02 Mart 2010 00:00

Ordu Yağ’daki dayatmalara karşı...

FİSKOBİRLİK Genel Kurul kararı ile satılan Ordu Yağ AŞ’de ücretlerin düşürülmesine ilişkin tepkiler artarken...

Paylaş

FİSKOBİRLİK Genel Kurul kararı ile satılan Ordu Yağ AŞ’de ücretlerin düşürülmesine ilişkin tepkiler artarken, konuya ilişkin açıklama yapan EMEP Ordu İl Örgütü, “Her kamu malının satışı -özelleştirilmesi- sonucu yaşananların aynısı Ordu Yağ’da yaşatılmak isteniyor” dedi.
Fındıkta yaşananları ve yaşanacakları sistemin gelmek istediği noktayı gördükleri için tehlikelerin hepsini bir bir sıraladıklarını söyleyen İl Başkanı Coşkun Özbucak, şunları ifade etti: “Duymayan kulakları, görmeyen gözleri açmaya çalıştık. Ve sonuçta istemediğimiz olumsuzluklar yaşatıldı. Yaşatılmaya da devam ediliyor. Sonuçta fındık üreticileri mağdur edildi. Bunun sonucu olarak bugün de Ordu Yağ Sanayi işçileri mağdur edilmek isteniyor. Ordu Yağ Sanayi’nin satışına karşı çıkarken ‘İşçiler iş güvencesi ve ücretler konusunda zorlanacaklar’ dedik. Hatta bunu 94 işçinin işten atıldığı dönemde sıklıkla vurguladık. Keşke yanılsaydık. Ama sistemi bildiğimiz için izlenen ekonomik politikaların sonucunu tahlil edebildiğimiz için yaşanacakları bilme konusunda sıkıntımız olmuyor. Bu nedenle de gelecek konusunda uyarılarımızı hep yaptık. Bugün neler yaşanıyor? Ordu Yağ Sanayi işçilerinin ücretleri düşürülüyor. Hem de 600-900 lira arasına. Bu işyerinde sendika yetkili, toplusözleşme yapmış. Sözleşme dönemi bitmeden tek taraflı ücret düşüklüğü yapmak, işçileri ‘köle’ olarak görme anlayışını ortaya koyuyor. Ordu Yağ Sanayisi’ni ucuza kapatanlar yetinmiyor, işçi ücretlerini de düşürüyorlar. Şaşırmıyoruz. Sermaye-patron hep kazanmak ister. Bu nedenle de işçinin hakkını yok etmekten utanmaz, işçiyi mağdur etmekten sıkılmaz. Ordu Yağ Sanayi patronunun uygulamasının, hükümetin kamu işçilerine uyguladığı 4-c kölelik yasasından farkı yoktur. Her ikisi de işçilerin var olan haklarını yok ediyor. ”
ORDULULARA ÇAĞRI
Ordu kamuoyu ve işçilerin, TEKEL işçilerinin mağduriyetinden sessiz kalmanın çözüm olmadığını öğrendiğini söyleyen Özbucak, “İşçilerin mağdur edilmesine partilerin, sendikaların, derneklerin tutumu ve ilgileri de niyetlerini ortaya çıkaracaktır. İşçilerin köle olarak görülmesine, ücretlerin düşürülmesine sessiz kalınmasın. Tepkimizi ve işçilere yönelik desteğimizi ortaya koyarak, sefalet ücreti dayatmalarını engelleyelim” çağrısıyla sözlerini noktaladı.
(Ordu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Hissemizi istiyoruz’ kampanyası

SONRAKİ HABER

Manisa’da taşeron kölelik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...