02 Mart 2010 00:00

Kriz en çok kadınları mağdur etti

ANTAKYA’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği yapıldı.

Paylaş

ANTAKYA’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği yapıldı. 28 Şubat Pazar günü Antakya Yaman Restaurant’ta Emek Partisi Kadın Komitesi’nin çağrısıyla bir araya gelen 100 dolayında emekçi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün anlam ve önemi üzerine konuştu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkan Sabanoğlu, dünyada işçilere ve emekçilere yoğun saldırıların olduğunu belirterek, “Özelleştirme adı altında emekçilerin birikimiyle oluşturulmuş kamu kurumlarının sermayeye peşkeş çekildiği, bu kurumlarda çalışan işçilerin işten atıldığı, işten atılmayanların da 4-c, 4-b gibi esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışmaya zorlandığı bir dönemden geçiyoruz” dedi. 76 gündür direnen TEKEL işçilerinin mücadelelerinin, işçilerin, emekçilerin yolunu aydınlattığını söyleyen Sabanoğlu, bu mücadelede kadın işçilerin tuttuğu yerin önemine değindi.
Daha sonra Ankara’da direnişte olan bir TEKEL işçisinin eşi söz alarak, verdikleri mücadelenin ekmek mücadelesi olduğunu belirterek, dayanışmanın daha da büyütülmesi gerektiğini dile getirdi.
Toplantıda bir konuşma yapan Emek Partisi Merkez Kadın Bürosu’ndan Avukat Yıldız İmrek, TEKEL işçilerinin verdiği mücadelenin önemine ve kadınların mücadelede tuttuğu yere değinerek, TEKEL işçisi kadınların, emek mücadelesine ve emekçi kadın hareketine damga vurmuş olduğunu belirtti. Krizle birlikte işten atmaların yoğunlaştığını ve cumhuriyet tarihinin en yüksek işsizlik oranlarıyla karşı karşıya olunduğunu vurgulayan İmrek, krizden ve yarattığı işsizlikten en çok kadınların mağdur olduğunu, kadınlar arasındaki işsizlik oranının yüzde 20’lerin üzerinde olduğunu belirtti. Kadınların daha da özgürleşmesi için kadının yaptığı birçok işin toplumsallaştırılması gerektiğine dikkat çeken İmrek, çocuk bakımı ve tedavisi, her işyerine ve mahalleye ücretsiz kreş, anne çocuk sağlığı, üreme sağlığının devlet tarafından yapılması taleplerinin, kadınların bugünkü mücadele talepleri olduğunun altını çizdi. Kadının üzerindeki baskıdan kurtulması için ekonomik özgürlüğü olması gerektiğini söyleyen İmrek, kadın mücadelesinin esasen kapitalizme karşı bir mücadele olması gerektiğini söyleyerek, sözlerini tamamladı. Etkinlik, 7 Mart Pazar günü yapılacak mitinge katılım çağrısıyla son buldu. (Antakya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan cezaevlerine kart

SONRAKİ HABER

GÜNGÖREN’DE 8 MART ŞENLİĞİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...