Muhalefetle uzlaşı için mutabakat aranacak. Şartlı bir pazarlık söz konusu değil. MHP ve CHP, bu Meclis’in anayasa değişikliği yapamayacağını düşünüyorlarsa sine-i millete dönsünler.”
CHP: 2 MADDELİK DEĞİŞİKLİĞE VARIZ
Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay: “Yapılmak istenen anayasa değişikliği, yargının bağımsızlığını ortadan kaldırmaktır. CHP, dokunulmazlık ve geçici 15. madde haricinde, bu aşamada, bu siyasal iktidarla bir anayasa değişikliğinde taraf olmayacaktır ve anayasa değişikliğine destek vermeyecektir.”
MHP: 7 YIL NEYİ BEKLEDİNİZ?
Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır: “AKP’yi samimi ve dürüst bulmuyoruz. 7 yıl geçmiş, konu hâlâ taslak halinde. AKP, şartlı pazarlık efeliği yapmasın. Bu şartlar altında bizim AKP ile iş birliği yapmamız söz konusu olmayacak. Önce siyasi partilere sonra da taraflara gelsinler ama onlar tehditle geliyorlar.”
BDP: AKP KENDİ ANAYASASI PEŞİNDE
Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani: “AKP her zamanki gibi yeni ve sivil bir anayasa yerine çıkarları temelinde halkı kandırmaya ve oyalamaya devam etmektedir. Temsilde demokratik istikrarı sağlayan, seçim barajı hukukunu da ele alan bir metin gerek.”
BAKANLAR KURULU DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞTI
BAŞBAKAN Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, başta “yargı reformu”, “TEKEL direnişi” ve “Balyoz Darbe Planı” olmak üzere önemli konuları değerlendirdi.
Başbakanlık Yeni Bina’da saat 11.00’de başlayan toplantıda pek çok konu başlığı gündeme geldi. Yargı reformu, anayasa değişikliği, TEKEL direnişi, ABD’deki Ermeni Tasarısı, AB ve ekonomi, gündeme gelen konular oldu. Toplantının en önemli konusu, yargı reformu ve anayasa değişikliği oldu.
(Ankara/EVRENSEL)

BAROLAR BİRLİĞİ HÜKÜMETİ UYARDI
Yargı reformuyla ilgili tartışmalara Barolar Birliği de katıldı: “Öngörülen değişiklik, dengeleri onarılamayacak şekilde bozar. Reform bugünkü kavga ortamında gerçekleştirilemez.”
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Vekili Berra Besler imzasıyla yapılan açıklamada şunlara dikkat çekildi:
*Reform adı altında, yasamanın yargıya müdahalesini öngören beyanlar endişe verici.
*Sözü edilen değişiklikler, kuvvetler ayrılığı ilkesindeki dengeleri onarılmayacak şekilde bozar.
*Aceleyle getirilecek reform, demokratik sisteme tahribat verir.
*Yargının dışlandığı bir düzenin hukuk devleti ilkesiyle ilgisi olamaz, uyarıları yapıldı.
*Parti kapatmaların Meclis’e devri yargı erkini etkisiz kılar.

PAKETTE NELER VAR?

10 maddelik bir değişikliğe gidilecek. En önemli başlık yargı reformu. Yargıda köklü değişiklik planlanıyor.
*Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı değiştirilecek. Geniş tabanlı temsil oluşturulacak. Meclis ve Cumhurbaşkanı da HSYK'ya üye seçebilecek.
*Anayasa Mahkemesi’nin de yapısı değiştirilecek. Bireysel başvurunun önü açılacak.
*Siyasi partiler kanunundaki başklıklar da pakette olacak. Parti kapatmak zorlaştırılacak. Kapatmanın Meclis'te oylanmasının önü açılacak.
*Türkiye Milletvekilliği de gelecek. 100 milletvekili baraja tabi olmadan Türkiye Milletvekili olarak Meclis'e girecek.
*Reform paketinin kamuoyu desteğini yükseltmesi beklenen maddesi ise; memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı tanıyan başlık olacak. Anayasa’daki “işçi” ifadesi “çalışan” ifadesiyle değiştirilerek memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı verilecek. Ancak hükümet de eline lokavt kozunu alacak.
ÖNCEKİ HABER

Başbakan’ın malvarlığı arttı!

SONRAKİ HABER

Antep’te TEKEL ve Çemen işçileri için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa