02 Mart 2010 00:00

Çözüm için müzakere

DEMOKRATİK Toplum Kongresi’nin (DTK) Diyarbakır’da düzenlediği ‘Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri Konferansı’nın sonuç bildirgesi, DTK Eş Başkanı Yüksel Genç tarafından açıklandı.

Paylaş

DEMOKRATİK Toplum Kongresi’nin (DTK) Diyarbakır’da düzenlediği ‘Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri Konferansı’nın sonuç bildirgesi, DTK Eş Başkanı Yüksel Genç tarafından açıklandı.
Bildirgede, “Kürt sorunu da dünya deneyimlerinden alacağı ilhamla ve aynı zamanda kendi deneyimini yaratarak, diyalog, istişare ve ortak paydalarda buluşarak çözüme kavuşturulabilir niteliktedir. Sorununun çözümünden korkmak, uzlaşma sürecini uzatmakta ve telafisi daha zor yaralara yol açmaktadır. Konferansta diyalog ve müzakere ile devam edilmesi zorunluluğu konusunda mutabakata varılmıştır” denildi. Önce sorunun tanımlanması, sonra tarafların tanınmasının önemine dikkat çekilen bildirgede, “Çözüme ulaşmanın asgari şartı olarak, sorunu anlamak, karşı tarafı anlamak, barışçıl çözüme katkı sunacak bir dilin oluşturulması üzerinde durulmuştur. Karşılıklı güven artırıcı önlemlerin-çabaların, müzakereler için olmazsa olmaz bir şart olduğunun altı çizilmiştir” denildi. Dünya deneyimlerinin geçmişle yüzleşmenin sorunun çözümünü daha fazla kolaylaştırdığının dile getirildi bildirgede şu ifadeler yer aldı: “Bu nedenle, PKK de dahil Kürt siyasi hareketinin, geçmişi tartışmaya açarak yeniden değerlendirmesinin, Kürt sorununun çözüm arayışı sürecine çok olumlu bir katkı yapacağı üzerinde durulmuştur. Aynı şekilde devletin bu soruna karşı uygulamalarının da tartışıldığı Türk kamuoyunda süregelen tarihle yüzleşmenin, Kürt sorununun çözümünde yaşamsal bir öneme sahip olduğu belirtilmiştir.” “Sorunun çözümü için diyalog ve müzakere sürecine uluslararası camianın katkısına olanak sağlanmalı” denilen bildirgede şu ifadelerle devam etti: “Kürtlerin eşitlik ve özgürlük mücadelesinin terörizm ve bölücülük olarak nitelendirilmesinin çözümü imkansızlaştırdığına, bu anlayışın dışlayıcı ve çatışmacı bir zemin oluşturduğuna dikkat çekilmiştir. Tüm yurttaşların üzerinde uzlaşacakları ve katkı yapacakları, yeni bir anayasa da dahil, bir yol haritasının belirlenmesinin önemine işaret edilmiştir. Tarafların barış sürecinde söylemlerini ve temsilcilerini belirleme hakkının karşılıklı kabulüne dikkat çekilmiştir.”
(DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Van’da esnaf kepenk kapatıyor

SONRAKİ HABER

Taksi tutacak para olmayınca...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...